08 Ağustos 2013 12:25

Bayramda da tehdit etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon Davası kararlarına ilişkin ilk değerlendirmesini Bayram namazı çıkışı yaptı. Erdoğan, birincil mahkemenin verdiği kararın nihai bir karar olmadığını belirtirken, “Yargı organı istediğim kararı verdiği zaman iyi, istemediğim kararı verirse kötü diye bir mantık olmaz. Burada anamuhalefet partisinin genel ba

Bayramda da tehdit etti
Paylaş

MECLİS’İN ERKEN AÇILMA DURUMU SÖZ KONUSU

Demokratikleşme Paketi ile ilgili daha önce kendisinin de katıldığı çalışmalar yapıldığını belirterek, “Daha sonra görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız, Beşir Atalay beyin başkanlığında çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu bayram vesilesiyle ve bayram ertesi de ben bu yapılan çalışmaları gözden geçirme imkanı bulacağım ve bayram sonrası arkadaşlarımla bir araya gelmek suretiyle, bu çalışmalara nihai şeklini vereceğiz. Kaldı ki bu demokratikleşme paketi biliyorsunuz yeni atılmış bir adım değil. Bizim son büyük kongremizde bununla ilgili paketi aslında açıklamıştık. Fakat şimdi güncellemek suretiyle nerelerde ne gibi aksamalar var, nereleri nasıl güncelleyeceğiz, bu maddeler üzerindeki çalışmalarımızı arkadaşlarım bitiriyorlar. Böylece de inşallah yeni döneme yönelik bu demokratikleşme paketimizi açıklayacağız. Meclis’in erken açılma durumu söz konusu, açılabilir” dedi.

TEMENNİ EDERİZ Kİ ADALET YERİNİ HAKKIYLA BULSUN

Erdoğan, Ergenekon Davası ile ilgili bir soru üzerine, kanaatlerini dile getirirken bu kanaatlerinin Anayasaya ters düşmemesi gerektiğini belirterek, “Ben o zaman kanaatimi çok açık net ifade ettim ve o kanaatimde hiçbir sapma sözkonusu değildir. Birincil mahkeme bir karar verdi. Birincil mahkemenin verdiği karar nihai bir karar değildir. Bunun Yargıtay’da tekrar masaya yatırılması söz konusudur. Yargıtay’ın vereceği karar da aslında nihai değildir ve bunun yargı noktasındaki sürecin nihayete ermesine kadar devam eden bir süreçtir. Dolayısıyla temenni ederiz ki adalet yerini hakkıyla bulsun ve kimse bundan zararlı da olmasın. Bu beklentimiz bizim bu şekilde devam etmektedir” dedi.

BU TAMAMIYLA YARGIYI TESİR ALTINA ALMA

Anamuhaletin ve diğer muhalefetin bu süreçle ilgili yaptığı açıklamaların çirkin olarak nitelendiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Yargı organı istediğim kararı verdiği zaman iyi, istemediğim kararı verirse kötü diye bir mantık olmaz. Şu anda özellikle anayasa içeriği yanılmıyorsam 138. madde bu maddeye çok açık net muhalefet söz konusu. Burada anamuhalefet partisinin genel başkanının yaptığı açıklamalar bana göre suç teşkil etmektedir. Çünkü bu tür bir açıklamayı meşruiyet, gayri meşruiyet gibi, ondan sonra ben bu mahkemeleri, hakimleri savcıları tanımıyorum gibi ifadeler bunların hiçbirisi yargı içerisinde değerlendirilebilecek kanaatler değildir. Bu tamamıyla yargıyı tesir altına almak, yargıya müdahale gibi bir anlayışın içerisine girmektir. Tabi bu gerçekten Türkiye’de siyaset yapmanın edebinin de ne noktaya geldiğini göstermesi bakımından çok önemli“.

ÇOCUKÇA YAKLAŞIMLAR

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Ergenekon Davası’na ilişkin açıklamalarına da değinen Erdoğan, Bahçeli’nin açıklamalarının da çok çirkin olduğunu söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madem ki bu insan böyle bir örgütün başıydı, buna başbakan niçin imza koydu gibi yaklaşımlar çocukça yaklaşımlar. Bu konuda atamalar nasıl yapılır, bunları öğrenmesi lazım. Bu atamalar içerisinde herhangi bir suçu sabit olmamış bir insan için siz kalkıp da şöyledir böyledir diyemezseniz. En önemli savcı, en önemli hakim millettir. Milletten daha büyük bu noktada hakim sözkonusu değildir. Onun için zaten egemenlik kayıtsız şartsız milletinidir. Yargıda da hep son söz hep milletindir. Son sözü millet söyler."

GÜVENLİK GÜÇLERİ HADDİNİ BİLMEYENLERE HADDİNİ BİLDİRİR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı protestoları gibi eylemlerin yeniden yapılabileceğine ilişkin bir soruyu “Ben bu yollara tevessül etmenin ülkemiz için bir sıkıntı nedeni olabileceğini söyleyebilirim. Ama bu yola tevessül edenler şunu bilmelidir ki; bu ülke tüm güvenlik güçleriyle gereken cevap neyse bu cevabı, haddini bilmeyenlere haddini bildirir. Çünkü bunların hiçbirisinin özgürlük arayışı olmadığı çok açık net ortadadır. Neyiniz eksik” diye yanıtladı.

BENİM OYUM NE OLDU

Mısır’da yaşananlara ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, Mısır’da bir darbe hükümetinin bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti: “Darbe hükümeti görüldüğü gibi önce yüzde 52 oyla seçilmiş bir cumhurbaşkanını görevden almıştır. Peki görevden alan kimdir; Mursi’nin milli savunma bakanlığına getirdiği Sisi’dir. Mursi2ye karşı ekonomik ambargo uyulandı. Türkiye ve Katar’ın dışında Mursi’ye destek veren hiçbir ülke yoktu. Darbe hükümeti hemen ardından 16 milyar dolar gibi bir destek geldi. Batılı ülkeler hala darbe diyememiştir. Müdahale diyorlar. Oturup konuştuğumuzda veya telefonda görüştüğümüzde, bu ara ben daimi üyelerin hepsiyle görüştüm. ‘Biz de sizin düşüncenizi paylaşıyoruz’ diyorlar. Ama darbe diyemiyorlar. Çünkü darbe dedikleri anda uluslararası hukuk noktasında yeni bir süreç başlayacaktır. Ama biz bu noktada biz bu darbecilerin yanında olmayacağız. Biz Mısırlı kardeşlerimizin yanında olamaya devam edeceğiz. Mısırlı kardeşlerimin de bayramını kutluyorum.”


ERDOĞAN: MECLİS ERKEN AÇILABİLİR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) erken açılabileceğini söyledi.

Erdoğan, demokratikleşme paketinde gelinen son noktayı özetledi. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi: “Demokratikleşme paketi ile ilgili daha önce benim de katıldığım çalışmalar yaptık ondan sonra görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız Başbakan yardımcımın Beşir Atalay beyin riyasetinde bu çalışmaları sürdürüyorlar. Bu bayram vesilesi ile bayram ertesi de ben bu yapılan çalışmaları bir gözden geçirme imkanını bulacağım. Bayram sonrası arkadaşlarımla bir araya gelmek suretiyle bu çalışmalara nihai şeklini vereceğiz. Kaldı ki bizim demokratikleşme paketi biliyorsunuz yeni atılmış bir adım değil. Bizim son büyük kongremizde bununla ilgili paketi aslında açıklamıştık. Şimdi güncellemek suretiyle nerelerde ne gibi aksamalar var, nereleri nasıl güncelleyeceğiz, bu maddeler üzerindeki çalışmalarımızı arkadaşlarım bitiriyorlar. Böylece inşallah yeni döneme yönelik demokratikleşme paketini açıklayacağız, meclisin erken açılma durumu söz konusu, açılabilir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Esad'ın konvoyuna saldırı' haberleri yalanlandı

SONRAKİ HABER

Kaplan: Kürt Ulusal Kongresi yeni bir tarih yazacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...