29 Temmuz 2013 18:03

Anadolu Üniversitesi'nde hazırlık çilesi sürüyor

Anadolu Üniversitesi hazırlık öğrencileri hâlâ mağdur… Bölümüne geçemeyen öğrenciler şimdi de büyük bir adaletsizlikle karşı karşıya. Bu sene Anadolu Üniversitesine yerleşen öğrenciler için hazırlık zorunlu değilken, eski (mağdur) öğrenciler için hazırlık okumak hâlâ zor

Anadolu Üniversitesi'nde hazırlık çilesi sürüyor
Paylaş
Diren Poyraz

Geçtiğimiz sene Anadolu Üniversitesinde rektörlük işgaline ve çeşitli eylemlere neden olan Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulundaki öğrenciler için İngilizce hazırlık ‘çile’ olmaya devam ediyor. Hazırlık sınıfları 2. yılını heba eden öğrencilerle dolu. Sadece 2 yıl mı, yüz yüze eğitim hakkını kaybeden 3. ya da 4. seneyi geride bırakan öğrencileri de unutmamak gerek. Verilen eğitimin yetersizliği, öğretim elemanlarının sınav sorularını kendilerinin hazırlamamış olması, kur ve sınav sistemindeki çarpıklıklar ve Bilkent Üniversitesinden devşirilen eğitim sistemi bu sorunun en temel sebebini oluşturuyor. Sistemin yanlışlığının ve eğitimin yetersizliğinin en büyük göstergesi ise hazırlık sınıfını geçemeyen öğrencilerin sayısı. Her yıl hazırlık öğrencilerin ancak yüzde 15  ile  20’si bölümüne geçmeye hak kazanıyor. Bu sayıyı artırmak için her sene başında sistemde değişiklik yapılsa bile ne yazık ki bölümüne geçebilen öğrenci sayısında çok fazla değişiklik olmuyor.

ÖĞRENCİLER LEHİNE ÇABA HARCANMIYOR

Görüştüğümüz hazırlık öğrencileri bunca soruna rağmen bu seneye kadar herhangi bir iyileştirme yapılmadığını söyledi. Öğrenciler bu sıkıntılı durumun öğrenciler lehine değiştirilmesi için çaba harcanmadığını belirtiyor. Anadolu Üniversitesi Hazırlık Öğrencileri geçtiğimiz sene Rektörlük önünde 15 gün boyunca yaptıkları çadır eylemi ile gündeme gelmiş ardından da öğrenciler mağduriyetlerinin giderilmesi için Anadolu Üniversitesi Rektörlük binasını işgal etmişti. Bu sırada Profesör Doktor Meryem Akoğlan Kozak’tan taleplerinin kabul edildiğine ve öğrencilerin bölümlerine geçebilmesi gerekli değişikliklerin yapılacağına dair söz almıştı.

‘ADALETSİZLİK’

Bunun üzerine Üniversite Senatosu toplandı ve hazırlıkla ilgili bir dizi kararlar aldı. Senatoda alınan kararlar, üniversitenin web sitesinde yayınlandı. İngilizce hazırlığın yüzde 30 zorunlu olan bölümlerde isteğe bağlı olduğunu yayınlandı. Bu kararla öğrenci mağduriyetlerinin çoğu giderilmiş gözüküyordu ancak üniversite topu YÖK’e attı. YÖK ise bu kararı ‘2013-2014 yılından itibaren geçerlidir’ diyerek onayladı. Bir nevi eylem yapan öğrenciler cezalandırılmış oldu. Bu sene üniversite sınavına giren ve Anadolu Üniversitesine yerleşen öğrenciler için İngilizce hazırlık isteğe bağlı. Ancak geçmişte bu sistemden mağdur olan öğrenciler için ‘İngilizce Hazırlık’ hâlâ ‘zorunlu.’ Bu durum öğrenciler arasında ‘adaletsizlik’ olarak değerlendirilirken, üniversite yönetiminin mağdur olan öğrenciler için ne yapacağı ise merak konusu. Öte yandan bu duruma dikkat çekmek ve eski öğrencilerin bölümlerine geçmelerini isteyen ‘hazırlık mağduru’ öğrenciler change.org adlı sitede imza kampanyası başlattılar. Öğrenciler seslerini duyurmak ve mağduriyetlerinin giderilmesi için herkesi bu imza kampanyasına destek vermeye çağırıyor. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınav için değil, konuşmak için dil

SONRAKİ HABER

Gezi iftarı öncesi gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...