08.11.2026 12:04

İnşaat Mühendisleri 12 Kasım'da 81 ilde alanlara iniyor: Adana'da adres Taş Köprü

İnşaat mühendisleri, ekonomik kayıplara ve güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekmek için 12 Kasım'da 81 ilde eylem yapacak. Adana'daki açıklama Taş Köprü'de gerçekleştirilecek.

İnşaat Mühendisleri 12 Kasım'da 81 ilde alanlara iniyor: Adana'da adres Taş Köprü

Volkan Pekal
[email protected]


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), mühendislik emeğinin değersizleştirilmesine, ekonomik kayıplara ve güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çekmek amacıyla 12 Kasım Perşembe günü 81 ilde eş zamanlı eylem düzenleyecek. Adana'daki eylem ise saat 12.00'de Taş Köprü üzerinde gerçekleştirilecek.

İMO Adana Şubesi tarafından yapılacak basın açıklamasında, inşaat mühendislerinin yaşadığı ekonomik ve mesleki sorunlar gündeme getirilecek. “Talebimiz Geleceğimiz” sloganıyla yürütülen kampanya kapsamında açıklama yapan İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, inşaat mühendisliği mesleğinin tarihinin en ağır ekonomik ve mesleki sorunlarından biriyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Mühendislik emeğinin değersizleştirilmesi, ekonomik kayıplar, güvencesiz çalışma koşulları ve mesleki yetkinliğin göz ardı edilmesinin mesleğin itibarını zedelediğini ifade eden Çak, mühendislik hizmetlerinin niteliğinin toplumun can ve mal güvenliği açısından da önem taşıdığını vurguladı.

'Mühendislik emeğini savunmak kamu yararını savunmaktır'

İnşaat mühendislerinin ülkenin konut, okul, hastane, yol, köprü ve altyapı sistemlerinin tasarım, yapım ve denetiminde görev aldığını belirten Çak, mesleğin yaşadığı sorunların yalnızca mühendisleri değil, toplumu da ilgilendirdiğini söyledi.

Çak, “Mücadelemiz yalnızca meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal haklarını koruma mücadelesi değildir. Mesleğimizi savunmak halkın yaşam hakkını savunmaktır. Mühendislik emeğini savunmak kamu yararını savunmaktır. Bilimi ve tekniği savunmak ülkemizin güvenli geleceğini savunmaktır” ifadelerini kullandı.

İMO'nun talepleri

İMO'nun “Talebimiz Geleceğimiz” kampanyası kapsamında şantiyelerde, proje bürolarında, yapı denetim kuruluşlarında, kamu kurumlarında ve üniversitelerde meslektaşlarıyla bir araya geldiğini belirten Çak, taleplerini de sıraladı.

İMO'nun talepleri arasında mühendislik emeğinin karşılığının verilmesi, insanca yaşamaya yetecek ücret ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanması, kamuda mühendis istihdamının artırılması ve ücret ile özlük haklarının iyileştirilmesi yer aldı. Açıklamada ayrıca genç mühendislerin işsizliğine ve güvencesizliğine son verecek istihdam politikalarının geliştirilmesi, mesleki yetkinlik ve uzmanlaşmanın yasal güvenceye kavuşturulması istendi.

Proje, şantiye şefliği ve yapı denetim hizmetlerinin niteliğinin güvence altına alınmasını isteyen İMO, emekli mühendislerin insanca yaşayabilecekleri ekonomik ve sosyal koşulların sağlanması çağrısında da bulundu. Açıklamada, bilimsel esaslara dayanan ve kamusal denetimi güçlendiren bir yapı denetim sistemi oluşturulması gerektiği belirtildi.

Deprem yargılamalarına da değinilen açıklamada, yıkıma neden olan tüm etkenlerin bilimsel ve teknik esaslarla değerlendirilmesi, gerçek sorumluların ortaya çıkarılması ve meslektaşlarının adil yargılanma hakkının güvence altına alınması talep edildi.

Çak, 12 Kasım'da Taş Köprü'de yapılacak açıklamaya tüm meslektaşlarını davet ederek, eylemin mücadelenin yeni bir aşaması olacağını söyledi. İMO'nun aralık ayında Mühendislik Haftası etkinlikleri ve 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında da çalışmalarını sürdüreceği bildirildi.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
08.11.2026 10:38

Eski Bakan Taner Yıldız'dan 'fon' yalanlaması

Sermaye piyasalarındaki fon vurgunu iddialarında adı geçen eski Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, 410,5 milyon liralık yatırım yaptığı ve yüksek kazanç sağladığı yönündeki haberleri açıklama yaparak yalanladı.

Eski Bakan Taner Yıldız'dan 'fon' yalanlaması

Fotoğraf: World Taner Yıldız | Economic Forum, CC BY-SA 2.0 / Wikipedia

08.11.2026 09:30

Azerbaycan ziyareti sırasında Erdoğan'ın yerine Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti nedeniyle Cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak Cevdet Yılmaz’ın yürüteceği bildirildi.

Azerbaycan ziyareti sırasında Erdoğan'ın yerine Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Fotoğraf: TCCB

08.11.2026 10:44

İstanbul'da iş cinayeti: İnşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi

Zeytinburnu'nda bir inşaatta kalıp işçisi olarak çalışan 57 yaşındaki İlhan Cemaloğlu, merdivenlerden düşerek olay yerinde yaşamını yitirdi. 2026'nın ilk 9 ayında en az 1.736 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İstanbul'da iş cinayeti: İnşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
08.11.2026 08:49 / Güncelleme: 09:50

Bölge barolarından GS Store’un paylaşımına tepki: Hukuki süreç başlatacağız

Bölge baroları, Galatasaray Spor Kulübü’nün resmî mağaza hesabından yapılan paylaşıma tepki göstererek hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

Bölge barolarından GS Store’un paylaşımına tepki: Hukuki süreç başlatacağız
08.11.2026 10:27

Boris Johnson: Büyükannem İstanbul'da köle pazarında satıldı

İngiltere'de kölelik geçmişi nedeniyle sömürgecilik ve tazminat ödenmesi tartışmalarına katılan eski Başbakan Boris Johnson, Osmanlı döneminde büyük büyükannesinin İstanbul'da köle olarak satıldığını açıkladı.

Boris Johnson: Büyükannem İstanbul'da köle pazarında satıldı

Fotoğraf: Estonya Başkanlığı CC BY 2.0

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!