07.11.2026 16:33 / Güncelleme: 17:06

İşte Meydan İşte Sahne Sergisi ziyarete açıldı

Ankara’nın 1961’de kurulan ilk tiyatrosu Meydan Sahnesi’ni anlatan ‘İşte Meydan İşte Sahne Sergisi’, 22 Kasım’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

İşte Meydan İşte Sahne Sergisi ziyarete açıldı

Fotoğraf: Evrensel

Koray Şahin
[email protected]


Ankara – 1961 yılında kurulan, kurulduğu dönem Ankara’nın tek tiyatrosu olan Meydan Sahnesi’ni anlatan ve Sibel Durak’ın hazırladığı ‘İşte Meydan İşte Sahne Sergisi’ 22 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak.

Açılışta konuşan Ankara Tabib Odası’ndan Sibel Durak, “Sergideki bütün materyal arşiv malzemesidir. Sahaf ve müzayedelerden, kendi çabam ve olanaklarım ile topladığım malzemelerden oluşuyor. Yaklaşık 3 yıldır topluyorum. Aynı zamanda sergide, Uğur Kavas’ın verdiği Aceleci Kalp, Köşe Kapmaca ve Karaların Memetleri oyunlarının fotoğrafları yer alıyor” dedi.

‘Meydan Sahnesi, okul olmuş bir tiyatrodur’

Meydan Sahnesi’nin, tiyatronun altın çağında kurulduğunu dile getiren Durak, ”Sahne, 1961 yılında kuruluyor ve başarılı işlere imza atıyor. O dönem biletler satışa çıktığı gibi bitiyor. Meydan Sahnesi, açılan tiyatro kursları ve oyunları sayesinde çok fazla oyuncunun tiyatroya başlamasına olanak sağlamıştır. 80’lere kadar 20’ye yakın yeni tiyatro kurulmuş ve tiyatroların yaygınlaşmasında önemli rolü olmuştur. Ayrıca bu dönem telif ücreti ödeyemedikleri için Adalet Ağaoğlu tiyatro oyunlarının çevirisini yaparak destek vermiştir” şeklinde konuştu.

Serginin kuruluş sürecinde yaşananlara değinen Durak, “Meydan Sahnesi ile ilgili çok fazla kişiye ulaşamadım. Sergiyi hazırladıktan sonra bazı insanlarla görüşme fırsatı buldum. Tiyatro, 1972-73 sezonunda kapanmış ve 50 yıldan fazla bir süre geçmiş. Sergide, çalışmamım devamı için kullanmamı istedikleri materyalleri paylaşan olursa sergide kullanmak isterim” ifadelerini kullandı.

‘Ankara’da tiyatro kültürü azalıyor’

Devlet Tiyatrosu’nun zamanında çok iyi seyirci yetiştirdiğini söyleyen Durak, ”Meydan Sahnesi gibi özel tiyatrolar da bunun üzerine koyarak kültürün devamını sağlamıştır. Ankara seyircisi başkadır denir, çünkü bir kültür yaratılmıştır” dedi.

Meydan Sahnesi’nde oynanan oyunların kendine has tarzı olduğunu dile getiren Durak, “Genelde komedi, polisiye oyunlar oynanmış. Bulabildiğim oyun isimlerini yazdım. Tiyatroyla ilgilenen bir kişi sergiyi gördükten sonra ‘bu oyun da vardı’ diyebilir. Bu da talep doğrultusunda oyunların yeniden sahnelenmesine olanak sağlayabilir. Bu sayede o dönem verilen emek, mücadele ve cesaret insanları harekete geçirebilir. Fakat ne yazık ki bu dönemde tiyatroların durumu iç açıcı değil. Yeterli destek görmüyorlar ve vergiler çok ağır. Bu da tiyatro kültürünü olumsuz etkiliyor” şeklinde konuştu.

Ayrıca arşivlerin önemine vurgu yapan Durak, “1-2 istisna kitap dışında tiyatro tarihi ile ilgili tarih kitaplarında bile çok fazla bilgi yok. Yoklukların içinde önemli emekler verildiğini hatırlatmak istedim, amacım buydu. Aynı zamanda elinde arşivi olanlara da, ellerindeki arşivi nasıl kullanabilecekleri konusunda fikir vermeyi amaçladım. Rahmi M. Koç Müzesi’nin de sergi salonunu tahsis ettiği bir iş birliği oldu” dedi.

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
07.11.2026 13:36 / Güncelleme: 15:30

Galatasaray'da Victor Osimhen ameliyat oldu

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde VfB Stuttgart ile oynanan karşılaşmada sol dizinde esneme oluşan ve yapılan MR tetkiklerinde serbest fragman tespit edilen Nijeryalı golcü Victor Osimhen’in ameliyat olduğunu açıkladı.

Galatasaray'da Victor Osimhen ameliyat oldu

Fotoğraf: DHA

07.11.2026 10:46

Özgür Özel: Erdoğan, Fatma Betül Sayan Kaya'yı feda etmek zorunda kaldı

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Fatma Betül Sayan Kaya'nın tutuklanmasına ilişkin, "Artık mızrak çuvala sığmadı" dedi. Erdoğan'ın siyasi sorumluluğuna işaret eden Özel, "Bu örgütün başı kim, diğerleri kim?" diye sordu.

Özgür Özel: Erdoğan, Fatma Betül Sayan Kaya'yı feda etmek zorunda kaldı

Fotoğraf: Yeni Parti

07.11.2026 09:50

ABD ara seçimlerinde Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu aldı

ABD’de 3 Kasım’da yapılan Kongre ara seçimlerinde oy sayımı sürerken Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde 254, Cumhuriyetçiler 162 sandalye kazandı. AP’nin resmi olmayan sonuçlarına göre Cumhuriyetçilerin elindeki 44 sandalye Demokratlara geçti.

ABD ara seçimlerinde Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu aldı

Fotoğraf: Leif Christoph Gottwald/Unsplash

07.11.2026 14:07

Ankara Tren Garı'nda yolcu garantisi tutmadı: Şirketlere 885 milyon TL ödenecek

Yeni Partili Deniz Yavuzyılmaz, Ankara Tren Garı'nda 10 milyonluk yolcu garantisine karşılık 2,9 milyon yolcunun gerçekleştiğini açıkladı. Hazine'nin şirketlere 885 milyon TL ödeyeceğini belirten Yavuzyılmaz, "Vatandaşı fakirleştirme garantisi" dedi.

Ankara Tren Garı'nda yolcu garantisi tutmadı: Şirketlere 885 milyon TL ödenecek

Fotoğraf Sözcü'nün internet sitesinden alınmıştır.

07.11.2026 12:22

Limon dalında 1, pazarda 43 lira: Yeni Partili Solakoğlu'ndan Bakan Yumaklı'ya istifa çağrısı

Yeni Partili Sencer Solakoğlu, limonun dalında 1, pazarda 43 liraya satılmasına tepki gösterdi. Tarımdaki sorunların plansızlıktan kaynaklandığını savunan Solakoğlu, Bakan Yumaklı'ya istifa çağrısında bulundu.

Limon dalında 1, pazarda 43 lira: Yeni Partili Solakoğlu'ndan Bakan Yumaklı'ya istifa çağrısı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!