06.11.2026 20:28

Depremlerde yakınlarını kaybedenler adliyeye siyah çelenk bıraktı

6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybedenler, mahkemede çıkan beraat ve düşük cezalara tepki göstererek Kahramanmaraş Adliyesi’ne üzerinde “Adalet enkaz altında kaldı” yazılı siyah çelenk bıraktı.

Depremlerde yakınlarını kaybedenler adliyeye siyah çelenk bıraktı

Fotoğraf: DHA

6 Şubat Depremlerinde Maraş ve Hatay’da yıkılan binalarda yakınlarını kaybedenler Kahramanmaraş Adliyesi önünde toplandı. Ellerinde kaybettikleri yakınlarının ve yıkılan binalarının fotoğrafları, üzerinden “Adalet enkaz altında kaldı” yazılı siyah çelenk ve molozlarla adliye önünde toplananlar, deprem davalarında mahkemelerden çıkan kararlara tepki gösterdi.

Aileler adına açıklama yapan ve Ebrar Sitesi’nde yakınlarını kaybeden Tuğçe Demir, daha sevdiklerinin acısını yaşayamadan adalet umuduyla adliye koridorlarında ve mahkeme salonlarında mücadeleye başladıklarını söyledi. Aileler olarak adaletin tecelli etmesi adına delil topladıklarını, yıkılan binalarda yaşanan ihmalleri ortaya çıkarıp mahkemeye sunduklarını ifade eden Demir, “Yıkılan binaların projelerini, verilmeyen denetimlerin belgelerini, sorumluların attığı imzaları tek tek takip ettik. Bizler yakınlarımızı geri getiremeyeceğimizi biliyorduk. Ama hiç değilse başka insanların aynı şekilde ölmeyeceğine inanmak istedik. Çünkü deprem kader değildir. Binlerce insanın ölümü, güvensiz kentleşmenin, denetimsizliğin ve yıllarca görmezden gelinen ihmallerin sonucudur” dedi.

“Cezalar neden alt sınırdan veriliyor”

Depremlerde yakınlarını kaybedenler olarak davalarda caydırıcı cezalar beklerken cezaların hem alt sınırdan verildiğini hem de indirimler yapıldığını kaydeden Tuğçe Demir, şunları söyledi:

“Bugün, 4’üncü yıla girerken Kahramanmaraş’ta art arda verilen beraat kararları, ceza indirimleri ve alt sınırdan verilen, caydırıcılığı tartışmalı cezalar karşısında dehşetle soruyoruz, binlerce insanın ölümünden sonra bile sorumlular gerektiği gibi hesap vermeyecekse, daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? Bilirkişi raporlarında asli kusurlu bulunan sanıklara neden cezaların alt sınırından hüküm kuruluyor? İnsan hayatının bu kadar ağır biçimde kaybedildiği davalarda, cezaların caydırıcılığı neden bu kadar geri planda kalıyor? Düşünün ki insanların can güvenliğini korumakla yükümlü kamu görevlileri, zorunlu projeleri dahi bulunmayan binalara ruhsat veriyor. Sonra mahkeme salonlarında ‘Biz sadece imza attık’ diyerek kendilerini savunuyor ve sorumluluklarının ceza hukuku bakımından karşılığı olmadığına karar verilebiliyor. O imzalar yalnızca kâğıtlara atılmadı. O imzaların altında insanların evleri, hayatları, çocukları, aileleri vardı! Bugün attığı imzanın sorumluluğunu taşımayanlar, yarın hangi binanın güvenli olduğuna karar verecek? Kentsel dönüşümü kimler denetleyecek? Biz çocuklarımızı hangi güvenceyle o binalarda uyutacağız? Kahramanmaraş’tan peş peşe çıkan kararlar, deprem davalarında cezaların sanki görünmez bir sınır içine hapsedilmeye çalışıldığını gösteriyor. Bunu asla kabul etmiyoruz.”

Daha sonra aileler yanlarında getirdikleri siyah çelendi adliyenin duvarına bırakarak eylemi sonlandırdı.

(DHA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
06.11.2026 11:44

İmbat Madencilik işçilerinin direnişinde gelişme: Alacaklar için ödeme sözü alındı

Manisa'nın Soma ilçesinde maaş ve birikmiş alacakları için 10 gündür direnişte olan İmbat Madencilik işçilerine, ödemelerin hesaplarına yatırılacağı bildirildi. İşçiler, hakları yatana ve maden yeniden açılana kadar eylemi sürdüreceklerini belirtti.

İmbat Madencilik işçilerinin direnişinde gelişme: Alacaklar için ödeme sözü alındı

Fotoğraf: ANKA

06.11.2026 11:25

Şerefiye Sarnıcı'nın Vakıflar'a devri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi

İBB'ye bağlı Kültür A.Ş. işletmesindeki Şerefiye Sarnıcı'nın İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne teslimine ilişkin kararın yürütmesi 10 gün süreyle durduruldu.

Şerefiye Sarnıcı'nın Vakıflar'a devri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi

Fotoğraf: ANKA

06.11.2026 15:09 / Güncelleme: 15:13

Birleşik Metal-İş Gebze’de işçi duraklarında bildiri dağıttı: 'Asgari ücretle geçinmek mümkün değil!'

Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubesi, Gebze, Darıca ve Çayırova’da sabah saatlerinde 10 ayrı noktada işçilere bildiri dağıtarak gelirde ve vergide adalet, insanca yaşayacak ücret ve sendikal örgütlenme çağrısı yaptı.

Birleşik Metal-İş Gebze’de işçi duraklarında bildiri dağıttı: 'Asgari ücretle geçinmek mümkün değil!'
06.11.2026 11:22

İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 60'ı geçti

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki ortalama doluluk oranı, geçen ay başlayan rekor miktardaki yağışların etkisiyle son 10 yılın aynı dönemine göre en yüksek seviyeyi görerek yüzde 61,5'e çıktı.

İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 60'ı geçti

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!