04.11.2026 08:15

İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı'nda ABD yapımı İHA düşürüldü

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD yapımı bir İHA’nın düşürüldüğünü açıkladı.

İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı'nda ABD yapımı İHA düşürüldü

Fotoğraf: Hezmok Media/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD yapımı MQ-9 tipi insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü öne sürdü.

Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan açıklamada, ABD yapımı İHA'nın yerel saatle 04.30'da Hürmüz Boğazı üzerinde tespit edilerek hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu belirtildi.

Açıklamada, Hürmüz Boğazı'nın güneyindeki yasaklı geçiş güzergahını kullanmaya çalışan 4 petrol tankerinin deniz mayınlarına çarparak alev aldığı ifade edildi. İki gemi ve deniz aracının daha durdurulduğu kaydedilen açıklamada, düşürülen İHA'nın 56'ncı MQ-9 tipi İHA olduğu bildirildi.

Hürmüz Boğazı'ndaki durum

ABD ve İsrail, 28 Şubat 2026'da İran'a saldırılar başlatmış, saldırılar sırasında küresel petrol ihracatı ve tedarik zincirleri açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı kapatılmıştı.

İran da Körfez ülkelerine ve bölgede "ABD ve İsrail hedefleri" olduğunu belirttiği noktalara saldırılar düzenlemiş ve daha sonra ateşkese varılmıştı.

Washington ile Tahran arasında 17 Haziran 2026'da imzalanan "İslamabad Mutabakatı" ile askeri saldırıların durdurulması ve Hürmüz Boğazı'nın deniz trafiğine yeniden açılması için düzenlemelerin başlatılması kararlaştırılmıştı.

Ancak anlaşmanın uygulanması ve boğazdaki seyrüsefer konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle daha sonra sekteye uğramış, temmuz ayında çatışmalar yeniden başlamıştı.

İran, ABD'nin 8 Temmuz'da saldırılarına yeniden başlaması üzerine 12 Temmuz'da Hürmüz Boğazı'nı tekrar kapattığını duyurmuştu.

(AA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.11.2026 06:42

Sağanak ve fırtına etkisini artıracak: Meteoroloji'den birçok il için sel ve su baskını uyarısı

Yurt genelinde sağanak yağış etkisini sürdürüyor. Meteoroloji, birçok bölgede ani sel ve su baskını riskine karşı uyarırken, bazı bölgelerde kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini bildirdi.

Sağanak ve fırtına etkisini artıracak: Meteoroloji'den birçok il için sel ve su baskını uyarısı

Fotoğraf: Ali Ballı/AA

04.11.2026 01:02

Şampiyonlar Ligi'nde gecenin sonuçları ve günün programı

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 4. haftanın ilk gün maçları tamamlandı. PSG, Villarreal'i deplasmanda 6-0 yenerek liderliğini sürdürdü. Manchester United, 2-0 geriye düştüğü maçta Roma'yı mağlup etmeyi bildi.

Şampiyonlar Ligi'nde gecenin sonuçları ve günün programı

Muhammed Ali Yiğit/AA

03.11.2026 23:26

CD Tenerife taraftarlarından hayatını kaybeden futbolcu Jesus de Miguel'e veda

İspanya'nın Tenerife kenti sakinleri, 2 Kasım'da FC Andorra ile oynanan maçta kaleciyle çarpışması sonucu ağır yaralanan ve bugün hayatını kaybeden Jesus de Miguel Alameda'yı stat önüne çiçekler bırakarak andı.

CD Tenerife taraftarlarından hayatını kaybeden futbolcu Jesus de Miguel'e veda

Andres Gutierrez/AA

03.11.2026 23:46

Yeni Partili Deniz Yavuzyılmaz'dan gizli elektrik zammı uyarısı: Apartman aidatlarına zam gelebilir

Yeni Parti’li Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; apartman, kooperatif ve sitelerin ortak kullanım alanlarındaki elektrik tüketimine ilişkin yeni düzenlemeyle yüzde 82 ile yüzde 104 arasında zam geleceğini iddia etti.

Yeni Partili Deniz Yavuzyılmaz'dan gizli elektrik zammı uyarısı: Apartman aidatlarına zam gelebilir

Deniz Yavuzyılmaz / Fotoğraf: ANKA

04.11.2026 00:55

Muğla’da sağanak nedeniyle tarım arazileri ve seralar zarar gördü

Muğla’nın Fethiye ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle bazı tarım arazileri sular altında kalırken, birçok ev ve iş yerinde de zarar meydana geldi. Toprak kayması nedeniyle Çenger yolu ulaşıma kapandı.

Muğla’da sağanak nedeniyle tarım arazileri ve seralar zarar gördü

Fotoğraf: DHA

04.11.2026 07:24

Georgia'da tarihi zafer: 23 yıllık Cumhuriyetçi yönetim sona erdi, Keisha Lance Bottoms ilk siyah kadın vali oldu

Demokrat Partinin adayı Keisha Lance Bottoms, milyarder Cumhuriyetçi rakibi Rick Jackson'ı geride bırakarak Georgia'nın ilk kadın ve ilk siyah valisi seçildi. Eyalette 2003'ten bu yana devam eden 23 yıllık Cumhuriyetçi yönetim sona erdi.

Georgia'da tarihi zafer: 23 yıllık Cumhuriyetçi yönetim sona erdi, Keisha Lance Bottoms ilk siyah kadın vali oldu

Keisha Lance Bottoms | Fotoğraf: Wikimedia Commons

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!