03.11.2026 15:26

Sinop nükleer santrali ve madencilik anlaşmaları imzalandı: Yer üstü ve yer altı bu kez Güney Kore’ye

Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için Güney Kore ile finansman işbirliği mutabakatı imzalandı. Türkiye'nin kritik mineral ve nadir toprak elementi kaynaklarını da kapsayan anlaşmanın ayrıntıları ise belirsizliğini koruyor.

Sinop nükleer santrali ve madencilik anlaşmaları imzalandı: Yer üstü ve yer altı bu kez Güney Kore’ye

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Güney Kore ziyaretinde Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında nükleer enerji, savunma sanayisi, ticaret ve teknoloji başta olmak üzere birçok alanda işbirliği anlaşmaları imzalandı. Türkiye'deki nükleer santral projesine yönelik işbirliğinin sorunsuz ilerlediğini kaydeden Lee, "Bu sonuçları ileri taşıyıp, Nükleer Güç Projesi Finansmanına İlişkin İşbirliği Mutabakat Zaptı'nı imzaladık" ifadelerini kullandı.

Sinop’ta gerçekleştirilecek nükleer santral projesi uzun yıllardır Türkiye’nin gündemindeydi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında 2012 yılında yapılan protokol doğrultusunda İnceburun bölgesindeki yaklaşık bin 10 hektarlık arazi, nükleer santral yapımı amacıyla Elektrik Üretim AŞ'ye tahsis edilmiş ve orman katliamı uzun yıllar önce başlamıştı. Projenin 30 milyar dolar olacağı tahmin edilirken, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 10’ununu karşılayabilecek. Santralin 5 bin 600 megavat güce ve 80 yıla varan işletme ömrüne sahip olması da diğer tartışmalar arasında.

Rusya’ya teşvik 10 milyar dolara yakın

Yeni Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, geçtiğimiz aylarda Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santrale ilişkin, “Doğu Akdeniz’de bir vatan toprağı Rusya’ya terk ediliyordu. Şimdi de Karadeniz’de, Sinop’ta bir vatan toprağı aynı şekilde yine bir yabancı ülkeye 100 yılı bulacak şekilde tahsis edilmek üzere” demişti.

Sinop için imzalanan nükleer anlaşma bir yana Mersin’de Rusya tarafından kurulan Akkuyu Güç Santrali’nin de 2027 yılında elektrik üretmeye başlaması öngörülüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Rusya'nın 60 yıllık işletme süresi boyunca Akkuyu Güç Santrali'nden elde edeceği kârın 207 milyar dolar olduğunu belirtmiş ve “Akkuyu'da sadece bu kar Rusya'ya sunulmuyor. Diğer yandan da teşvik kapsamında da indirimler yapılıyor. Bunların da belgelerine ulaştık. AKP'nin Rusya'ya verdiği yatırım teşviki kapsamında Rusya'ya yaptığı indirim tutarı 9 milyar 819 milyon dolar” ifadelerini kullanmıştı.

Doğal kaynakları anlaşması imzalandı

Erdoğan’ın ziyarette Güney Kore ile ayrıca "Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" da imzalandığı aktarıldı. Buna göre kritik mineral tedarik zincirleri çeşitlendirilecek. Yani Türkiye’nin yeraltı ve yer üstü zenginlikleri bir kez daha başka ülkelere verilebilecek. Üstelik bu durum Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından “Kritik mineraller ve nadir toprak elementlerinde kaynak potansiyelimizi teknoloji, yatırım ve yüksek katma değerli üretimle buluşturacak iş birliklerini ilerleteceğiz” diyerek duyurdu.

Metnin içeriğinde hangi madenlerin kapsama alındığı, şirketlere özel hak verilip verilmediği ve çevresel yükümlülükler gibi ayrıntılar henüz açıklanmadı. Ancak geçmiş dönemde imzalanan mutabakat metinleri sonrası verilen imtiyazlar göz önüne alınınca Türkiye'nin madenlerinin Güney Kore'ye açıldığı yorumları sıkça yapılıyor. 

(Haber Merkezi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
03.11.2026 14:11 / Güncelleme: 14:25

Kış yüzünü gösteriyor: Kafkaslar üzerinden soğuk hava dalgası geliyor, kar yağışı kapıda

Türkiye'de kasım ayının ilk haftasında hava dengeleri değişiyor. Kafkaslar üzerinden gelmesi beklenen soğuk hava dalgasıyla sıcaklıkların mevsim normallerinin altına gerilemesi, yüksek kesimlerde ise kar yağışının başlaması bekleniyor.

Kış yüzünü gösteriyor: Kafkaslar üzerinden soğuk hava dalgası geliyor, kar yağışı kapıda

Fotoğraf: Thom Holmes/Unsplash

03.11.2026 11:15 / Güncelleme: 13:57

Sokakta tanımadığı kadına saldıran erkek tutuklandı: İşitme kaybı tespit edildi

Nevşehir'de bir marketin önünde bekleyen kadına arkadan yaklaşarak saldıran Tolga Çelik tutuklandı. Öte yandan hastenede yapılan muayene sonrası, S.E. isimli kadında işitme kaybı tespit edildi.

Sokakta tanımadığı kadına saldıran erkek tutuklandı: İşitme kaybı tespit edildi

Fotoğraf: DHA

03.11.2026 10:33

Kadir İnanır’ın yeğeni Levent İnanır dayısı hayattayken vasi atanmasını istedi

Kadir İnanır’ın entübe edildiği dönemde yeğeni Levent İnanır’ın vasi atanma talebiyle mahkemeye başvurduğu, banka hesapları ve taşınmazlarına tedbir konulmasını istediği belirtildi.

Kadir İnanır’ın yeğeni Levent İnanır dayısı hayattayken vasi atanmasını istedi

DHA

03.11.2026 15:12

Fenerbahçe'nin teknik direktör arayışı sürüyor: Conceiçao görüşmelerinde anlaşmazlık iddiası

Fenerbahçe’nin Sergio Conceiçao ile yürüttüğü görüşmelerde sözleşme ve ücret talepleri nedeniyle sorun yaşandığı iddia edilirken, Emre Belözoğlu’nun öne çıktığı belirtildi.

Fenerbahçe'nin teknik direktör arayışı sürüyor: Conceiçao görüşmelerinde anlaşmazlık iddiası

Fotoğraf: DHA

03.11.2026 09:57

Togg'da hisse devri: Anadolu ve Vestel paylarını sattı

TOGG’da AG Anadolu Grubu Holding ve Vestel Elektronik’in yüzde 23’erlik paylarını devretmek üzere sözleşmeler imzalandı. Devirlerin tamamlanmasıyla Turkcell’in payı yüzde 34’e, TVF’nin payı ise yüzde 66’ya yükselecek.

Togg'da hisse devri: Anadolu ve Vestel paylarını sattı

Togg'un yeni T10F modeli | Fotoğraf: X

03.11.2026 12:23

Ev tüpü bir gecede 220 lira zamlandı: Sektöre göre 2 bin TL'lik eşik Aralık'ta aşılacak

Benzin, motorin ve otogaz rekordan rekora koşarken, evlerde kullanılan tüp fiyatları da aldı başını gitti. Ankara'da 12 kilogramlık ev tüpünün fiyatı, 1.680 TL'den 1.900 TL'ye çıktı. Sektör kaynaklarına göre, 2 bin TL'lik eşik aralık ayında aşılacak.

Ev tüpü bir gecede 220 lira zamlandı: Sektöre göre 2 bin TL'lik eşik Aralık'ta aşılacak

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!