İsrail'de seçim sonrası koalisyon belirsizliği sürüyor: Muhalefet liderleri 'acil hükümet' için bir araya geldi
İsrail'de koalisyon belirsizliğiyle sonuçlanan 27 Ekim seçimlerinin ardından muhalefet bloku liderleri acil hükümet kurmak için toplandı. Muhalefet, Netanyahu hükümetinin seçimleri iptal etme girişiminde bulunduğunu belirtti.
Fotoğraf: ANKA
İsrail’de 27 Ekim tarihinde gerçekleştirilen seçimlerin ardından sandıktan koalisyon belirsizliği çıkarken, muhalefet bloku liderleri "acil hükümet kurma" gündemiyle bir araya geldi. Seçimler öncesinde ortak hareket etme anlaşması imzalayan eski Genelkurmay Başkanı ve Yashar Partisi lideri Gadi Eisenkot, eski başbakanlar ve Birlikte Listesi liderleri Naftali Bennett ile Yair Lapid, eski Savunma Bakanı ve İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman ile Demokratlar Partisi lideri Yair Golan toplantıda buluştu.
"Seçimleri iptal etmek için hiçbir neden yok"
Görüşme öncesinde basına açıklamalarda bulunan Birlikte Listesi liderlerinden Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin seçimleri iptal etmek amacıyla tehlikeli bir girişimde bulunduğunu ifade etti. Şin-Bet (Şabak) ve Merkez Seçim Komitesi tarafından kendisine istihbarat materyalleri sunulduğunu aktaran Lapid, "Seçimler demokratik ve usulüne uygun şekilde gerçekleşti; bunları iptal etmek için hiçbir neden yok. Sadece kaybettiklerini kabul etmeye hazır değiller. Şimdi yapmamız gereken şey gidip bir hükümet kurmak" dedi.
İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Daha fazla seçimi önlemek zorundayız. Oluşan siyasi durumda manevra için yeterli alan var" diyerek, İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Raam Partisi ve Ortak Liste'nin dışarıda bırakıldığı işlevsel ve istikrarlı bir hükümet kurulabileceğini savundu.
Sandıktan çoğunluk çıkmamıştı
27 Ekim'de yapılan seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre, Netanyahu liderliğindeki iktidar bloğu 53 milletvekili çıkarırken, Gadi Eisenkot liderliğindeki muhalefet bloğu 48 milletvekilinde kalmıştı. İki grup da 120 sandalyeli İsrail Meclisinde koalisyon için gerekli 61 çoğunluğa ulaşamazken, İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden iki liste 19 sandalyeye ulaşarak Meclis aritmetiğinde kilit konuma yerleşmişti.
Kesin sonuçların 4 Kasım'a kadar açıklanması ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un hükümet kurma yetkisini kime vereceğini belirlemek üzere liderlerle istişare görüşmelerine başlaması bekleniyor.
(AA)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et