31.10.2026 16:50

Sosyal medyada yaş doğrulama zorunluluğu yarın başlıyor

Sosyal medya platformlarında yaş doğrulama zorunluluğu getiren yönetmelik yarın yürürlüğe girecek. Düzenlemeyle 15 yaşından küçüklerin erişimi engellenecek, mevcut kullanıcılar ise 31 Mart 2027'ye kadar doğrulama yapacak.

Sosyal medyada yaş doğrulama zorunluluğu yarın başlıyor

Fotoğraf: Bastian Riccardi/Pexels

Sosyal medya platformlarında çocuklara yönelik hizmetlerin düzenlenmesini ve yaş doğrulama zorunluluğunu içeren yeni yönetmelik yarın yürürlüğe girecek. Düzenlemeye göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların sosyal medya hizmetlerine erişimi engellenecek. 15-18 yaş grubundaki çocuklara ise yaşlarına ve gelişim düzeylerine uygun hizmet sunulması öngörülüyor.

Sosyal medya platformlarına çocuklara yönelik ayrı hizmetler sunma, gizlilik ve güvenlik önlemlerini artırma ve ebeveyn kontrol araçlarını kullanıma açma yükümlülüğü getirilecek.

Mevcut hesaplar için 31 Mart'a kadar süre

Yeni düzenlemeyle sosyal medya platformlarında açılacak hesaplar için yaş doğrulaması zorunlu hale gelecek. Mevcut kullanıcıların ise yaş doğrulama işlemlerini tamamlamaları için 31 Mart 2027'ye kadar geçiş süresi bulunacak.

Yaş doğrulama işlemleri, e-Devlet üzerinden oluşturulacak yaş doğrulama belirteci aracılığıyla yapılacak. Bu işlem sırasında kullanıcıların kimlik ve kişisel bilgileri sosyal medya platformlarıyla paylaşılmayacak. Platformlara yalnızca kullanıcının belirlenen yaş sınırını karşılayıp karşılamadığı bilgisi iletilecek.

Yaş doğrulama işlemleri e-Devlet üzerinden yapılacak

Yaş doğrulama işlemleri yalnızca turkiye.gov.tr adresi veya resmi e-Devlet mobil uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek. Uygulamanın teknik işleyişine ve kullanıcıların izleyeceği adımlara ilişkin ayrıntıların ilerleyen süreçte açıklanacağı belirtildi.

Sahte bağlantılara karşı uyarı

Yaş doğrulama uygulamasının başlamasıyla birlikte sahte internet siteleri ve dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunması istendi. Kullanıcıların yalnızca resmi sosyal medya uygulamalarından gelen bildirimleri ve yetkili kurumların açıklamalarını dikkate almaları gerektiği belirtildi.

Yaş doğrulama gerekçesiyle gönderilen şüpheli bağlantılara tıklanmaması, e-Devlet şifreleri, SMS doğrulama kodları ile banka ve kredi kartı bilgilerinin paylaşılmaması uyarısında bulunuldu. Kamu kurumlarının isim ve logolarını kullanarak oluşturulan sahte internet siteleri ve şüpheli bağlantılar, siberguvenlik.gov.tr/ihbar adresinden bildirilebilecek.

(Haber Merkezi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.10.2026 15:45 / Güncelleme: 15:52

Emeklilik sisteminde değişiklik hazırlığı: 4 formül üzerinde duruluyor

En düşük emekli aylığının belirlenmesinde mevcut sistemin değiştirilmesi gündemde. Asgari ücrete endeksleme, gelir tamamlama desteği, kök aylık düzenlemesi ve bütçe dengelerine dayalı artış olmak üzere dört seçenek değerlendiriliyor.

Emeklilik sisteminde değişiklik hazırlığı: 4 formül üzerinde duruluyor

Fotoğraf: ANKA

31.10.2026 16:30

İmbat Madencilik işçilerinin ücret eylemi 5'inci gününde: 'Ya bu iş çözülecek ya yolumuz Ankara'dır'

Soma'da ödenmeyen ücretleri ve işçilik alacakları için Ankara'ya yürümek isteyen İmbat Madencilik işçilerinin eylemi 5. gününde. Kırkağaç'ta jandarma barikatıyla engellenen madenciler, talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

İmbat Madencilik işçilerinin ücret eylemi 5'inci gününde: "Ya bu iş çözülecek ya yolumuz Ankara'dır"

Fotoğraf: ANKA

31.10.2026 13:38

Özgür Özel zeytin üreticileriyle buluştu: Mazot 100 lira, zeytinin maliyeti 75 lira

Edremit'te üreticilerin sorunlarını dinleyen Özgür Özel, maliyeti 75 liraya ulaşan zeytinin 40-50 liradan alınmak istendiğini belirtti. Üreticiler ise artan maliyetler nedeniyle zeytinlerini toplayamaz hale geldiklerini anlattı.

Özgür Özel zeytin üreticileriyle buluştu: Mazot 100 lira, zeytinin maliyeti 75 lira

Fotoğraf: Yeni Parti

31.10.2026 11:14

Bakırköy Belediye Başkanı Ovalıoğlu: Arkadaşlarımızın özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarını kabul etmemiz mümkün değil

Bakırköy Belediyesi soruşturmasında 39 kişinin tutuklamasıyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu; “Arkadaşlarımızın tutuklanarak özgürlüklerinden ve ailelerinden mahrum bırakılmalarını kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

Bakırköy Belediye Başkanı Ovalıoğlu: Arkadaşlarımızın özgürlüklerinden mahrum bırakılmalarını kabul etmemiz mümkün değil

Fotoğraf: ANKA

31.10.2026 15:31

Bedelli askerlik için BES birikimlerinden para çekilebilecek

Cumhurbaşkanlığı 2027 Yılı Programı’nda yer alan düzenlemeye göre, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarının bedelli askerlik ve hac harcamaları için birikimlerinin bir bölümünü sistemden ayrılmadan çekebilmesi hedefleniyor.

Bedelli askerlik için BES birikimlerinden para çekilebilecek

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!