28.10.2026 14:54 / Güncelleme: 16:31

Emek Gençliğinden İstanbul’da üniversitelilerle anket: 100 öğrenciden 82’si çalışmak zorunda

Emek Gençliği’nin İstanbul’da yaptığı ankete göre; öğrencilerin yüzde 82.2’si çalışmak zorunda. Yüzde 61.5’i hayat pahalılığı, barınma sorunu, sosyal imkânların kısıtlılığı ve akademik niteliksizlik nedeniyle öğrencilik hayatından memnun değil.

Ahmed Ziya Aydın
Nisa Sude Demirel
[email protected]


İstanbul - Emek Gençliği’nin İstanbul’da üniversite gençliğinin yaşam koşullarına ilişkin gerçekleştirdiği anketin sonuçları basın toplantısıyla duyuruldu. 877 gençle yüz yüze gerçekleştirilen anket, İstanbul’da eğitim gören üniversiteli gençlerin durumunu gösteriyor. Toplantıda kamu kaynaklarının toplumun ve gençliğin ihtiyaçlarına ayrılması gerektiği vurgusu öne çıktı.

Anket verilerine göre; öğrencilerin yüzde 50.5’i üniversite eğitimi sırasında maddi sebeplerle çalışmış veya halihazırda çalışıyor. Çalışmayan öğrencilerin yüzde 31.7’si ise iş aradığını veya çalışmayı düşündüğünü ifade ediyor. Yani toplamda öğrencilerin yüzde 82.2’si çalışma ihtiyacı içinde. Öğrenciler en fazla şekilde ise (yüzde 42.9) hizmet sektöründe çalışıyor. Öğrencilerin yalnızca yüzde 17.8’i hayatı boyunca çalışmadığını ve çalışmayı düşünmediğini söylüyor.

Gençlerin yüzde 61.5’i hayat pahalılığı, barınma sorunu, sosyal imkânların kısıtlılığı ve akademik niteliksizlik nedeniyle öğrencilik hayatından memnun olmadığını ifade ediyor. Öğrencilerin değişmesini istediği sorunların başında yüzde 35’le geçim sıkıntısı ve pahalılık gelirken bunu yüzde 17.3 ile kampüs yaşamı, eğitim kalitesi ve akademik kadro izliyor. Gençlerin yüzde 16.3’ünün ise ilk değişmesini istediği başlık barınma ve yurt koşulları.

Fotoğraf: Evrensel

Fotoğraf: Evrensel

Çoğunluğun geliri 20 bin liradan az

Öğrencilerin yüzde 67.6’sının aylık geliri 20 bin TL ve altındayken yüzde 83.8’i ise geçimini aile desteği ile sağlıyor. Yani 100 öğrenciden neredeyse 84’ü ailesinden destek almak zorunda kalıyor. Artan konut maliyetleri nedeniyle öğrencilerin yüzde 47.2’si aile evinde kalırken yüzde 24.5’i ise KYK yurtlarında kalıyor.

Neredeyse yarısı borçlu

Öğrencilerin yüzde 42.1’i ise borçlu. Borçlu öğrencilerin yüzde 21.7’si 10 bin TL üzerinde, yüzde 4.7’si ise 50 bin TL’nin borçla yaşamını sürdürüyor.

Anket sonuçlarında yine bir öğrenci evinde yaşamak için gelir alt sınırının 30 bin TL olduğu belirtiliyor. 1 TL - 10 bin TL gelir grubundaki öğrencilerin yüzde 69.7’si aile evinde, yüzde 18.8’i ise KYK yurdunda kalıyor.

Bütçe beslenme ve barınmaya gidiyor

Öğrencilerin yüzde 23.9’u beslenmeye aylık 4 bin 6 bin TL arasında bütçe ayırırken yüzde 22.8’i de 2 bin ile 4 bin TL arasında bütçe ayırıyor.

Toplamda öğrencilerin yüzde 66.13’ü sosyal ve kültürel faaliyetlere aylık en fazla 4 bin TL bütçe ayırabildiğini söylerken yüzde 8.32’si ise hiç bütçe ayıramadığını belirtiyor. Yüzde 27.59’u ise 1 ila 1000 TL bütçe ayırabiliyor.

“Kamu kaynakları toplumun ve gençliğin ihtiyaçlarına ayrılmalı”

Yapılan basın toplantısında 2027 bütçe planlanmasında eğitime ve silahlanmaya ayrılan bütçe arasındaki farklar, NATO zirvesindeki tartışmalara da değinilerek, kamu kaynaklarının sermayenin karlılığına ve silahlanmaya değil, toplumun ve gençliğin ihtiyaçlarına ayrılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada talepler ise şöyle sıralandı: “Her üniversiteliye yeterli ve karşılıksız burs verilmeli, KYK kredileri bursa dönüştürülmeli, nitelikli ve erişilebilir kamu yurtları yaygınlaştırılmalı, beslenme, ulaşım ve eğitim giderleri karşılanmalı.”

"Gençleri taleplerini ortaklaştırmaya çağırıyoruz"

Basın toplantısının sonunda üniversitelilerin önemli bir bölümünün yalnızca işçi ailelerinin çocukları değil, aynı zamanda çalışmak zorunda kalan genç işçiler olduğu vurgulanarak mücadele çağrısı yapıldı: “Emek Gençliği olarak gençleri, kendi yaşam koşullarını belirleyen ekonomik ve siyasi kararlar karşısında söz sahibi olmaya, üniversitelerde ve işyerlerinde örgütlenmeye, taleplerini ortaklaştırmaya çağırıyoruz. Üniversitelilerin yoksulluğu ve borçluluğu kader değildir. Kaynakların kimin için kullanıldığı değiştiğinde, toplumsal ihtiyaçları esas alan bir yaşamın koşulları da yaratılabilir. Bütçe sermaye ve savaşlar için değil gençliğin ihtiyaçları için kullanılmalıdır! Emperyalizme, savaşa ve sömürüye karşı birleşelim, örgütlenelim!”

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
28.10.2026 14:50

Fon devi BlackRock Türkiye'den neredeyse tamamen çekildi

ABD merkezli BlackRock'ın yönettiği yatırım fonunda Türkiye'nin payı yüzde 11'den yüzde 0,6'ya geriledi. Akbank ve İş Bankası hisselerini satan fonun yöneticileri, ABD ile İsrail ve İran arasındaki savaşın Türkiye ekonomisine etkilerine işaret etti.

Fon devi BlackRock Türkiye'den neredeyse tamamen çekildi

Fotoğraf: Jim.henderson/Wikimedia Commons (public domain)

28.10.2026 14:45

Balçova'da maaş haberine sendikalardan tepki: 'Emekçiler halkla karşı karşıya getiriliyor'

Balçova Belediyesi emekçilerinin 115-120 bin TL maaş aldığı yönündeki haberlere tepki gösteren Tüm Yerel-Sen ve Tüm Bel-Sen, ücretlerin eksik ödendiğini ve toplu iş sözleşmesinden doğan alacakların verilmediğini belirtti.

Balçova'da maaş haberine sendikalardan tepki: “Emekçiler halkla karşı karşıya getiriliyor”

Fotoğraf: Yandex maps

28.10.2026 14:50

Kumsal K’yi başından vurarak yaralayan erkek yakalandı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde, hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen 20 yaşındaki Kumsal K’nin evine giderek kadını tabancasıyla vuran 21 yaşındaki V.D. tutuklandı.

Kumsal K’yi başından vurarak yaralayan erkek yakalandı

Fotoğraf: DHA

28.10.2026 15:14

Ermenistan Parlamentosu'ndan TRIPP onayı: Şirketin yüzde 74'ü ABD'nin olacak

Ermenistan Parlamentosu, ABD ile TRIPP projesine ilişkin anlaşmayı 63’e karşı 32 oyla onayladı. Azerbaycan'ı Nahçıvan’a Ermenistan üzerinden bağlayacak proje kapsamında kurulacak şirketin ilk 49 yıl boyunca yüzde 74’ü ABD tarafına ait olacak.

Ermenistan Parlamentosu'ndan TRIPP onayı: Şirketin yüzde 74'ü ABD'nin olacak

Fotoğraf: Beyaz Saray

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!