Prof. Dr. Aziz Çelik ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel değerlendirdi: AKP’nin yapılacağı düzenleme emekli maaşlarına nasıl yansıyacak?
AKP kanadından emekli maaşlarında “refah payı” veya “seyyanen zam” seçeneklerinin değerlendirildiği belirtildi. Prof. Dr. Aziz Çelik ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel, olasılıkları değerlendirdi.
Fotoğraf: ANKA
Emekli maaşlarına enflasyon zammının yanı sıra “refah payı” veya “seyyanen zam” seçeneklerinin değerlendirildiği belirtilirken, Sosyal Politika Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, “iyimser varsayımları” paylaştı. Çelik, “Adeta bir ‘yalancı ilaç’ etkisi ile karşı karşıyayız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2027 bütçesinde emeklilerin durumunun iyileştirilmesine yönelik düzenleme yapılacağını açıklamasının ardından, AKP kanadından emekli maaşlarında “refah payı” veya “seyyanen zam” seçeneklerinin değerlendirildiği belirtildi. Bu kapsamda 65 yaş altı ve üstü şeklinde bir ayrımın da yapılacağı belirtiliyor.
Prof. Dr. Aziz Çelik, AKP’nin bu “müjdesini”, “Dağ fare doğuracak” şeklinde yorumladı. “Adeta bir ‘yalancı ilaç’ (plasebo) etkisi ile karşı karşıyayız” diyen Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Bütün emeklileri kapsayacak anlamlı bir artış gündemde görünmüyor. Emekliler arasında yeni ayrımlar yaratılacak. 65 yaş üstü ve "yoksul" olarak tanımlanacak bir kısım emekliye sosyal yardım yapılması öngörülüyor. Emeklilere genel olarak yapılacak iyileştirmenin oranı ise henüz belli değil.”
Emekli aylıkları ne kadar artacak?
Aziz Çelik emekli aylıklarına yapılacak artışa ilişkin “iyimser varsayımlarla” tahminlerini paylaştı. Çelik’e göre;
Temmuz-aralık 2026 enflasyonu: Yüzde 12 (daha düşük de olabilir).
Enflasyon artışına ek iyileştirme: Yüzde 5 (daha düşük de olabilir).
Çelik, bu varsayımlarla emekli aylıklarına yapılacak zammın tahminen yüzde 17.6 seviyesinde olacağını söyledi.

“Sosyal yardım, emekli aylığı değildir”
Emekli aylığının, primli sosyal güvenlik sisteminden doğan bir hak olduğunu belirten Çelik, “Sosyal yardım ise farklı koşullara ve ölçütlere bağlıdır. Emekli aylıklarının yetersizliği sosyal yardımlarla giderilmeye çalışılırsa sosyal güvenlik sistemi giderek hak temelli niteliğinden uzaklaşır ve adeta bir sadaka sistemine dönüşür. Emeklilerin ihtiyacı geçici sosyal yardım değil, bütün emeklileri kapsayan, kalıcı ve hak temelli bir aylık iyileştirmesidir” dedi.
“Tüm emeklileri kapsamayacak”
Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel de yapılacak zammın tüm emeklileri kapsamayacağını, sadece SSK ve Bağ-Kur'dan taban aylık, yani 23 bin 552 lira alanlara yönelik olacağını söyledi.
Tezel, emekliler için belirlenecek yaş aralıklarına göre "refah payı artışı" veya "seyyanen zam" seçeneklerini, “1976 yılından beri 2022 sayılı Kanun ile 65 yaşından büyüklere aylık verilir ama emekli olanlara verilmedi. Şimdi yeni bir yasal düzenleme ile emekli olup da 60 veya 65 yaşından büyüklere 4 bin lira ilave ödeme verilebilir ama evi, arabası olmayan emeklilere" diye değerlendirdi.
(Ekonomi Servisi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et