MSB: Mısır'la deniz yetki alanı anlaşması imzalamaya hazırız
Milli Savunma Bakanlığı, Libya Temsilciler Meclisi'nin Türkiye-Libya deniz yetki alanları mutabakatını onaylamasının ardından Mısır ile de anlaşma imzalamaya hazır olduklarını açıkladı.
Fotoğraf: ANKA
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye ile Mısır arasında Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir anlaşma imzalanmasına hazır olduklarını bildirdi. Bakanlığın haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından yapılan açıklamada, Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nın Libya Temsilciler Meclisi tarafından 20 Ekim’de onaylanmasının önemli bir gelişme olduğu belirtildi.
Açıklamada, mutabakatın onaylanmasının Türkiye’nin uluslararası hukuk ve hakkaniyet ilkelerine dayandığı belirtilen yaklaşımını desteklediği savunularak, Mısır ile de karşılıklı çıkarlar doğrultusunda anlaşma imzalamaya hazır olunduğu ifade edildi.
MSB açıklamasında, “Mısır’ın ülkemizle böyle bir anlaşma imzalaması halinde, Yunanistan ile yapabileceği muhtemel bir anlaşmaya kıyasla 15 bin kilometrekareden daha fazla deniz yetki alanına sahip olacağı değerlendirilmektedir” denildi.
Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları rekabeti
Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları konusunda uzun süredir anlaşmazlık yaşanıyor. Mısır’ın 2020’de Yunanistan ile imzaladığı deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması da bölgedeki rekabetin önemli başlıklarından biri oldu.
Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan mutabakat ise iki ülkenin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarına ilişkin yaklaşımını ortaya koydu. Mutabakatın Libya Temsilciler Meclisi'nde onaylanması, Türkiye’nin Mısır’la da benzer bir anlaşma yapma girişimini yeniden gündeme taşıdı.
MSB, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarını uluslararası hukuk çerçevesinde korumayı sürdüreceğini belirterek, bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlama mesajı verdi.
Türkiye ve Mısır deniz tatbikatı yapacak
MSB, Türkiye ile Mısır arasındaki askeri temaslara ilişkin de bilgi verdi. Buna göre iki ülkenin deniz kuvvetleri unsurları ve personelinin katılımıyla “Dostluk Denizi-2026 Tatbikatı”, 4-9 Kasım tarihlerinde Mısır’ın İskenderiye kentinde gerçekleştirilecek.
Tatbikatta suüstü harbi, denizaltı savunma harbi, hava savunma harekâtı ve sualtı taarruz eğitimlerinin yapılacağı bildirildi. Türkiye ile Mısır arasında deniz yetki alanları konusunda olası bir anlaşma tartışılırken ortak tatbikatın da iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin gündeminde yer alması dikkat çekti.
Türkiye KFOR Komutan Yardımcılığını devraldı
MSB Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, toplantıda diğer askeri faaliyetlere ilişkin de açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutan Yardımcılığı görevini 27 Ekim’de düzenlenen törenle bir yıllığına devraldığını bildiren Aktürk, Türkiye’nin görevi tarafsızlık, şeffaflık ve profesyonellik ilkeleriyle yürüteceğini söyledi.
Aktürk ayrıca, Suriye Deniz Kuvvetleri'nin imkân ve kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik askeri ilişkiler kapsamında 22 Ekim’de Lazkiye’ye ziyaret gerçekleştirildiğini açıkladı. Türkiye-Yunanistan Güven Artırıcı Önlemler Uygulama Planı çerçevesinde Yunanistan Taktik Hava Kuvveti Komutanı ve beraberindeki heyetin 3-5 Kasım tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini de belirtti.
Sincar açıklaması
MSB, Irak’ın Sincar bölgesindeki gelişmelere ilişkin açıklamasında ise Irak merkezi hükümetinin "bölgede devlet otoritesini güçlendirmeye ve normalleşmeyi sağlamaya yönelik faaliyetlerini" desteklediğini bildirdi.
Açıklamada, güvenliğin Irak’ın resmi güvenlik güçleri tarafından sağlanmasının kalıcı huzur ve istikrar açısından önemli olduğu ifade edildi. Sürecin Türkiye’nin ilgili kurumlarıyla koordinasyon içinde yakından takip edildiği kaydedildi.
(Politika Servisi)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et