27.10.2026 15:41 / Güncelleme: 15:58

Said Bey Sitesi davasında karar: 46 kişinin yaşamını yitirdiği duruşmada 8 sanığa 5 ile 11 yıl arası hapis cezası

Maraş’ta 6 Şubat depremlerinde 46 kişinin hayatını kaybettiği Said Bey Sitesi davasında karar açıklandı. 8 sanığa 5 ila 11 yıl arasında değişen hapis cezaları verilirken, aileler karara "Adalet yine tecelli etmedi" sözleriyle tepki gösterdi.

Said Bey Sitesi davasında karar: 46 kişinin yaşamını yitirdiği duruşmada 8 sanığa 5 ile 11 yıl arası hapis cezası

Fotoğraf; DHA

Maraş'ın Dulkadiroğlu ilçesi Yahya Kemal Mahallesi'nde bulunan ve 6 Şubat depremlerinde yıkılması sonucu 46 kişinin yaşamını yitirdiği Said Bey Sitesi'ne ilişkin dava sonuçlandı. Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına depremde yakınlarını kaybedenler, taraf avukatları ve bazı sanıklar katıldı.

Sanıklara verilen cezalar

Duruşmada savcılık mütalaasının ardından mahkeme heyeti sanıklara ilişkin hükümlerini açıkladı. Buna göre, müteahhit ve yapı sahibi Hasan Çam, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, sanığın yargılama sürecindeki davranışlarını dikkate alarak iyi hal indirimi uyguladı ve cezayı 11 yıl 1 al 10 güne indirdi.

Tutuksuz yargılanan Yavuz Kaygısız, Halil Yıldız, Melike Yiğit, Halil İbrahim Us ve Murat Kaş'a da iyi hal indirimi uygulanarak 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca bu beş sanığı iki yıl süreyle meslekten men ederek haklarındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi. Binanın yapım tarihinde Dulkadiroğlu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü ve müdür yardımcısı olan kamu görevlileri Arzu Özaydın ve Serap Binici'nin eylemleri ise 'bilinçli taksir' hükümleri uygulanmaksızın değerlendirildi ve iyi hal indirimi uygulanan iki sanık 5'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Öte yandan mahkeme heyeti, daha önce dosyayla birleştirilen ZBK Yapı Denetim Şirketi yetkililerinin dosyasını ise savunmalarının henüz alınmamış olması gerekçesiyle ana davadan ayırdı.

Ailelerden tepki: "Adalet yine tecelli etmedi"

Kararın ardından adliye salonunda büyük bir tepki yaşandı. Depremde oğlunu kaybeden Sema Ulupınar, "Said Bey Sitesi'nde hayatta kalanlar kararla şok oldu. Kararı veren hakim, salondan kaçarcasına uzaklaştı. Müştekiler salonda gözyaşlarına boğuldu, adliyenin bütün katlarında çığlıklar yükseldi. Enkaz altından kurtulan birkaç kişi tekrar enkaz altında kaldı. Adalet yine tecelli etmedi" dedi.

Enkazda eşini ve oğlunu yitiren Nevres Akkaya da "Yaklaşık dört yıldır sürdürmüş olduğumuz adalet mücadelemizde verilen kararı kabul etmiyoruz. Sanıklara ödül gibi ceza verildi. İlk günden bu yana tüm delil ve kanıtları mahkemeye sunduk. Dört bilirkişi raporunda da sanıklar kusurlu bulundu. Davaya yeni atanan mahkeme heyetinin daha ilk duruşmasında sanıklara en alt seviyeden ceza vermesi kabul edilir gibi değil. Bu mahkeme heyetinden de şikayetçi olacağız ve bu davanın peşini bırakmayacağız. Ta ki sevdiklerimizi bizden ayıran suçlular en ağır cezayla cezalandırılana kadar" ifadelerini kullandı.

(ANKA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
27.10.2026 12:05 / Güncelleme: 14:37

Yılın kelimesi seçilen 'maxxing' nedir?

Dictionary.com, Z ve Alfa kuşakları arasında yaygınlaşan “maxxing” terimini 2026’nın kelimesi seçti. Terim, bir şeyi mümkün olan en üst düzeye çıkarma veya optimize etme anlamında kullanılıyor.

Yılın kelimesi seçilen 'maxxing' nedir?

Fotoğraf: AA

27.10.2026 14:02

Balçova Belediyesi emekçileri: Haklarımız verilene kadar mücadele edeceğiz

Balçova Belediyesi emekçileri, 7 aydır imzalanmayan toplu iş sözleşmesi ve 2 aydır ödenmeyen Sosyal Denge Tazminatları için eylem yaptı. Sendika temsilcileri, hakları ödenene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Balçova Belediyesi emekçileri: Haklarımız verilene kadar mücadele edeceğiz

Fotoğraf: Evrensel

27.10.2026 14:40

Şırnak Kumçatı’da 7 gündür elektrikler kesik: DEDAŞ'ı protesto eden 5 çocuk gözaltına alındı

Şırnak'ın Kumçatı beldesinde 7 gündür süren elektrik kesintisini protesto eden, yaşları 14-17 arasında değişen 5 çocuk ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Yaklaşık 15 bin kişinin etkilendiği beldede, sıcak su kazanına düşen bir çocuk da yaralandı.

Şırnak Kumçatı’da 7 gündür elektrikler kesik: DEDAŞ'ı protesto eden 5 çocuk gözaltına alındı

Fotoğraf: MA

27.10.2026 12:29 / Güncelleme: 13:35

Isparta-Antalya kara yolunda yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 9 yaralı var

Isparta-Antalya kara yolunda yağış nedeniyle kayganlaşan yolda devrilen yolcu otobüsünde ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Kaza yerine çok sayıda ekip sevk edildi.

Isparta-Antalya kara yolunda yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 9 yaralı var

Fotoğraf: DHA

27.10.2026 10:05

Psikopolitik E-Dergi’den 'Manşetlerin Ardındaki Ruhlar' dosyası

Psikopolitik E-Dergi, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü dolayısıyla hazırladığı özel dosyada, psikologlar ile gazetecileri bir araya getirdi. Toplumsal travmalardan faili meçhullere kadar birçok konu ele alındı.

Psikopolitik E-Dergi’den 'Manşetlerin Ardındaki Ruhlar' dosyası

Fotoğraf: alandsmann/Pixabay

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!