Petrol fiyatları beş ayın zirvesinde: Brent 113 doları aştı
Suudi Arabistan'a yönelik saldırılar ve Libya'daki üretim kaybı, petrol fiyatlarını yükseltti. Brent petrolün varil fiyatı 113 doları aşarak 4 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken piyasalarda arz kesintisi endişesi arttı.
Fotoğraf: Tom Fournier/Pexels
Petrol fiyatları, Ortadoğu'da artan gerilim ve enerji arzında yeni kesintiler yaşanabileceği endişesiyle yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı 113,63 dolara kadar çıkarak 4 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Önceki işlem gününde yüzde 4 yükselen Brent petrol, cuma günü Asya piyasalarında ise sınırlı düşüş gösterdi. Vadeli kontratlar yüzde 0,2 gerileyerek 112,96 dolardan işlem gördü. ABD Batı Teksas türü ham petrolünün (WTI) varil fiyatı da yüzde 0,3 düşüşle 98,12 dolar oldu.
Brent petrolün haftayı üst üste üçüncü kez yükselişle tamamlaması beklenirken WTI'ın iki haftalık yükseliş serisinin sona ermesi öngörülüyor.
Suudi Arabistan'daki saldırılar fiyatları etkiledi
Yemen’in büyük bölümünü yöneten Husilerin (Ensarullah hareketi) Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları, petrol üretimi ve sevkiyatında yeni aksamalar yaşanabileceği endişesini artırdı. Çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco, Bahreyn yakınlarındaki Dahran kentinde bulunan genel merkezinin tahliye edilmesini istedi.
Husilerin Kızıldeniz'in girişindeki önemli deniz ticaret yollarından Babülmendep Boğazı'na doğru ilerlemesiyle Yemen'deki çatışmaların şiddetlendiği bildirildi. Bölgedeki gelişmeler, küresel petrol arzına ilişkin endişeleri artırdı.
Libya'da petrol üretimi azaldı
Petrol fiyatlarını etkileyen bir diğer gelişme Libya'da yaşandı. Hamada ve Tahara petrol sahalarından Zaviye Limanı'na uzanan boru hattındaki bir vananın kapatılması nedeniyle iki sahadaki üretim azaldı. Libya Ulusal Petrol Kurumu, üretimdeki düşüşü doğrularken kesintinin ne kadar süreceğine ilişkin bilgi verilmedi.
Rusya-Ukrayna görüşmeleri de izleniyor
Petrol piyasalarında Rusya ile Ukrayna arasında yeniden başlaması beklenen müzakereler de takip ediliyor. Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD temsilcisi Steve Witkoff ile St. Petersburg'da yaptığı görüşmenin ardından, ABD arabuluculuğundaki müzakerelere kasım ayında yeniden başlamaya hazır olduğunu açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise görüşmelerin kasım ayı başında yapılmasını umduğunu belirtti.
(Ekonomi Servisi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et