Eski SPK Başkanı Ömer Gönül'den rüşvet iddiasına yanıt: 'Yok yok yok, Allah korusun'
Yaklaşık 30 milyon lira rüşvet alındığı iddiasında adı geçen eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, suçlamayı reddetti. Gönül, “Böyle bir şey mümkün mü? Bana kimse böyle bir teklifte bile bulunamaz” dedi.
İbrahim Ömer Gönül | Fotoğraf: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu
Eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, bir şirketin halka arz süreciyle bağlantılı olarak 30 milyon lira rüşvet alındığı iddiasını reddetti. Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Gönül, iddiaya konu edilen görüşmeyi hatırlamadığını belirterek, kendisine yöneltilen suçlamaların gerçeği yansıtmadığını savundu.
İddia, Saadet Partisi Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca’nın açıklamalarıyla gündeme geldi. Atmaca’nın aktardığına göre, 2023’te borsaya girmek isteyen Bursalı bir sanayiciden 600 bin dolar rüşvet istendi. Atmaca, iş insanının kendisine ödemenin yapıldığını söylediğini ve konuyu AKP Bursa Milletvekili Refik Özen’e, onun da dönemin Hazine ve Maliye Bakanı’na ilettiğini öne sürdü.
Atmaca’nın iddiasına göre, ödemenin ardından dönemin SPK Başkanı Gönül, iş insanını arayarak “Verdiğini helal et” dedi. Bu anlatım, Gönül tarafından reddedildi. İddialar hakkında kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmuyor.
Gönül: “Böyle bir görüşmeyi hatırlamıyorum”
Hakkındaki iddialara yanıt veren Gönül, söz konusu görüşmeyi hatırlamadığını belirterek şöyle konuştu:
“Ben, hiç öyle bir görüşmeyi hatırlamıyorum. Böyle bir şey mümkün mü? Ben ‘Bunu da helal et’ demişim. Çocuğun bile inanmayacağı şey.”
Milletvekillerinin kendisini çeşitli konularda arayabildiğini söyleyen Gönül, adı geçen milletvekillerinin arayıp aramadığını hatırlamadığını, ancak kendisinin bir iş insanından alınan parayla ilgili böyle bir ifade kullanmasının söz konusu olmadığını savundu.
Gönül, “Yok, yok, yok, yok, yok Allah korusun öyle bir şey yok. Bana kimse böyle teklifte bile bulunamaz. Bundan emin olun. Böyle konuşan birisini ben kendi elimle götürür savcılığa teslim ederim” dedi.
Fon soruşturması ve SPK’nın sorumluluğu
Sermaye piyasalarındaki fon soruşturması kapsamında denetimlerin neden daha önce sonuç vermediği sorusuna da yanıt veren Gönül, görev yaptığı dönemde ağır cezalar uygulandığını ve manipülasyon iddialarıyla bağlantılı bazı kişilerin tutuklandığını söyledi.
Dosyaların hazırlanmasının zaman aldığını belirten Gönül, piyasa manipülasyonunun hukuki delillerle ortaya konulması gerektiğini savundu. Fonlarla ilgili önlemler aldıklarını söyleyen Gönül, görevini elinden geldiğince iyi yaptığını ileri sürdü.
Gönül, son gelişmelerden üzüntü duyduğunu, hukuki sürecin devam ettiğini ve bundan sonraki değerlendirmelerin savcılara ait olduğunu belirtti.
Gönül hakkında soruşturma izni verilmişti
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, fon soruşturması kapsamında Gönül’ün SPK başkanlığı dönemindeki görev ve sorumluluklarıyla ilgili olarak “görevi kötüye kullanma” suçundan soruşturma yürütülebilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı'na başvurmuştu.
14 Ekim’de yayımlanan haberlere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık bünyesinde yapılan ön incelemenin ardından Gönül hakkında soruşturma izni verdi. Bu süreç, halka arzlar ve yatırım fonlarına ilişkin denetim sorumluluğunun nasıl yerine getirildiği konusunu da gündeme taşıdı.
(Ekonomi Servisi)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et