20.10.2026 12:24 / Güncelleme: 12:34

Fon tasfiyesinde son durum| Mehmet Şimşek: 45 bin 747 hesaba 40,8 milyar lira ödendi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "tasfiye sürecindeki 131 fondan 66’sının tasfiyesinin tamamlandığını, 45 bin 747 hesaba toplam 40,8 milyar lira ödendiğini" açıkladı.

Fon tasfiyesinde son durum| Mehmet Şimşek: 45 bin 747 hesaba 40,8 milyar lira ödendi

Fotoğraf: ANKA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasfiye sürecindeki 131 fondan 66’sının tasfiyesinin tamamlandığını ve 45 bin 747 hesaba toplam 40,8 milyar lira ödeme yapıldığını açıkladı. Şimşek, fonlardan hukuka aykırı şekilde kazanç sağlayan kişi ve şirketlere aktarılan varlıkların geri alınacağını belirterek “Gönüllü iade olmazsa Adalet Bakanlığı ilgili süreçleri işletecek” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT ve Habertürk ortak yayınında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı. 

Şimşek, “Tasfiye süreci bizim öngördüğümüz hızda ve çerçevede gidiyor” dedi.

Nihai ödemelerin zaman alacağını belirten Şimşek, ara ödeme yapılacağını ve küçük yatırımcılar ile para piyasası fonlarının önceliklendirileceğini söyledi. Şimşek, “1 milyon TL’ye kadar ödemeler hızlı şekilde yapılacak” diye konuştu.

“131 fonun 66’sı tamamen tasfiye edildi”

Tasfiye işlemlerinin İş Bankası ve Ziraat Bankası tarafından yürütüldüğünü aktaran Şimşek, 7 portföy yönetim şirketine bağlı toplam 131 fonun tasfiye sürecine alındığını belirtti. Şimşek, bunlardan 66’sının tasfiyesinin tamamlandığını ifade etti.

A1 Capital, Pardus ve Bulls portföy yönetim şirketlerindeki tasfiye işlemlerinin tamamlandığını belirten Şimşek, “45 bin 747 hesaba 40,8 milyar TL ödendi. Normal tasfiye başarılı şekilde gerçekleşti” dedi.

Küçük yatırımcılar ile para piyasası fonlarının önceliklendirildiğini söyleyen Şimşek, tasfiyesi tamamlanan üç portföy yönetim şirketindeki para piyasası fonu yatırımcılarının 17 Eylül’deki değer üzerinden yüzde 1,43 ek getiri elde ettiğini bildirdi.

Hisse senedi ağırlıklı fonlarda ise hisse değerlerindeki düşüş nedeniyle yatırımcıların 17 Eylül’deki değerin yaklaşık yüzde 58’ini alabildiğini belirten Şimşek, bu durumun hisse senetlerinin değer kaybından kaynaklandığını söyledi.

“Dört şirketin tasfiyesi hafta sonuna kadar tamamlanabilir”

Hedef Portföy’ün de olağan tasfiye sürecine alınacağını belirten Şimşek, şirketin 31 fonu bulunduğunu, bunların dördünün para piyasası fonu olduğunu söyledi.

Şimşek, “Yedi portföy şirketinin dördünün muhtemelen hafta sonuna kadar normal tasfiyesi tamamlanmış olacak” dedi.

Atlas Portföy’ün sahiplerinin tasfiye işlemlerini yürüten kurumla görüştüğünü ve kaynakları geri koyma konusunda irade ortaya koyduğunu aktaran Şimşek, bu aşamada konuya ilişkin yorum yapmasının doğru olmayacağını ifade etti.

TBMM’deki yasal düzenlemenin kabul edilmesi halinde küçük yatırımcılar ile para piyasası fonlarının önceliklendirileceğini belirten Şimşek, bu kapsamda 390 bin hesabın daha tasfiye edileceğini söyledi. Şimşek, TMSF, Adalet Bakanlığı ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) birlikte çalıştığını, piyasa bozucu faaliyetlerden kazanç sağlayanların tespit edildiğini kaydetti.

“Gönüllü iade olmazsa Adalet Bakanlığı devreye girecek”

Şimşek, “Belli eşikler belirledik, ilk önce 10 milyon TL ve üzeri reel geri kazananlara başvurulacak. Gönüllü iade olmazsa Adalet Bakanlığı ilgili süreçleri işletecek” dedi.

"İki fonda daha karmaşık bir sürecin devam ettiğini" belirten Şimşek, "fonlarda yeterli kaynak bulunmaması halinde başka kaynakların devreye girebileceğini" ifade etti. Şimşek, “Fonlardan hukuka aykırı şekilde nemalanan kişi ve şirketlere aktarılan varlıkların alınması çok önemli. Birlikte hareket edenlerin kişisel mal varlıklarına başvurulacak” diye konuştu.

(Ekonomi Servisi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
20.10.2026 07:31 / Güncelleme: 10:35

Teklif TBMM'de: En düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlenecek mi?

En düşük emekli aylığının net asgari ücrete eşitlenmesini öngören kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edildi. Teklifin yasalaşması halinde taban aylığın asgari ücrete göre belirlenmesi öngörülüyor.

Teklif TBMM'de: En düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlenecek mi?

Fotoğraf: ANKA

20.10.2026 08:11

İstanbul’da kentsel dönüşüm için yeni düzenleme: Yapım yardımı süresi 2027 sonuna kadar uzatıldı

İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamında yapım yardımı verilmesine ilişkin süre, Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2027’ye kadar uzatıldı. Düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İstanbul’da kentsel dönüşüm için yeni düzenleme: Yapım yardımı süresi 2027 sonuna kadar uzatıldı

Fotoğraf: DHA

20.10.2026 01:06

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan Hürmüz Boğazı'ndaki internet kablolarına saldırı mesajı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nın altından geçen ve küresel internet ile ticari veri akışını sağlayan yedi büyük kabloya yönelik saldırı imasında bulundu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan Hürmüz Boğazı'ndaki internet kablolarına saldırı mesajı

Fotoğraf: ANKA

20.10.2026 11:44

Bursa'da iş makinesiyle hurdaların arasında kalan operatör yaşamını yitirdi

Bursa'nın İnegöl ilçesindeki geri dönüşüm tesisinde iş makinesi ile hurda malzeme arasında sıkışan 39 yaşındaki operatör Yasin Niğdelioğlu yaşamını yitirdi.

Bursa'da iş makinesiyle hurdaların arasında kalan operatör yaşamını yitirdi

Arşiv | Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!