19.10.2026 15:15

Antep’te patronun cinsel taciz ve cinsel saldırı davasında karar günü: ‘Bu dosyada adalet tüm kadın işçiler için önemli’

Antep’te tekstil fabrikası patronu Ahmet Aslansoy’un bir kadın işçiye yönelik cinsel taciz ve nitelikli cinsel saldırı suçlamalarıyla yargılandığı davanın karar duruşması yarın görülecek.

Antep’te patronun cinsel taciz ve cinsel saldırı davasında karar günü: ‘Bu dosyada adalet tüm kadın işçiler için önemli’

Fotoğraf: Evrensel

Elif Turgut
[email protected]


Antep’te Ahmet Aslansoy Tekstil Fabrikasında bir kadın işçiye cinsel taciz ve nitelikli cinsel saldırıda bulunma suçundan fabrika patronu Ahmet Aslansoy’un hakim karşısına çıktığı davada karar duruşması yarın Gaziantep 9. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Davayı takip eden Birleşik Tekstil İşçileri Sendikası Avukatı Esmer Özer, bu davanın özgünlüğünü şöyle anlatıyor: “Bu dosyada bir işçi-işveren ilişkisinin getirdiği hiyerarşik bir döngü içerisinde mağdur olan bir kadın ve aynı zamanda siyasi nüfuza sahip bu suçun faili olan bir patron söz konusu. İktidara yakın ilişkileri bulunan, kızı AKP Gaziantep milletvekili olan bir patron. Doğrudan devletin kademeleriyle dirsek teması olabilecek ve buralardan devşirdiği nüfusla karşısındaki kişiyi sindirebilecek bir etki alanına sahip.”

Bir yıl boyunca dava açılmadı, sanık avukatları kadını ‘yargıladı’

Yargılama sürecinde kadın işçi CİMER’e şikayetini yazdı, emniyette şikayetçi oldu, neredeyse bir yıl iddianame hazırlanmadı, bu süreçte kadından şikayetinin peşini bırakması istendi. Dava açıldı, BİRTEK-SEN davayı üstlendi. Duruşmalarda, sanık avukatları mağdur kadının özel hayatını çeşitli iftiralarla yargı konusu haline getirmeye çalışırken, dava delillerinden ses kayıtlarındaki günlük konuşma gülüşmelerini tacizin rızası gibi göstermeye çalıştılar. Ses kayıtlarının delil niteliğinden çıkarılması için bir savunma yaptılar. Geçtiğimiz günlerde sanık tarafının Hacı Bayram Veli Üniversitesinden akademisyenlere, ses kayıtlarının hukuki niteliğini tartışmak üzere hazırlattıkları uzman dilekçesi dava dosyasına eklendi. Tacizi belgelemek üzere alınan ses kayıtlarının sanığın özel hayatının gizliliği ve kişisel verilerinin korunmasını ihlal ettiği bu uzman dilekçesinde savunuldu.

‘Bu dosyada ses kayıtları delil niteliğindedir’

Sanık avukatlarının savunmalarına dair konuşan Özer, “Ses kayıtlarının delil niteliğini tartışırken şunu söylüyoruz: Daha önce buna dair alınmış Yargıtay, ceza genel kurulu kararları var. Eğer başka türlü bu suçu ispatlamanın olanağı yoksa ses kayıtları alınabilir. O yüzden bu dosyada da ses kayıtları delil niteliğindedir ve hükme esas alınması gerekir ama bunun yanında asıl önemli delil de mağdurun beyanlarıdır” dedi.

Cinsel taciz ve basit düzeyde cinsel saldırının fiziksel bulgularla ispatlanmasının zorluğuna değinen Özer, “Doğası gereği bu tür suçlar zaten kimsenin görmediği, tanık olmadığı ya da biliyor olsa bile bir şekilde meşrulaştırıldığı suçlar. O yüzden burada bu suçların işlendiğini ispat etmek için araçlar çok kısıtlı” ifadelerini kullandı.

Sanık avukatlarının “Neden hemen polis çağırmadı?” diye sorduğunu hatırlatan Özer, “Hemen polisi çağırsa bile yine aynı şey olacaktı. Ayrıca kadın işine devam etmek istiyordu. 2. organize sanayideki fabrikada patron tarafından tacize maruz kaldıktan sonra 5. organizeye gönderiliyor, orada bir ay çalışmaya devam ediyor ve eğer işten çıkarmasalar orada çalışmaya devam edecek. Çünkü diyor ki 'Benim taksitlerim var, bakmak zorunda olduğum dört çocuk var, ben çalışmak istiyorum, işimden olmak istemiyorum.' Bundan dolayı bir süre bu eylemlere göz yummak zorunda kalıyor” diye açıkladı.

Özer, olayı değerlendirirken toplumsal koşulların gerekliliklerine, kadının ve failin konumuna dikkat etmeden, beyanları değerlendirmeden adaletin sağlanamayacağına dikkat çekti, cezasızlığın da bu şekilde ortaya çıktığını vurguladı.

‘Kadının tutarlı beyanları da delil olarak kabul edilmeli’

Mağdur kadının anlatımlarının her aşamada tutarlı olduğunu ve bu suçlamadan hiçbir çıkarı olmadığını belirten Özer, “Sanki bu tür dosyalarda beyanın kendisinin delil değeri yok gibi davranılıyor. Ama her aşamada mağdurun tutarlı, birbiriyle çelişmeyen beyanları dosyada bir delil olarak kabul edilmeli. Arada herhangi bir husumetinin olmadığı, buradan herhangi bir çıkar sağlama derdinin bulunmadığı, böyle bir emarenin ortalıkta olmadığı bir durumda; bu kadının böyle bir suçlamayı yöneltmesi için nasıl bir gerekçesi olabilir? İki yıldır dosya burada. Tek bir menfaat sağlamış değil. Buradan bir siyasi ilişki devşirebilecek pozisyonda da değil. O zaman bu kadın niye yalan söylesin?” diye sordu. Kadın işçinin bir çıkar elde etmek bir yana başından beri baskı altına alınmaya çalışıldığını da söyledi.

BİRTEK-SEN’in 2025 yılında yayımladığı Güneydoğu Tekstil Sektöründe Kadın Emeği Raporu'na atıfta bulunan Av. Özer, bu raporda tekstil sektöründe çalışan kadın işçilerin en az yüzde kırk beşinin iş yerinde tacize maruz kaldığına, bunların yarısından fazlasının bir şikayet mekanizmasını işletemediğine dikkat çekti. Bu sebeple, bu dosyada adaletin tesis edilmesinin sadece bir mağdur için adaletin sağlanması anlamına gelmediğini belirten Özer, “Bunun gibi iş yerinde tacize maruz kalan birçok kadın için önemli bir karar olacak bu. Aynı zamanda bu şekilde fail pozisyonunda bulunanlar üzerinde caydırıcı bir etkisi olacaktır” dedi.

Raporda, kadın işçilere yönelik psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetin, üretim baskısını artırmak ve işçileri denetim altında tutmak için sistematik bir araç olarak kullanıldığı ortaya kondu. Görüşmelerde, kadın işçilerin en sık karşılaştığı durumun ustabaşı ve yöneticilerden gelen aşağılayıcı, cinsiyetçi ve küçük düşürücü ifadeler olduğu belirtildi. Taciz, şiddet ve mobbinge maruz kaldığını belirten kadın işçilerin yüzde 54,2’si herhangi bir şikâyette bulunmadığını ifade etti. Raporda bu sessizliğin nedenleri arasında; şikâyet mekanizmalarına güvensizlik, damgalanma korkusu, dayanışma eksikliği ve işini kaybetme endişesi öne çıktı.

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
19.10.2026 09:52 / Güncelleme: 12:31

7 mesleğe vizesiz seyahat gündemde: Pilotlar, mühendisler ve sağlıkçılar için yeşil pasaport teklifi

TBMM'ye sunulan kanun teklifleri, 7 meslek grubuna yeşil pasaport verilmesini öngörüyor. Pilotlar, mühendisler, mimarlar ve sağlık çalışanlarını kapsayan düzenlemeler henüz yasalaşmadı.

7 mesleğe vizesiz seyahat gündemde: Pilotlar, mühendisler ve sağlıkçılar için yeşil pasaport teklifi

Fotoğraf: DHA

19.10.2026 13:19 / Güncelleme: 14:08

Fransa İşçileri Komünist Partisi: Bu kitlesel direniş güçlenmeli

Fransa İşçileri Komünist Partisi yazılı bir açıklama yayımlayarak, kitlesel direnişin güçlenmesi için talepler etrafında mücadeleyi güçlendirme çağrısı yaptı.

Fransa İşçileri Komünist Partisi: Bu kitlesel direniş güçlenmeli

Fotoğraf: Kıvanç Demir/Evrensel

19.10.2026 11:33

İstanbul Çerkes Buluşması 24-25 Ekim’de Müze Gazhane’de

İBB Kültür tarafından düzenlenen İstanbul Çerkes Buluşması, 24-25 Ekim’de Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek. Programda Kafkas dansları, Çerkes düğünü, söyleşiler, film gösterimleri, atölyeler ve geleneksel mutfak yer alacak.

İstanbul Çerkes Buluşması 24-25 Ekim’de Müze Gazhane’de
19.10.2026 11:11

Zonguldak’ta sağanak sonrası deniz kahverengiye döndü

Zonguldak’ta 3 gün süren sağanağın ardından derelerin taşıdığı toprak limana ulaştı. Denizin rengi kahverengiye dönerken kentte heyelan, yol çökmesi ve su baskınları yaşandı.

Zonguldak’ta sağanak sonrası deniz kahverengiye döndü

Fotoğraf: DHA

19.10.2026 15:05

Türkiye'den Rusya ve Ukrayna'ya Karadeniz'de askeri faaliyetlere moratoryum önerisi

Ankara, Rusya ve Ukrayna’ya Karadeniz’de askeri operasyonların durdurulması ve ticari gemilerin güvenliğinin sağlanması için moratoryum önerisi iletti. Türkiye’nin girişimi savaşı sınırlandırmayı hedefliyor. Taraflarla diplomatik temaslar sürüyor.

Türkiye'den Rusya ve Ukrayna'ya Karadeniz'de askeri faaliyetlere moratoryum önerisi

Fotoğraf: DHA

19.10.2026 05:50

Bursa'da pilav etkinliğinde gıda zehirlenmesi şüphesi: Yaklaşık 100 kişi hastanelik oldu

Bursa'nın İnegöl ilçesinde düzenlenen pilav günü etkinliğinde tavuklu pilav yiyen yaklaşık 100 kişi, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Gıda zehirlenmesi şüphesiyle inceleme başlatıldı.

Bursa'da pilav etkinliğinde gıda zehirlenmesi şüphesi: Yaklaşık 100 kişi hastanelik oldu

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!