18.10.2026 11:30 / Güncelleme: 11:45

İstanbul Valisi Gül'den sel açıklaması: 3 kayıp için arama çalışmaları sürüyor

İstanbul Valisi Davut Gül, selin ardından 3 kayıp kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Ayazağa'da dere ıslahı kapsamında 19 dükkan, 2 konut, bir kurs ve stadyumun yıkılacağını bildirdi.

İstanbul Valisi Gül'den sel açıklaması: 3 kayıp için arama çalışmaları sürüyor

Fotoğraf: DHA

İstanbul'da etkili olan şiddetli yağışların ardından selden etkilenen bölgelerde çalışmalar devam ediyor. İstanbul Valisi Davut Gül, Sarıyer'in Ayazağa Mahallesi'nde yürütülen çalışmaları değerlendirerek arama kurtarma faaliyetleri, hasar tespitleri ve yıkım çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Üç kayıp kişinin arandığını açıklayan Gül, çalışmaların sürdüğünü belirtti. Haliç başta olmak üzere denizde de Sahil Güvenlik ve su altı ekiplerinin katılımıyla aramaların devam ettiğini ifade etti.

Ayazağa'da hasar tespitlerinin büyük ölçüde tamamlandığını söyleyen Gül, İSKİ'nin dere ıslahı projesine engel oluşturan yapıların yıkımında son aşamaya gelindiğini bildirdi. Gül, çalışmalar tamamlandığında 19 dükkan, iki konut, bir Kur'an kursu, bir stadyum ve tribünlerinin yıkılmış olacağını açıkladı.

Şile'de de yoğun yağışların ardından derelerin taştığını ve su baskınları yaşandığını belirten Gül, bölgede herhangi bir can kaybı ya da mahsur kalma olayının bulunmadığını söyledi. Ekiplerin bir bölümünün gece saatlerinde Şile'ye yönlendirildiğini aktardı.

Ayazağa'da hasar tespit ve yıkım çalışmaları sürüyor

Gül, Ayazağa'daki son duruma ilişkin şunları söyledi:

"Henüz bulamadığımız üç hemşehrimizin arama çalışmaları devam ediyor. Onları bir an önce bulmak istiyoruz. Bunun dışında hasar tespit çalışmaları tamamına yakını hazırlandı, tespit edildi. İlave talepler geliyor, ilave talepler geldikçe de ekiplerimiz sahada hasar tespitlerini gidip yerinde inceleyerek yapıyorlar.

Yıkılması gereken yerler vardı, oraların yıkımları devam ediyor. Bir binamız kaldı, onu da inşallah öğleden sonra yıktığımızda İSKİ'nin dere ıslahı ile ilgili projesinde olan ve yapılmasının önünde engel teşkil eden binaların tamamı kalkmış olacak.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımızın talimatı ile burada ofisini oluşturdu. Hemşehrilerimizden kentsel dönüşüme girmek isteyen, binalarının TOKİ aracılığıyla yeniden yapılmasını isteyenlerle ilgili bilgilendirme alanda çalışma başladı. Dolayısıyla da hemşehrilerimiz kendi binalarını kendileri, kendi binaları müteahhit marifetiyle, kendi binalarını TOKİ marifetiyle olmak üzere üç farklı seçenekle yapabiliyorlar.

Diğer kurumlar kendi işlerini sahada yapıyorlar. Yağmurun durmasıyla birlikte başta Ayazağa olmak üzere hayatın önemli ölçüde normalleşeceğini bekliyoruz, tahmin ediyoruz, çalışmalar onu gösteriyor."

Şile'de dereler taştı, su baskınları yaşandı

Şile'deki su baskınlarına da değinen Gül, şöyle konuştu:

"Şile'de büyük ölçüde yağmur geldi, sel geldi. Ekiplerimizin önemli bir kısmını geceden o tarafa aktardık. Biz de şimdi o tarafa gideceğiz. Daha öncesinde vali yardımcımız, kaymakamımız, AFAD, koordinasyonu yapan arkadaşlarımız oradalardı.

Derelerin taşması neticesinde su baskınları var. Herhangi bir can kaybı, mahsur kalma ve buna benzer olumsuz bir durum yok. Dolayısıyla da derenin taşkınının geçmesini ve sonrasında da zarar tespiti ve buna benzer taşkının tekrardan engellenmesiyle ilgili çalışmalarımız yapılacak."

Gül, stadyumun başka bir alanda yeniden yapılmasına ilişkin çalışmaların gelecek hafta netleşeceğini de belirtti.

Kayıp kişiler karada ve denizde aranıyor

Gazetecilerin üç kayıp kişinin arandığı bölgeleri sorması üzerine Gül, şu yanıtı verdi:

"Pendik'te aradığımız kayıplar Gebze'de olan, Kocaeli'nde olan ama bizde de şehirler iç içe olduğu için bizde de aranan hemşehrilerimiz. Dolayısıyla da Pendik'te aradıklarımızın olay yeri Gebze. İstanbul değil ama Pendik'te arıyoruz. Burada da 17 kilometrelik bir dere hattı var. Bunun her aşamasında olabileceğini düşünerek arıyoruz. Ayrıca da Haliç başta olmak üzere Sahil Güvenlik ve diğer su altı unsurlarımız denizde arıyorlar. Dolayısıyla da yoğunlaştığımız evet birkaç yer var ama 17 kilometrenin tamamında karada, nehirde, derede ve denizde aramalarımız devam ediyor."

Su tahliyesi ve temizlik çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı

Tahliye ve temizlik çalışmalarının hangi aşamada olduğu sorulan Gül, şunları söyledi:

"Tahliyelerin tamamına yakını tamamlandı. Şöyle ki bazı yerler tahliye edildikten sonra alttan su çıkmaya devam ediyor ya da yan taraftan su girmeye devam ediyor, özellikle bodrum ve benzeri yerler. Dolayısıyla da burada AFAD koordinasyon tırımız burada. Hemşehrilerimiz 'Bizim eve tekrardan yarım metre su girdi, 30 santim su girdi ya da beş parmak su girdi ya da tekrar temizlensin' dediğinde burada bütün ekipler görevinin başında, talep geldikçe yapıyorlar. Ama ilk etapta oluşan su ve balçığın tamamına yakını temizlendi. Temizlenmeyen, gözden kaçan ya da müracaat edilmeyen ya da sonradan müracaat edilenleri de tekrardan temizliyor arkadaşlar."

Dere ıslahı kapsamında 19 dükkan, 2 konut ve stadyum yıkılıyor

Yıkım çalışmalarının ayrıntılarını paylaşan Gül, şu ifadeleri kullandı:

"Halı sahanın yanında yıkımı bekleyen yer iki daireden oluşan lojman. Oradaki hemşerilerimizin yeni yere taşınması ile ilgili bir müsaade edildi. 1-2 saat içerisinde tamamlanacak. 1-2 saat içerisinde taşınma tamamlandığında orada yıkılacak.

Oralarda dört tane temel problem vardı. Birincisi, zaten dere yatağındaydı. İkincisi, binalar depreme dayanıksızdı. Üçüncüsü, oradaki olan yerler tapusuz ve ruhsatsızdı. Dolayısıyla da hemşerilerimizi mağdur etmeden, o hizmetlerin daha uygun yerlerde yapılabileceği yerleri de ayarlayarak bu yıkımı gerçekleştirdik.

Toplamda 16 dükkan burada, üç dükkan da mahallenin girişinde olmak üzere 19 dükkan, iki tane konut, bir Kur'an kursu, bir stadyum ve stadyumun tribünleri toplamda yıkılmış olacak.

Ayrıca da orman tarafından başlayarak derenin ıslahı ile ilgili içerisindeki ağaçların, rüsubatın ve buna benzer daralmaların genişletilmesi ile ilgili çalışmalar başladı."

Selden etkilenen esnafa maddi destek

Sel sonrası sağlanan desteklere ilişkin de bilgi veren Gül, şu açıklamayı yaptı:

"Dün gece Ticaret Bakanımız kendi sosyal medyasında da paylaştı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu birliği de esnaflarımızın ihtiyacında kullanılmak üzere 80 milyon lira aktaracağını söyledi. Bakanlığımız 200 milyon lira ödenek sağlamıştı. Çevre Şehircilik Bakanlığımız zaten işin lokomotifi, AFAD, İçişleri Bakanlığımız işin lokomotifi. Dolayısıyla da herkes bir ucundan tutuyor. İşgücü Uyum Programı'nda Çalışma Bakanlığımız 1000 kişi ile ilgili bir kontenjan tanımlamıştı. Özetle el birliğiyle bu sorunu ortadan kaldıracağız."

Dere yatağındaki okulun durumu değerlendiriliyor

Dere yatağındaki yapılara yakın konumda bulunan okulun durumuna ilişkin soruya ise Gül, şu yanıtı verdi:

"Okulla ilgili arkadaşlarımız çalışıyorlar. Burada bir proje var, İSKİ'nin ıslah projesi. Projenin yatağı belli, nereden gideceği belli, nasıl olacağı belli. Dolayısıyla da okul onun arasında kalmıyor. Ama arkadaşlarımız o çalışmayı da yapıyorlar. Daha iyisini yapabilmek için bütün kurumlar açısından, mahalle açısından bütün alternatiflere bakıyoruz."

(Haber Merkezi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
18.10.2026 09:29 / Güncelleme: 09:51

İstanbul'da yeni haftada hava nasıl olacak: AKOM'dan sıcaklık açıklaması

İstanbul'da hafta boyunca etkili olan yağışlı hava yerini parçalı bulutlu günlere bırakıyor. AKOM'un tahminlerine göre yeni haftada yağış beklenmezken sıcaklıklar 22 dereceye kadar yükselecek.

İstanbul'da yeni haftada hava nasıl olacak: AKOM'dan sıcaklık açıklaması

Fotoğraf: Merve Erten/Pexels

18.10.2026 08:25

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Yedi günlük programı açıkladık, karar ABD'nin

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması için Katar aracılığıyla ABD’ye 7 günlük bir plan ilettiklerini belirterek, “Karar ABD’nin” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: Yedi günlük programı açıkladık, karar ABD'nin

Fotoğraf: DHA

18.10.2026 07:47

Adana’da bir eve el yapımı patlayıcı atıldı

Adana'da bir eve kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından el yapımı patlayıcı atıldı. Patlamada yaralanan olmazken, polis şüpheli ya da şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Adana’da bir eve el yapımı patlayıcı atıldı

Fotoğraf: DHA

18.10.2026 08:04 / Güncelleme: 09:43

ABD Başkanı Trump’tan İran açıklaması: 'Orada biraz daha uzun kalabiliriz'

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer kapasitesini ortadan kaldırdıklarını öne sürerek, “Orada biraz daha uzun kalabiliriz” dedi.

ABD Başkanı Trump’tan İran açıklaması: “Orada biraz daha uzun kalabiliriz”

Fotoğraf: Beyaz Saray

18.10.2026 10:53 / Güncelleme: 11:24

Zonguldak'ta sağanak: Dereler taştı, istinat duvarı çöktü

Zonguldak'ta etkili olan sağanak nedeniyle Acılık Deresi ile Şahide Mar Deresi'nin debisi yükseldi. Çaydamar Deresi'nin taşan suları ana yolu kaplarken, Çaydamar Mahallesi'nde istinat duvarı çöktü, Toptancılar Sokağı'nda da iş yerlerini su bastı.

Zonguldak'ta sağanak: Dereler taştı, istinat duvarı çöktü

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!