17.10.2026 13:11

Kenya'da Ebola vakası 3'e yükseldi

Kenya Sağlık Bakanlığı, ülkede üçüncü Ebola vakasının doğrulandığını açıkladı. İlk iki vakanın yakını olan 65 yaşındaki kadının karantinada tutulduğu ve destekleyici tedaviye alındığı bildirildi.

Kenya'da Ebola vakası 3'e yükseldi

Fotoğraf: DHA

Kenya’da Ebola virüsü kaynaklı vaka sayısı 3’e yükseldi. Kenya Sağlık Bakanlığı, ilk iki vakanın yakın akrabası ve birincil temaslısı olan 65 yaşındaki kadında Ebola virüsünün tespit edildiğini duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, 6 Ekim’den bu yana karantinada tutulan kadın; ateş, boğaz ağrısı ve halsizlik belirtileri göstermesinin ardından test edildi. Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı ile Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde yapılan testlerin pozitif sonuç verdiği belirtildi.

Karantinada bulunması sayesinde erken teşhis konulan hastanın destekleyici tedavi altına alındığı, erken müdahalenin iyileşme olasılığını artırırken virüsün yayılma riskini de azaltabileceği ifade edildi.

İlk vaka yaşamını yitirdi

Bakanlık açıklamasında, ikinci hastanın durumunun stabil olduğu ve destekleyici tedaviye olumlu yanıt verdiği bildirildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki salgınla bağlantılı ilk vakanın ise 3 Ekim’de ticari uçuşla başkent Nairobi’ye geldiği belirtildi. Ailesi tarafından hastaneye götürülen kişinin hemen izolasyona alındığı, ancak 5 Ekim’de yaşamını yitirdiği aktarıldı. Hastanın, viral kanamalı ateş vakalarına yönelik güvenli defin protokolleri uygulanarak defnedildiği kaydedildi.

130 temaslıdan 127’si takibe alındı

Sağlık Bakanlığı, toplum genelinde virüsün yayıldığına ilişkin bir kanıt bulunmadığını ve bulaş riskinin düşük seviyede olduğunu bildirdi.

Tespit edilen 130 temaslıdan 127’sinin takibe alınarak karantinaya yerleştirildiği, kalan 3 kişinin takibine yönelik çalışmaların sürdüğü açıklandı. Bakanlık, temaslıların izlenmesinde yüzde 85 olarak belirtilen küresel eşiğin aşıldığını kaydetti.

Karantinadaki kişilerin izleme süresi tamamlanana kadar yeni vakaların ortaya çıkabileceği belirtilirken, olası vakaların hızla tespit edilerek tedavi altına alınacağı ifade edildi.

(Dış Haberler)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
17.10.2026 10:27

Bakırköy'de LNG yüklü tanker devrildi

Bakırköy Florya'da 15 ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyan tanker virajı alamayarak devrildi. Şoför yaralanırken, gaz sızıntısı nedeniyle cadde trafiğe kapatıldı.

Bakırköy'de LNG yüklü tanker devrildi

Fotoğraf: DHA

17.10.2026 12:09

Okul pansiyon ücretlerine en az yüzde 36 zam

MEB'e bağlı okul pansiyonlarının yıllık ücretleri 2027'de 68 bin ila 89 bin liraya çıkacak. Hesaplamalara göre, pansiyon ücretlerine en az yüzde 36 zam yapılacak.

Okul pansiyon ücretlerine en az yüzde 36 zam

Fotoğraf: Evrensel

17.10.2026 10:11 / Güncelleme: 10:13

Fransa'da hayat pahalılığı ve akaryakıt fiyatlarına karşı eylem günü: Sabah saatlerinde yol kapatma eylemleriyle başladı

Fransa’da hayat pahalılığı ve akaryakıt fiyatlarına karşı ülke genelindeki eylemler öncesinde sabah saatlerinde yol kapatma eylemleri başladı.

Fransa'da hayat pahalılığı ve akaryakıt fiyatlarına karşı eylem günü: Sabah saatlerinde yol kapatma eylemleriyle başladı

Fotoğraf: AA

17.10.2026 09:58 / Güncelleme: 10:28

Uçum'dan 'süreç' ve yeni anayasa açıklaması: Yeni anayasa ancak Terörsüz Türkiye’ye geçişin tamamlanmasıyla hayata geçecektir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, çerçeve yasanın uygulama aşamasına geçildiğini öne sürdü. Öcalan'ın statüsüne ilişkin tartışmalara değinen Uçum, yeni anayasanın ise “etnik ve kimlik siyasetleri” üzerinden müzakere edilmeyeceğini söyledi.

Uçum'dan 'süreç' ve yeni anayasa açıklaması: Yeni anayasa ancak Terörsüz Türkiye’ye geçişin tamamlanmasıyla hayata geçecektir

Fotoğraf: DHA

17.10.2026 12:09 / Güncelleme: 12:10

Sel felaketinden etkilenen üç ildeki çalışmalar için 2 bin kişilik Toplum Yararına Program'ından kontenjan ayrıldı

İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’da yaşanan sel felaketinden etkilenen bölgelerdeki çalışmalara destek amacıyla İŞKUR aracılığıyla toplam 2.000 kişilik Toplum Yararına Program tahsis edildi.

Sel felaketinden etkilenen üç ildeki çalışmalar için 2 bin kişilik Toplum Yararına Program'ından kontenjan ayrıldı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!