17.10.2026 09:58 / Güncelleme: 10:28

Uçum'dan 'süreç' ve yeni anayasa açıklaması: Yeni anayasa ancak Terörsüz Türkiye’ye geçişin tamamlanmasıyla hayata geçecektir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, çerçeve yasanın uygulama aşamasına geçildiğini öne sürdü. Öcalan'ın statüsüne ilişkin tartışmalara değinen Uçum, yeni anayasanın ise “etnik ve kimlik siyasetleri” üzerinden müzakere edilmeyeceğini söyledi.

Uçum'dan 'süreç' ve yeni anayasa açıklaması: Yeni anayasa ancak Terörsüz Türkiye’ye geçişin tamamlanmasıyla hayata geçecektir

Fotoğraf: DHA

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, iktidarın “Terörsüz Türkiye” adını verdiği sürece ilişkin Anadolu Ajansı için bir değerlendirme yazdı. Sürecin bir “çözüm süreci” değil, “geçiş süreci” olduğunu savunan Uçum, çerçeve yasanın uygulama aşamasına geçildiğini öne sürdü.

Sürecin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ağustos 2024'teki açıklamalarıyla başladığını, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çıkışları ve Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat 2025 tarihli çağrısıyla ilerlediğini belirten Uçum, TBMM'de 467 milletvekilinin kabul oyuyla çıkarılan çerçeve yasanın yeni bir aşama oluşturduğunu söyledi.

MGK kararı için yine yıl sonunu işaret etti

Çerçeve yasanın uygulanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uçum, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında Takip ve Değerlendirme Kurulu oluşturulduğunu ve alt komisyonların belirlendiğini aktardı.

Yasadaki erteleme uygulamasının devreye girmesi için örgütün fiili varlığına son verdiğinin, silah ve mühimmatın teslim edildiğinin teyit edilmesi ve bu doğrultuda Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararı alınması gerektiğini belirten Uçum, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından kapsamdaki kişilerin altı ay içinde yetkili mercilere başvurabileceğini ifade etti.

Başvuruların savcılıklar, mahkemeler ve infaz hâkimlikleri tarafından değerlendirileceğini kaydeden Uçum, gerekli koşulları sağlayan kişiler hakkında erteleme kararı verileceğini, erteleme döneminde yeni bir ‘terör suçu’ işlenmemesi durumunda ise kişinin hukuki durumuna göre takipsizlik, düşme veya infaz edilmiş sayılma kararı alınabileceğini belirtti.

Uçum, 2026 yılı tamamlanmadan tespit ve teyide ilişkin MGK kararının alınması ve ilan edilmesi gerektiğini savundu.

Öcalan'ın statüsüne ilişkin tartışmalara yanıt

Abdullah Öcalan'ın statüsüne ilişkin tartışmaları da değerlendiren Uçum, İmralı'da cezaevi binasına bağlı olarak yapılan ünitenin Öcalan'ın süreçteki rolünü yerine getirebilmesi için oluşturulduğunu belirtti.

Öcalan'a ilerleyen dönemde farklı kişilerle açık görüşme imkanı sağlanabileceğini ifade eden Uçum, bu düzenlemelerin serbest bırakılma ya da ayrıcalık olarak yorumlanmasına karşı çıktı.

Öcalan'ın özgürlüğünü gündeme getiren çevreleri de eleştiren Uçum, “Öcalan'ın dahi gündeminde olmayan, örneğin özgür kalması gibi konuları öne çıkararak süreci yapay sorunlarla aksatmaya çalışanların bakışı da aynı derecede sorunlu ve iyi niyetten uzaktır” ifadelerini kullandı.

DEM Parti ve yeni siyasi oluşumlara eleştiri

Uçum, süreç kapsamında DEM Parti'nin yeniden yapılanmasına ve Demokratik Cumhuriyet Hareketi ile Yurtsever Sol Demokrasi adı altında gündeme gelen yeni siyasi oluşumlara da değindi.

Bu gelişmelerin “pozisyon ve statü savaşlarını” tetikliyor olabileceğini öne süren Uçum, söz konusu tartışmaların “etnik siyasete savrulmaya” neden olduğunu iddia etti. Sürece yönelik itirazları da eleştiren Uçum, bazı çevrelerin “yapıcı demokratik muhalefet” yerine devletin uygulamalarına daha fazla karşı çıkma yarışına girdiğini savundu.

Uçum, süreçteki “fikri ve pratik aksatma gayretlerine karşı tedbirler alınmasının kaçınılmaz olduğunu” da ileri sürdü.

'Yeni anayasa etnik ve kimlik siyasetleri üzerinden müzakere edilmeyecek'

Süreç ile yeni anayasa çalışmalarının birbirinden ayrı ele alınması gerektiğini savunan Uçum, ilkini “diyalog”, ikincisini ise “müzakere” süreci olarak tanımladı.

Yeni anayasa ve demokratikleşme taleplerinin yürütülen sürecin şartı haline getirilmesine karşı çıkan Uçum, “Hiç kimse yeni anayasanın etnik ve kimlik siyasetleri üzerinden müzakere edileceği beklentisine girmesin. Yeni anayasada etnik ve kimlik siyasetlerine ilişkin yaklaşımlar olacağı vehmine kapılmasın” dedi.

Uçum, demokratikleşme ve yeni anayasa çalışmalarının ancak “Terörsüz Türkiye” sürecinin tamamlanması ve etnik ve kimlik siyasetlerinin geride bırakılmasıyla ilerleyebileceğini öne sürdü.

Yeni anayasa müzakerelerinin 2028 seçimlerine kadar sonuçlandırılmasının hedeflenebileceğini belirten Uçum, mevcut yasama döneminde çalışmaların temel yaklaşımlar üzerinde fikir oluşturulmasıyla sınırlı kalabileceğini ifade etti. Uçum, yeni anayasanın TBMM'nin 29. döneminde kabul edilerek halkoyuna sunulmasını ise “kaçınılmaz bir adım” olarak nitelendirdi.

(Politika Servisi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
17.10.2026 10:10 / Güncelleme: 10:18

CHP'den istifa eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras hakkında transfer iddiası

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın'ın bir büyükşehir belediye başkanının daha partilerine katılacağını açıklamasının ardından, CHP'den istifa eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın AKP'ye geçeceği öne sürüldü.

CHP'den istifa eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras hakkında transfer iddiası

Fotoğraf: Muğla Büyükşehir Belediyesi

17.10.2026 09:39

T24, erişim engelini AYM’ye taşıdı: 118 içerik gerekçe gösterilerek 4 milyon içerik engellendi

T24, internet sitesi ve X hesabına getirilen erişim engelini AYM’ye taşıdı. 118 içerik gerekçe gösterilerek 4 milyonu aşkın içeriğin engellendiği başvuruda, ifade ve basın özgürlüğü dahil dört temel hakkın ihlal edildiği belirtildi.

T24, erişim engelini AYM’ye taşıdı: 118 içerik gerekçe gösterilerek 4 milyon içerik engellendi

T24

17.10.2026 09:23

Fon vurgunuyla ilgili TMSF'ye 'gönüllü iade' kapsamında 2 milyar TL yatırıldı: 31 şirket inceleme altında

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fon vurgunuyla ilgili yürütülen soruşturmada “gönüllü iade” kapsamında şu ana kadar TMSF'ye 9 kişi toplam 2 milyar lira iade etti. 31 şirket inceleme altında

Fon vurgunuyla ilgili TMSF'ye “gönüllü iade” kapsamında 2 milyar TL yatırıldı: 31 şirket inceleme altında
17.10.2026 09:43

Gazetecilerden sansür ve baskılara karşı dayanışma çağrısı

DİSK Basın İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu, sansürün Türkiye’de bir baskı aracına dönüştüğünü belirtirken TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Halkın da haber alma hakkına sahip çıkması gerekiyor” dedi.

Gazetecilerden sansür ve baskılara karşı dayanışma çağrısı

Fotoğraf: MA

17.10.2026 10:05

Kırmızı bültenle aranan kripto dolandırıcısı ABD'li suçlu İstanbul'da yakalandı

ABD ve Finlandiya'da 1 milyar dolarlık kripto dolandırıcılığı gerçekleştirmekten hakkında INTERPOL tarafından kırmızı bülten çıkarıldığı belirtilen ABD'li Richard James Schueler'in İstanbul'da yakalandığı bildirildi.

Kırmızı bültenle aranan kripto dolandırıcısı ABD'li suçlu İstanbul'da yakalandı

Temsili | Fotoğraf: Kindel Media/Pexels

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!