16.10.2026 12:37 / Güncelleme: 12:42

EMEP'li Bayhan, yağışta işçilerin hayatının hiçe sayılmasını Meclis gündemine getirdi: İstanbul'a ihanetin bedelini işçiler canlarıyla ödüyor!

EMEP'li İskender Bayhan sel felaketinde yaşanan iş cinayeti ve işçilerin hayatı hiçe sayılarak çalışmaya zorlanmasını Meclis gündemine getirdi. Bayhan “İşçilerin yaşamı, patronların kârından daha mı değersiz?” diye sordu.

EMEP'li Bayhan, yağışta işçilerin hayatının hiçe sayılmasını Meclis gündemine getirdi: İstanbul'a ihanetin bedelini işçiler canlarıyla ödüyor!

Duygu Ayber Gültekin
[email protected]


Ankara - Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde etkili olan şiddetli yağışların ardından yaşanan işçi ölümlerini, su baskınlarını, altyapı sorunlarını ve işçilerin can güvenliği hiçe sayılarak çalıştırılmasını TBMM gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayhan, “Okullar tatil edilirken işçiler ölüm tehlikesi altında çalışmaya zorlanıyor. İşçilerin yaşamı, patronların kârından daha mı değersiz?” diye sordu.

“İşten atılma korkusuyla çalıştırılan 19 yaşındaki işçi yaşamını yitirdi”

Eyüpsultan Kemerburgaz'da 29 Eylül'de yaşanan iş cinayetine dikkat çeken Bayhan; “Yağış nedeniyle çalışmaya ara verilmesine rağmen tabela montajına gönderilen 19 yaşındaki Mazlum Gürbüz elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi, 18 yaşındaki Levent Çelik ise yaralandı” dedi.

Yaralı kurtulan işçinin, işten çıkarılma korkusuyla yağmur altında çalışmak zorunda kaldıklarını açıkladığını belirten Bayhan, “İşçiler bir yanda ölüm tehlikesiyle, diğer yanda işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya bırakılıyor. Patronların kârı için işçilerin yaşamının tehlikeye atılmasına son verilmelidir. Bakanlık bu iş cinayetinin sorumlularından hesap sormuş mudur?” diye sordu.

“Şiddetli yağış uyarılarına rağmen işçiler neden çalıştırıldı?”

15 Ekim'de Sarıyer Ayazağa Mahallesi Kemerburgaz Caddesi üzerindeki şirketlerde gece vardiyasında çalışan yaklaşık 200 kişinin sel sularının ortasında mahsur kaldığını ve kurtarma ekipleri tarafından tahliye edildiğini hatırlatan Bayhan, çalışanların hangi şirketlerde ve işkollarında görev yaptığının açıklanmasını istedi.

Kocaeli Ford Otosan fabrikasında üretim alanını su bastığı, çatının çöktüğü, buna rağmen üretimin sürdürüldüğü yönündeki işçi açıklamalarını da gündeme getiren Bayhan, Bakanlığa şu soruları yöneltti:

  • “Şiddetli yağış uyarılarına rağmen işçiler neden çalıştırıldı?
  • İşyerlerinde hangi önlemler alındı?
  • İşçilerin can güvenliğini tehlikeye atan patronlar hakkında hangi yaptırımlar uygulandı?”

Bayhan, Fatih Balat'ta 14 yaşındaki Mahmut Işıldak'ın su birikintisinde elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesinin de kentteki altyapı ve denetim sorunlarının ulaştığı boyutu gösterdiğini ifade etti.

"İstanbul'a ihanetin siyasi sorumluluğunu kim üstlenecek?"

TMMOB'a bağlı meslek odalarının plansız kentleşme, dere yataklarının yapılaşmaya açılması ve altyapı yetersizliklerine ilişkin uyarılarını hatırlatan Bayhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2017 yılında İstanbul için söylediği “Biz bu şehre ihanet ettik, hâlâ da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum” sözlerini hatırlattı.

Bayhan, “Bu itirafın üzerinden dokuz yıl geçti. Yağmur yağdığında iş yerlerini ve fabrikaları su basıyor, yollar kapanıyor, işçiler elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiriyor. Rant odaklı kentleşmenin, denetimsizliğin ve altyapı sorunlarının bedelini işçiler ve emekçiler ödüyor. İstanbul'a ihanetin siyasi sorumluluğunu kim üstlenecek?” diye sordu.

“Yağışlarda işçileri koruyamayanlar, İstanbul'u depreme nasıl hazırlayacak?”

Beklenen büyük Marmara depremine dikkat çeken Bayhan, İstanbul ve Marmara Bölgesi'ndeki fabrikaların, tersanelerin, şantiyelerin, depoların ve organize sanayi bölgelerinin sel ve deprem risklerine karşı denetlenip denetlenmediğini sordu.

Bayhan, “Yağışlarda bile yüzlerce işçinin mahsur kaldığı, iş yerlerinde can güvenliğinin sağlanamadığı bir kentte büyük deprem yaşandığında milyonlarca işçi ve emekçi nasıl korunacak? Bakanlığın sendikaların ve meslek odalarının katılımıyla hazırlanmış bir acil müdahale ve tahliye planı var mıdır?” sorularını yöneltti.

Bayhan: Emeğin ve alın terinin yüzyılı bu mudur?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Mayıs 2025'te işçi ve işveren temsilcileriyle yaptığı toplantıda Türkiye Yüzyılı'nı “Emeğin ve Alın Terinin Yüzyılı” yapacaklarını söylediğini hatırlatan Bayhan, iktidarın söylemleriyle işçilerin yaşam koşulları arasındaki çelişkiye dikkat çekti:

“İşçiler yağmur altında elektrik akımına kapılarak ölüyor, sel sularının ortasında mahsur kalıyor, işten atılma korkusuyla ölüm tehlikesine rağmen çalıştırılıyor. Çocukların okula gitmesinin tehlikeli sayıldığı koşullarda işçiler fabrikalarda, şantiyelerde çalışmaya zorlanıyor. Bu mudur iktidarın vadettiği 'Emeğin ve Alın Terinin Yüzyılı'? İşçilerin yaşamı, patronların kârından daha mı değersiz?”

“İşçilerin yaşam hakkını güvence altına almak için daha kaç işçinin ölmesi beklenmektedir?”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle dokuz soruluk önerge veren Bayhan; son yağışlarda yaşamını yitiren, yaralanan ve mahsur kalan işçi sayılarını, iş yerlerine yönelik denetimleri, patronlara uygulanan yaptırımları ve işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkının nasıl korunacağını sordu.

Bayhan ayrıca, okulların tatil edildiği koşullarda özel sektör işçilerinin neden ücretli izin kapsamına alınmadığının, sel ve deprem riski taşıyan iş yerlerinde hangi önlemlerin alındığının açıklanmasını istedi.

Bayhan, Bakan Işıkhan'a yönelttiği soruları şu sözlerle tamamladı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'a ihanet ettiklerini ve kendisinin de sorumlu olduğunu kabul etti. Aradan dokuz yıl geçti. Bugün işçiler hâlâ yağışlarda ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Bakanlığınız, işçilerin yaşam hakkını güvence altına almak için daha kaç işçinin ölmesini beklemektedir?”

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.10.2026 09:54

ATM QR kodla para yatırma limitleri 2026: Hangi banka kaç TL yatırmaya izin veriyor?

ATM’lerde QR kodla para yatırma limitleri bankalara göre değişiyor. Derlenen bilgilere göre bazı bankalarda günlük para yatırma limiti 185 bin TL’ye kadar çıkarken, bazı bankalarda sınır 20 bin TL’de kalıyor.

ATM QR kodla para yatırma limitleri 2026: Hangi banka kaç TL yatırmaya izin veriyor?

Fotoğraf: Peggy_Marco/Pixabay

16.10.2026 12:31

Kamu ihalelerinde SGK ve vergi borcu sınırı 50 bin TL'ye çıkarıldı

Kamu İhale Kurumu, kamu ihalelerine katılımda dikkate alınan SGK ve vergi borcu limitlerini 5 bin TL'den 50 bin TL'ye yükseltti. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

Kamu ihalelerinde SGK ve vergi borcu sınırı 50 bin TL'ye çıkarıldı

Fotoğraf: ANKA

16.10.2026 10:35 / Güncelleme: 10:46

Dersim'de sağanak: Munzur Nehri ve Pülümür Çayı'nın debisi yüzde 30 arttı

Dersim'de 2 gündür etkili olan sağanak nedeniyle Munzur Nehri ve Pülümür Çayı'nın debisi yüzde 30 arttı. Bazı yollarda sel ve taş düşmeleri yaşanırken valilik, yurttaşları nehir ve çay kenarlarından uzak durmaları konusunda uyardı.

Dersim'de sağanak: Munzur Nehri ve Pülümür Çayı'nın debisi yüzde 30 arttı

Fotoğraf: DHA

16.10.2026 10:16

Dar gelirlinin bütçesi barınma ve gıdaya gidiyor: İki kalem, harcamaların yüzde 68’ini yutuyor

Dar gelirlinin tüketim harcamalarının yüzde 67,9’u barınma ve gıdaya giderken, çocuk bakım sorumluluğu bulunan çalışanların yüzde 83’ü profesyonel bakım hizmeti kullanmıyor.

Dar gelirlinin bütçesi barınma ve gıdaya gidiyor: İki kalem, harcamaların yüzde 68’ini yutuyor

Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel

16.10.2026 08:35

Trump: Putin'le anlaşmak daha kolay, Zelenskiy'siz barış mümkün

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i müzakere sürecini zorlaştırmakla suçladı. Ukrayna'da seçim yapılması gerektiğini savunan Trump, Putin'le anlaşmanın daha kolay olduğunu söyledi.

Trump: Putin'le anlaşmak daha kolay, Zelenskiy'siz barış mümkün

Fotoğraf: Beyaz Saray

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!