13.10.2026 10:56

Nobel Barış Ödülü sahibi Navanethem Navi Pillay'dan UCM çalışanlarına destek

2026 Nobel Barış Ödülü sahibi Uluslararası Ceza Mahkemesi eski Yargıcı Navanethem Navi Pillay, Lahey'deki mahkemeyi ziyaret ederek personelle bir araya geldi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Navanethem Navi Pillay'dan UCM çalışanlarına destek

Fotoğraf: United States Mission Geneva/Wikimedia Commons CC BY 2.0

2026 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) eski Yargıcı Navanethem Navi Pillay, Lahey'deki mahkemeyi ziyaret ederek yetkili ve personelle bir araya geldi. Pillay, mahkeme çalışanlarının özverisini överek, "Şefkatiniz ve cesaretiniz, cezasızlığın hüküm sürmesine izin verilmemesini sağlamaya devam ediyor" dedi.

"Uluslararası adaletin kalıcı barış için rolü hayati"

UCM'den yapılan yazılı açıklamaya göre Pillay, mahkemenin bu zorlu dönemde yürüttüğü önemli çalışmaları takdir etti. UCM Başkanı Tomoko Akane de Pillay'ı Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasından dolayı tebrik ederek, "Bu ödül, uluslararası adaletin kalıcı barışın temel taşı olarak oynadığı hayati rolün önemli bir takdiridir" ifadelerini kullandı.

"İsrail, Gazze'de soykırım işledi"

Daha önce BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kurulan Doğu Kudüs Dahil İşgal Altındaki Filistin Toprakları ve İsrail Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun başkanlığını yürüten Pillay, komisyonun 16 Eylül 2025'te yayımladığı raporda İsrail'in Gazze'de soykırım işlediği sonucuna vardığını hatırlatmıştı. Pillay raporun ardından, "Komisyon, Gazze'deki soykırımın faili olarak İsrail'i sorumlu tutuyor. Gazze'deki Filistinlileri, Soykırım Sözleşmesi'nde belirlenen kriterleri karşılayan eylemlerle yok etme niyetinin bulunduğu açıktır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Güney Afrikalı hukukçu Pillay, 2003-2008 yıllarında UCM'de yargıçlık, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesinde başkanlık ve yargıçlık ile 2008-2014 döneminde BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevlerini üstlenmişti. Pillay, barışı ve uluslararası hukuku geliştirme çabaları nedeniyle 9 Ekim'de 2026 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

(AA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
13.10.2026 06:46

Meteoroloji'den çifte uyarı: Güneydoğu'yu toz, Marmara ve Ege'yi sağanak vuracak

Meteoroloji'nin son tahminlerine göre birçok bölgede sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek. Marmara ve Ege'nin batısı ile Urfa'da kuvvetli yağış beklenirken toz taşınımı nedeniyle Güneydoğu'da hava kalitesi düşecek.

Meteoroloji'den çifte uyarı: Güneydoğu'yu toz, Marmara ve Ege'yi sağanak vuracak

Fotoğraf: Cem Genco/AA

13.10.2026 09:50 / Güncelleme: 09:56

DEM Parti'li Çelenk, Diyarbakır'ın sağlık sorunlarını Meclis'e taşıdı: ‘Muayene süreleri 5 dakikanın altında’

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Diyarbakır'da sağlık alanında bitmeyen sorunları Meclis'e taşıdı. Radyoloji hizmetleri teleradyoloji yöntemiyle alınıyor, uzman hekim ve ASM eksikliği sürüyor.

DEM Parti'li Çelenk, Diyarbakır'ın sağlık sorunlarını Meclis'e taşıdı: ‘Muayene süreleri 5 dakikanın altında’

Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/Evrensel

13.10.2026 06:22

Adıyaman'da sağanak sonrası cadde ve sokaklar göle döndü

Adıyaman'da etkisini artıran sağanak yağış, cadde ve sokaklarda su birikintilerine neden oldu. Araçlar trafikte ilerlemekte güçlük çekerken bazı ev ve iş yerlerini su bastı.

Adıyaman'da sağanak sonrası cadde ve sokaklar göle döndü

Görsel: AA

13.10.2026 10:40

Yeniden görülen Hiranur Aygar cinayeti davası: Sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebi

Mersin'de 16 yaşındaki Hiranur Nilgün Aygar'ın otomobilde başından tabancayla vurulup yaşamını yitirmesiyle ilgili yeniden görülen davada savcı sanık Hüseyin Arda Şark'ın cezasının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına yükseltilmesini talep etti.

Yeniden görülen Hiranur Aygar cinayeti davası: Sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebi

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!