10.10.2026 18:43

Honduras'taki Yoro'nun doğa olayı: Gökten balık yağan şehir

Orta Amerika ülkesi Honduras'ın Yoro kentinde “balık yağmuru” diye adlandırılan olayda şiddetli fırtınaların ardından sokaklarda, bahçelerde ve tarlalarda balıkların ortaya çıktığına ilişkin anlatılar ilgi çekiyor.

Honduras'taki Yoro'nun doğa olayı: Gökten balık yağan şehir

Fotoğraf: Александр Максин/Pexels

Hasan Can Bilici
[email protected]


Orta Amerika ülkesi Honduras'ın Yoro kentinde yaşandığı bildirilen “balık yağmuru” olayı, doğanın en sıra dışı gizemlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Genellikle yağışlı mevsimde, mayıs ve temmuz ayları arasında görüldüğü aktarılan olayda, şiddetli fırtınaların ardından yerde çok sayıda küçük balık bulunduğu belirtiliyor.

Yerel halkın “Lluvia de Peces” olarak adlandırdığı olay, kentle özdeşleşmiş durumda. Fırtınanın dinmesinin ardından sokaklarda, bahçelerde ve tarlalarda balıkların ortaya çıktığına ilişkin anlatılar, yıllardır hem bölge sakinlerinin hem de araştırmacıların ilgisini çekiyor.

Balık yağmuru nasıl ortaya çıkıyor?

Yerel anlatımlara göre olay, gökyüzünün kararması, şiddetli rüzgarların esmesi ve gök gürültülü sağanak yağışlarla başlıyor. Fırtına sona erdiğinde ise yerde çok sayıda küçük balık görülüyor. Bazı haberlerde balıkların canlı bulunduğu ve bölge sakinleri tarafından toplandığı aktarılıyor.

Olayın her yıl tekrarlandığı yönündeki anlatılar, Yoro'nun ününü ülke sınırlarının ötesine taşıdı. Bununla birlikte, balıkların hangi kaynaktan geldiği, nasıl belirli alanlarda biriktiği ve olayın hangi koşullarda gerçekleştiği konusunda kesin yanıtlar bulunmuyor.

Bilim insanlarının iki farklı açıklaması

Balık yağmuruna ilişkin öne çıkan açıklamalardan biri, şiddetli hava olaylarıyla bağlantılı. Bu görüşe göre su hortumları veya güçlü hava akımları, su yüzeyindeki küçük canlıları havaya kaldırarak başka bölgelere taşıyabilir.

Bir diğer açıklama ise balıkların, yoğun yağışların etkisiyle yer altındaki su sistemlerinden veya gizli su yataklarından yüzeye çıktığı yönünde. 1970'lerde bölgeyi inceleyen National Geographic ekibine atfedilen gözlemlerde, bulunan balıkların kör olduğunun belirtildiği ve yer altı kaynaklarından yüzeye çıkmış olabilecekleri görüşünün öne sürüldüğü aktarılıyor.

Balık yağmuru festivali düzenleniyor

Yoro'da balık yağmuru, zamanla yerel kimliğin ve kültürel yaşamın bir parçasına dönüştü. 1998'den itibaren düzenlenmeye başlandığı aktarılan Balık Yağmuru Festivali, geleneksel anlatıyı yaşatmayı amaçlıyor. Festival kapsamında çeşitli kutlamalar ve geçit törenleri düzenleniyor.

Böylece bilimsel açıklaması hâlâ tartışılan olay, yalnızca doğa meraklılarının ilgisini çeken bir fenomen olmaktan çıkıp bölgenin kültürel mirasının da bir parçası hâline geldi.

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
10.10.2026 14:23 / Güncelleme: 15:12

10 Ekim’de yaşamını yitirenler İzmir’de anıldı: Asıl suçlular yargılanana kadar mücadelemiz devam edecek

İzmir’de 10 Ekim Gar Katliamı’nın 11. yılında bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak'taki anıt önünde yaşamını yitirenleri andı. Açıklamada, yalnızca tetikçilerin değil, katliamın arkasındaki tüm faillerin yargılanması talep edildi.

10.10.2026 14:05

'Vanlı Kara Haydar' soruşturması yeni dalga operasyonunda 8 kişi tutuklandı: 1 milyar 541 milyon 395 bin TL'ye el konuldu

Vanlı Kara Haydar soruşturmasında yeni dalga operasyonda gözaltına alınan 10 kişiden 8'i tutuklandı. Operasyonda 1 milyar 541 milyon 395 bin TL'ye el konuldu.

'Vanlı Kara Haydar' soruşturması yeni dalga operasyonunda 8 kişi tutuklandı: 1 milyar 541 milyon 395 bin TL'ye el konuldu

Fotoğraf: ANKA

10.10.2026 13:02

Adana'da 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler anıldı: 'Gerçek sorumlular yargılansın'

Adana’da 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenler için yapılan anmada, adalet talebinin sürdüğü vurgulanarak faillerin bir kısmı cezalandırılmış olsa da katliamın arkasındaki asıl sorumluların korunduğu belirtildi.

Adana'da 10 Ekim katliamında yaşamını yitirenler anıldı: “Gerçek sorumlular yargılansın”

Fotoğraf: Evrensel

10.10.2026 16:31 / Güncelleme: 16:55

ABB'den Mansur Yavaş'ın AKP'ye geçeceği iddialarına yalanlama

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Mansur Yavaş’ın başka bir siyasi partiye katılacağı yönündeki iddiaları yalanladı. Açıklamada, “Seçmenin iradesine sadakat, siyasetin namusudur” ifadelerine yer verildi.

ABB'den Mansur Yavaş'ın AKP'ye geçeceği iddialarına yalanlama

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!