Aydın'da zeytin üreticisi isyan etti: 'Biz resmen bittik'
Aydın'ın Karacasu ilçesinde zeytin üreticileri, artan maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle ürünlerini satmakta zorlanıyor. Kilogramı 15-25 liradan alıcı bulamayan üreticiler, zeytin ağaçlarını kesmek zorunda kalabileceklerini söylüyor.
Fotoğraf: ANKA
Aydın’ın Karacasu ilçesine bağlı Ataeymir Mahallesi’nde zeytin üreticileri, artan girdi maliyetleri, düşük alım fiyatları ve tüccarların alımları durdurması nedeniyle kriz yaşıyor. Üreticiler, ürünlerini satamadıklarını, sattıkları zeytinin parasını tahsil etmekte de güçlük çektiklerini belirtiyor.
Gübre, mazot, sulama, budama ve işçilik giderlerinin arttığını söyleyen üreticiler, kilogramı 15-25 liradan satılan zeytinin marketlerde 300-350 liraya ulaşmasına tepki gösteriyor. Üreticiler, maliyetleri karşılamayan fiyatlar nedeniyle üretimin sürdürülemez hale geldiğini vurguluyor.
“Yetim çocuklar gibiyiz”
Zeytin üreticisi Fehmi Altınöz, artan maliyetler karşısında üretim yapmanın giderek zorlaştığını belirterek, “Abi biz resmen öldük, sahipsiziz. Yetim çocuklar gibiyiz. Üç yıl önce 100 lira olan zeytin baş kalibresi bugün 40-50 liraya düşer mi?” dedi.
100-150 kilo zeytin topladıklarında yaklaşık 3 bin lira gelir elde ettiklerini, bunun 2 bin lirasının işçilik giderine gittiğini söyleyen Altınöz, gübre, mazot ve sulama masraflarının da üreticinin sırtında olduğunu ifade etti. Altınöz, “Neresi kâr bunun?” diye sordu.
Dökme yağ ihracatına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını isteyen Altınöz, işçi tutması halinde zarara uğrayacağını belirterek, “İşçi tutsam zarara gireceğim, eşimle toplayabildiğimi toplayacağım, gerisi dalında kalacak” diye konuştu.
Altınöz, bölge milletvekillerine ve ziraat odalarına da çağrıda bulunarak üreticilerin sorunlarının yerinde dinlenmesini istedi. Bu yıl ürün bedellerinin ödenmesinde de sorun yaşadıklarını söyleyen Altınöz, “Zeytinin ucuz olması yetmiyor da bir de ‘acaba paralarımız içeride kalır mı kalmaz mı’ onun derdindeyiz” ifadelerini kullandı.
“Bir sene daha böyle giderse ağaçları keseceğiz”
Zeytin üreticisi Mehmet Tunçel, kilogram başına üretim maliyetinin 104 lira olarak açıklandığını, buna karşın zeytinin 18-20 liradan alındığını belirtti. Tunçel, “Bu çiftçi için bir yıkımdır. Eğer bir sene daha böyle giderse hepimiz zeytin ağaçlarını kesmek zorunda kalacağız” dedi.
Köyde üreticilerin yaş ortalamasının 60’a ulaştığını belirten Tunçel, gençlerin bu koşullarda üretimde kalamayacağını vurguladı.
31 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra zeytin üreticiliğine başlayan İbrahim Kırtaş da topladığı 275 kilo zeytini ortalama 20-22 liradan sattığını, bu gelirin maliyetleri karşılamadığını söyledi. Kırtaş, “Biz tarlada 20 liraya veriyoruz, markette aynı zeytin 300-350 lira. İthalata dayalı politikalardan vazgeçip kendi üreticimizi desteklememiz gerekiyor” diye konuştu.
“60 senedir böylesini görmedim”
Altmış yıldır zeytin üreticiliği yapan 79 yaşındaki Mustafa Bozoğlu, işçilik maliyetlerine dikkat çekerek, “İşçi yevmiyesi 2 bin 100 lira, elinle toplatsan günde 100 kilo topluyor. Sattığın zaman zaten yevmiyeye gidiyor” dedi. Bozoğlu, mevcut koşulların sürmesi halinde zeytin ağaçlarını sökmek zorunda kalacaklarını belirtti.
Üretici Ahmet Düzalan ise 25 dönümlük zeytinliğinin gübre, ilaç, budama ve hasat dahil toplam maliyetinin 700 bin liraya ulaştığını söyledi. Düzalan, 40 ton ürünün satışından elde edilen gelirden geriye aileye yaklaşık 200 bin lira kaldığını belirterek, “Bu parayla hangi aile geçinir, hangi çocuk okutulur?” diye sordu.
Üreticiler taban fiyat istiyor
Ataeymir Mahallesi’ndeki zeytin üreticileri, alım fiyatlarının maliyetleri karşılayacak düzeye çıkarılmasını, dökme yağ ihracatına yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını ve taban fiyat uygulamasına geçilmesini talep ediyor. Üreticiler ayrıca milletvekillerinin ve mülki idarecilerin bölgeye gelerek sorunları yerinde dinlemesini istiyor.
(ANKA)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et