07.10.2026 12:00 / Güncelleme: 12:09

İSİG: Eylül ayında 226, ilk 9 ayda en az 1736 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre Eylül ayında 226, yılın ilk dokuz ayında en az 1736 işçi hayatını kaybetti. Eylül ayında en az 8 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti.

İSİG: Eylül ayında 226, ilk 9 ayda en az 1736 işçi hayatını kaybetti

Arşiv | Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) raporuna göre Eylül ayında 226, yılın ilk dokuz ayında en az 1736 işçi hayatını kaybetti. İSİG’in iş cinayetleri raporlarını çıkardığı 2013 yılından beri ilk kez beş ay üst üste 200’ün üzerinde işçin ölümü kayıt altına alındı.

Eylül ayında en az 8 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçi ölümlerinin üçü tarım, biri gıda, biri tekstil, biri metal, biri inşaat ve biri konaklama sektöründe yaşandı. Çocukların beşi 14 yaş ve altında, üçü 15-17 yaş aralığındaydı. Böylece 2026 yılında en az 66 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti.

Rapordan öne çıkanlar şöyle:

• İş cinayetlerinin istihdam biçimlerine göre dağılımı: 194 ücretli (işçi ve memur) ve 32 kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf)

• Ölenlerin yüzde 86’sını ücretliler yüzde 14’ünü ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturuyor.

• Ücretsiz ev işçileri ölümleri de Eylül ayında 6 olarak kaydedildi.

• En çok ölüm inşaat, tarım, taşımacılık, belediye/genel işler, deniz/tersane, ticaret/büro ve konaklama işkolunda meydana geldi. İnşaatlardaki işçi ölümleri bu ay lüks konut şantiyeleri ve otoyol, tünel inşa faaliyetlerinde meydana geldi; İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerle deprem bölgesinde yoğunlaştı.

• Tarım işkolunda mevsimlik tarım işçisi ve çiftçi ölümlerinin yanı sıra bu ay 9 orman işçisi ve 6 çoban da hayatını kaybetti.

• Sektörel olarak 79 sanayi, 54 inşaat, 48 hizmet ve 45 tarım sektörü işçisi hayatını kaybetti.

• Tuğberk İmamoğlu kuru yük gemisinin Kocaeli'nden Aliağa'ya seyreden Alsu isimli tanker ile çarpışıp batması sonucu 10 deniz işçisi, Karadeniz’de de Rusya-Ukrayna saldırıları sonucu Türkiye merkezli firmaların işlettiği gemilerde 4 deniz işçisi hayatını kaybetti.

• Eylül ayında yedisi tarım, altısı genel işler, üçü tekstil, ikisi ticaret, ikisi konaklama ve biri gıda olmak üzere en az 21 kadın işçi hayatını kaybetti. 

• Eylül ayında 5’i Suriyeli, 3’ü Azerbaycanlı, 2’si Türkmenistanlı, 1’i Bulgaristanlı, 1’i Iraklı, 1’i Rusyalı ve 1’i Ukraynalı olmak üzere 14 göçmen işçi hayatını kaybetti.

• Bu ay ölen işçilerin en az 7’si (yüzde 3) sendika üyesi, 219’u (yüzde 97) sendikasız. Sendikalı işçilerin üçü maden, ikisi kimya, biri metal ve biri belediye işkollarında çalışıyordu.

• 2026 yılının ilk dokuz ayında iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle:

Ocak ayında en az 155 işçi,
Şubat ayında en az 129 işçi,
Mart ayında en az 151 işçi,
Nisan ayında en az 190 işçi,
Mayıs ayında en az 214 işçi,
Haziran ayında en az 228 işçi,
Temmuz ayında en az 216 işçi,
Ağustos ayında en az 227 işçi,
Eylül ayında en az 226 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Eylül ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

İnşaat, Yol işkolunda 50 işçi; Tarım, Orman işkolunda 45 emekçi (23 işçi ve 22 çiftçi); Taşımacılık işkolunda 28 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 16 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 15 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 10 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 9 işçi; Madencilik işkolunda 7 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri İşkolunda 6 işçi; Metal işkolunda 6 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 3 işçi; Enerji işkolunda 3 işçi; İletişim işkolunda 1 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi; İşkolu belirlenemeyen 9 işçi hayatını kaybetti.

Eylül ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle:

Trafik, Servis Kazası nedeniyle 49 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 41 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 40 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 30 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 15 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 14 işçi; Şiddet nedeniyle 13 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 5 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 4 işçi; İntihar nedeniyle 4 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 3 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 8 işçi hayatını kaybetti…

Eylül ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

  • 14 yaş ve altı 5 çocuk işçi,
  • 15-17 yaş arası 3 çocuk/genç işçi,
  • 18-29 yaş arası 41 işçi,
  • 30-49 yaş arası 77 işçi,
  • 50-64 yaş arası 75 işçi,
  • 65 yaş ve üstü 11 işçi,
  • Yaşı bilinmeyen 14 işçi hayatını kaybetti.

Eylül ayında Türkiye’nin 62 şehrinde ve yurtdışında altı ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi.

39 ölüm İstanbul’da; 9 ölüm Gaziantep’te; 8’er ölüm Ankara ve Şanlıurfa’da; 7’şer ölüm Düzce ve Manisa’da; 6’şar ölüm Samsun ve Trabzon’da; 5’er ölüm Antalya, Bursa, Elazığ ve Kocaeli’nde; 4’er ölüm Adana, Artvin, Balıkesir, Hatay, Kahramanmaraş, Kastamonu ve Mersin’de; 3’er ölüm Afyon, Aydın, Batman, Çorum, İzmir, Kırşehir, Ordu, Sakarya, Şırnak, Yalova ve Zonguldak’ta; 2’şer ölüm Adıyaman, Ağrı, Bartın, Burdur, Denizli, Eskişehir, Kayseri, Kilis, Konya, Kırıkkale, Malatya, Muğla, Osmaniye, Siirt, Sivas, Romanya ve Ukrayna’da; 1’er ölüm Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çanakkale, Diyarbakır, Erzurum, Isparta, Karaman, Kırklareli, Mardin, Nevşehir, Niğde, Sinop, Tekirdağ, Uşak, Van, Azerbaycan, Güney Afrika, Sırbistan ve Suudi Arabistan’da meydana geldi.

(İşçi Sendika Servisi)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
07.10.2026 11:47 / Güncelleme: 11:59

KPSS'den 50, 60, 70, 80 puan alanlar memur olabilir mi? Hangi kadrolara başvurulabilir?

2026 KPSS Lisans sonuçlarının açıklanmasıyla adaylar aldıkları puanla hangi kadrolara başvurabileceklerini araştırmaya başladı. Puanın yanı sıra kadronun nitelikleri, öğrenim düzeyi, özel şartlar ve alım yöntemi de belirleyici oluyor.

KPSS'den 50, 60, 70, 80 puan alanlar memur olabilir mi? Hangi kadrolara başvurulabilir?

Fotoğraf: DHA

07.10.2026 11:38

Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağını tehdit eden madene yargı freni: Karapınar için verilen ÇED Olumlu kararı iptal edildi

Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı Atikhisar Barajı’na 1,4 kilometre mesafedeki Karapınar Altın ve Gümüş Madeni Projesi için verilen ÇED Olumlu kararı mahkemelerce iptal edildi.

Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağını tehdit eden madene yargı freni: Karapınar için verilen ÇED Olumlu kararı iptal edildi

Atikhisar barajı | Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi

07.10.2026 11:56 / Güncelleme: 12:08

Esenyurt kayyımının atadığı başkan yardımcısının evinden servet çıktı: Kız kardeşine 212 milyon göndermiş

Esenyurt Belediyesine yönelik soruşturmada gözaltına alınan Yusuf Ulutaş’ın evinde yüklü miktarda döviz, altın ve silah bulundu. MASAK, Ulutaş’ın kız kardeşiyle 212 milyon lirayı aşan işlem hacmi olduğunu belirledi.

Esenyurt kayyımının atadığı başkan yardımcısının evinden servet çıktı: Kız kardeşine 212 milyon göndermiş

Fotoğraflar: Esenyurt Belesiyesi 

07.10.2026 09:26 / Güncelleme: 10:50

Rusya'dan Ukrayna'ya kapsamlı saldırı: Askeri sanayi tesisleri hedef alındı, 2 kişi hayatını kaybetti

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da “Flamingo” seyir füzeleri ile uzun ve orta menzilli İHA’ların üretildiği ve depolandığı tesislerin vurulduğunu açıkladı.

Rusya'dan Ukrayna'ya kapsamlı saldırı: Askeri sanayi tesisleri hedef alındı, 2 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AA

07.10.2026 01:30

Trump: İran'ı vurduğum için bana teşekkür eden bölge liderlerinden ödeme istedim

Baltimore'da askeri teknoloji şirketi Anduril'in nükleer enerjiyle çalışan denizaltılara bileşenler üretilecek 3,7 milyar dolarlık yatırımı için düzenlenen törene katılan Trump, "İran'da başladıkları işi bitirmeleri gerektiğini" söyledi.

Trump: İran'ı vurduğum için bana teşekkür eden bölge liderlerinden ödeme istedim

Görsel: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!