06.10.2026 15:24 / Güncelleme: 17:09

Paris'te binlerce kişi yürüdü: Öğrenciler, öğretmenler ve sendikalar sokakta

Fransa’da eğitim sistemine daha fazla kaynak ayrılması talebiyle başlayan lise öğrencilerinin eylemleri büyüyor. 6 Ekim’de Paris’te binlerce öğrenci, öğretmen ve sendikacı Cumhuriyet Meydanı’ndan Ulus Meydanı’na yürüdü.

Paris'te binlerce kişi yürüdü: Öğrenciler, öğretmenler ve sendikalar sokakta

Fotoğraf: AA

Fransa’da lise öğrencilerinin eğitim sistemindeki personel eksikliği, kalabalık sınıflar ve kötü durumdaki okul binalarına karşı başlattığı eylemler 6 Ekim’de ülke çapında büyük bir gösteriye dönüştü. Paris’te binlerce öğrenci, öğretmen, veli ve sendikacı yürüyüş düzenledi.

Paris’teki yürüyüş saat 14.00’te Place de la République’den başladı ve Place de la Nation’a doğru ilerledi. Öğrencilerin çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe eğitim emekçileri ve sendikalar da katıldı.

Eylemciler okullara daha fazla kaynak ayrılmasını, öğretmen ve diğer eğitim çalışanlarının eksikliğinin giderilmesini, sınıfların kalabalıklarının azaltılmasını ve bakımsız okul binalarının onarılmasını talep etti.

Paris’te sabah saatlerinde de çok sayıda lisede blokaj eylemleri yapıldı. Bazı bölgelerde öğrencilerle polis arasında gerilim yaşanırken, CGT üyeleri, veliler ve insan hakları savunucuları öğrencilerle polis arasında tampon oluşturmak üzere bazı noktalarda eylem alanlarında yer aldı.

Eylemler ülke geneline yayıldı

Paris’teki yürüyüş, Fransa'nın diğer kentlerinde düzenlenen kitlesel gösterilerin ardından geldi. Marsilya, Nantes ve Lyon’da da binlerce kişi yürüdü. Marsilya’daki kortejde öğrencilerin yanı sıra öğretmenler, veliler ve çok sayıda sendikacı yer aldı. Lyon’da ise CGT, FSU ve Snes gibi sendikaların bayrakları kortejde görüldü.

Fransa İçişleri Bakanlığı, Paris’teki büyük yürüyüş başlamadan önce ülke genelindeki gösterilere 86 bin kişinin katıldığını açıkladı. Öğleden sonra Paris’te yapılacak yürüyüşle birlikte katılımın daha da yükselmesi bekleniyordu.

Haftalardır devam eden eylemler, lise öğrencilerinin eğitim taleplerinin yanı sıra öğretmenler, veliler ve sendikaların da katılımıyla genişleyen bir toplumsal harekete dönüşüyor. Sendikalar, 6 Ekim eylemlerinde öğrencilerin yanında yer alırken eğitim sistemine yönelik bütçe ve personel sorunlarının çözülmesini talep ediyor.

(Dış Haberler)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
06.10.2026 13:54 / Güncelleme: 14:33

Özgür Özel'in açıkladığı 'fon' listesindeki isimler kim? Hangi görevlerde bulundular?

Özgür Özel, Meclis grup toplantısında fon soruşturması kapsamında olduğunu söylediği 10 kişilik listeyi açıkladı. Listede Tera yöneticileri, eski bürokratlar, AKP'de görev yapmış isimler ve kamu görevlilerinin yakınları yer aldı.

Özgür Özel'in açıkladığı 'fon' listesindeki isimler kim? Hangi görevlerde bulundular?

İskender Balcı, Erkan Kilimci, Fecir Alptekin ve Abdulkadir Özkan 

06.10.2026 13:10 / Güncelleme: 13:16

Galatasaray’da Osimhen planı netleşiyor: Kasımpaşa maçında forma giyecek mi?

Galatasaray’da sakatlığı nedeniyle bir süredir takımdan ayrı kalan Victor Osimhen’in Kasımpaşa maçında sınırlı süre alabileceği belirtildi. Nijeryalı futbolcunun Barcelona karşılaşmasına ise ilk 11’de başlaması hedefleniyor.

Galatasaray’da Osimhen planı netleşiyor: Kasımpaşa maçında forma giyecek mi?

Görsel: Victor Osimhen'in Instagram hesabından alınan ekran alıntısı

06.10.2026 12:04

Yargıtaydan emsal karar: Düğün günü 'Evlilikten korkuyorum' demek tazminat gerektirebilir

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, düğün günü "Ben evlilikten korkuyorum, yapamayacağım" diyerek evlenmekten vazgeçen erkeğin, kadının kişilik haklarını ihlal ettiğine hükmetti.

Yargıtaydan emsal karar: Düğün günü "Evlilikten korkuyorum" demek tazminat gerektirebilir

Fotoğraf: ANKA

06.10.2026 10:40 / Güncelleme: 11:59

MHP lideri Bahçeli seçimler için 2028'i işaret etti: Erdoğan bir kez daha aday olmalı, Meclis karar almalı

MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığı için TBMM’nin seçimlerin yenilenmesine karar vermesi gerektiğini söyledi.

06.10.2026 10:18

Bozcaada’da 5 günlük ekoloji belgeseli maratonu: 13. BIFED, 44 filmi ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturuyor

Bu yıl 13'üncü kez düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED), 7–11 Ekim 2026 tarihleri arasında 44 filmi izleyiciyle ücretsiz olarak buluşturacak.

Bozcaada’da 5 günlük ekoloji belgeseli maratonu: 13. BIFED, 44 filmi ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturuyor

Görsel: Afiş

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!