04.10.2026 14:08 / Güncelleme: 14:32

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'ye veda: 'Bazı hocaların dersi ömür boyu sürer, asırlara yayılır'

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren felsefeci, akademisyen ve insan hakları savunucusu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi için Maltepe Üniversitesi’nde tören düzenlendi. Törende çalışmalarıyla anıldı.

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'ye veda: 'Bazı hocaların dersi ömür boyu sürer, asırlara yayılır'

Fotoğraf: Selçuk Belediyesi

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı, Dünya Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı, Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı ve Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi kurucusu Prof. Dr. İoanna Kuçuradi için Maltepe Üniversitesi’nde cenaze töreni düzenlendi.

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Aksar, törende yaptığı konuşmada Kuçuradi’yi “hocaların hocası” olarak nitelendirdi. Kuçuradi’nin yalnızca bir filozof olmadığını belirten Aksar, onun felsefeyi hayatın içine taşıdığını ve insan olmanın değerini savunduğunu söyledi.

Aksar, Kuçuradi ile 2000’li yılların başında Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’ndeki İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde tanıştığını, daha sonra Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde birlikte çalıştıklarını anlattı. Kuçuradi’nin bıraktığı mirasın üniversitede yaşamaya devam edeceğini ifade etti.

“Vazgeçmemek demek, inatçı olmak demek”

Prof. Dr. Betül Çotuksöken, Kuçuradi ile 30 yıla yaklaşan Maltepe Üniversitesi, 40 yılı aşkın Türkiye Felsefe Kurumu bağı bulunduğunu belirtti.

Kuçuradi’nin kendisi için ne ifade ettiğini anlatan Çotuksöken, “Kuçuradi demek, bana göre her şeyden önce çalışmak demek” dedi. Kuçuradi’yi “vazgeçmemek, inatçı olmak, örgütlemek ve kurumsallaştırmak” sözleriyle anlatan Çotuksöken, onun insan hakları anlayışına ilişkin de “İnsana, insanın değerinin bilgisiyle yönelmek demek, ayrımcılık yapmamak demek” ifadelerini kullandı.

Kuçuradi’nin adını taşıyacak yaşam merkezi

Maltepe Belediye Başkanı Esin Köroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte “İoanna Kuçuradi Yaşam Merkezi” projesi hazırladıklarını söyledi.

Projeyi temel atma töreninde Kuçuradi’ye sürpriz olarak açıklamayı planladıklarını belirten Köroğlu, “Ne yazık ki bunu gerçekleştiremedik” dedi. Köroğlu, Kuçuradi’nin adına projeyi hayata geçirmek için çalışmaları hızlandıracaklarını ifade etti.

Fotoğraf: ANKA

Fotoğraf: ANKA

Aslan: “Asıl mesele bize benzemeyenin hakkını savunabilmektir”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nuri Aslan, Kuçuradi’nin insan hakları yaklaşımına dikkat çekerek, “İnsan yalnızca insan olduğu için değerlidir” sözünü hatırlattı.

Aslan, “Dostumuzun hakkını savunmak çok kolay. Asıl mesele bize benzemeyenin hakkını savunabilmektir” diyerek Kuçuradi’nin insan hakları anlayışını anlattı. Kuçuradi’nin düşüncelerinin yaşamaya devam edeceğini söyleyen Aslan, “Bazı insanlar gider ama düşünceleri yaşamaya devam eder” dedi.

Kaboğlu’ndan “Kuçuradi Aramızda” kitabı önerisi

İstanbul Barosu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Kuçuradi ile İnsan Hakları Ulusal Komitesi Başkanı olduğu dönemde hapishaneleri ziyaret ettiklerini; kadın, çocuk ve yaşlı mahpuslarla görüşerek sorunlarını dinlediklerini ve çözüm önerileri ürettiklerini anlattı.

Kuçuradi’nin insan hakları alanındaki çalışmalarının genç kuşaklara aktarılması gerektiğini söyleyen Kaboğlu, “Kuçuradi Aramızda” adıyla yeni bir kitap hazırlanmasını önerdi.

Kuçuradi, Maltepe Üniversitesi’ndeki törenin ardından Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

(ANKA)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.10.2026 08:13 / Güncelleme: 08:21

Aydın’da 9 katlı binada yangın: Mahsur kalan 5 kişi dumandan etkilendi

Aydın'ın Efeler ilçesinde 9 katlı bir apartmanın 2’nci katında çıkan yangın paniğe yol açtı. İtfaiye ekipleri binada mahsur kalan yurttaşları tahliye ederken, 5 kişi dumandan etkilendi.

Aydın’da 9 katlı binada yangın: Mahsur kalan 5 kişi dumandan etkilendi

Fotoğraf: DHA

04.10.2026 11:11

Balıkesir'de 4 katlı binada patlama: 6 yaralı

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 4 katlı binanın birinci katındaki dairede doğal gaz kaçağı nedeniyle patlama meydana geldi. Patlamanın ardından çıkan yangında 2 daire kullanılamaz hale gelirken 6 kişi yaralandı.

Balıkesir'de 4 katlı binada patlama: 6 yaralı

Fotoğraf: DHA

04.10.2026 12:53

Tolstoy’dan Coetzee’ye: Edebiyat İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnede

30. İstanbul Tiyatro Festivali, Murat Gülsoy’dan J. M. Coetzee’ye, Tolstoy’dan Oscar Wilde’a uzanan edebiyat uyarlamalarını izleyiciyle buluşturacak. Festival 22 Ekim’de başlayıp 3 Aralık’a kadar sürecek.

Tolstoy’dan Coetzee’ye: Edebiyat İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnede

Elizabeth Costello adlı oyunun tanıtım görseli.

04.10.2026 11:19

Bosna Hersek’te seçmenler sandık başında

Bosna Hersek’te genel seçim için oy verme işlemi başladı. Seçmenler Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerinin yanı sıra parlamento, entite ve kanton meclisleri için de oy kullanıyor.

Bosna Hersek’te seçmenler sandık başında

Fotoğraf: AA

04.10.2026 11:44

6 Ekim’de İstanbul’da toplu ulaşım ücretsiz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 6 Ekim’de İstanbulkart entegrasyonuna dahil toplu ulaşım araçlarının gün boyunca ücretsiz olacağını açıkladı.

6 Ekim’de İstanbul’da toplu ulaşım ücretsiz

Fotoğraf: Pau Casals/Unsplash

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!