Ana paraya enflasyon da eklenecek mi? | Fon mağdurlarının ödeme takvimi masada
Tasfiye sürecindeki fonlarda parası bulunan yaklaşık 355 bin yatırımcıya toplam 150 milyar TL ödeme yapılması planlanıyor. Kulis bilgilerine göre ödemelerin ekim ayında başlaması, enflasyon farkının da tutarlara eklenmesi değerlendiriliyor.
Temsili görsel | Fotoğraf: ANKA
Tasfiye sürecindeki fonlarda parası bulunan yüz binlerce yatırımcı için ödeme hazırlıkları sürüyor. İddialara göre, yatırımı 1 milyon TL’nin altında olan yaklaşık 355 bin kişiye toplam 150 milyar TL ödeme yapılması ve ödemelerin ekim ayı içerisinde başlatılması planlanıyor. Enflasyon farkının da ödemelere yansıtılması değerlendiriliyor.
Tasfiye sürecine alınan yatırım fonlarında paraları bloke edilen yatırımcıların beklediği ödeme takvimine ilişkin yeni ayrıntılar gündeme geldi. İktidara yakınlığıyla bilinen Fatih Atik’in yetkililerden edindiğini belirttiği bilgilere göre, yatırımı 1 milyon TL’nin altında olan yaklaşık 355 bin yatırımcıya toplam 150 milyar TL civarında ödeme yapılması öngörülüyor.
Ödemelerin ekim ayı içerisinde başlamasının planlandığı aktarılırken, sürecin tamamlanması için yatırımcı kayıtlarının karşılaştırılması ve ödenecek net tutarların belirlenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.
Ödemeler ekim ayında başlayabilir
Atik’in paylaştığı kulis bilgilerine göre, fon krizine ilişkin çözüm çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın değerlendirmeleri doğrultusunda yürütülüyor. Fon Koordinasyon Kurulu’nun 2 Ekim’de gerçekleştirdiği ikinci toplantıda, yatırımcılara yapılacak ödemelerin hesaplanması ve takvimin oluşturulması konuları ele alındı.
Atik, yetkililerle yaptığı görüşmelerde, 1 milyon TL’nin altında yatırımı bulunan yaklaşık 355 bin kişinin ana para alacağının toplamda 150 milyar TL dolayında olduğunun ifade edildiğini aktardı. Ödemeler için gerekli kaynağın bulunup bulunmadığına ilişkin sorusuna ise yetkililerin olumlu yanıt verdiğini belirtti.
Buna göre, ödemelerin ekim ayı içerisinde başlatılması hedefleniyor. Ancak yatırımcıların hesaplarına aktarılacak tutarlar ve ödemelerin hangi tarihlerde gerçekleştirileceğine ilişkin kesin takvim henüz açıklanmadı.
Enflasyon farkı ödemelere eklenebilir
Ödeme planında gündeme gelen başlıklardan biri de yatırımcıların süreç boyunca yaşadığı enflasyon kaybının karşılanması oldu. Atik’in aktardığı bilgilere göre, yatırımcıların yalnızca ana para alacaklarının değil, geçen sürede oluşan enflasyon farkının da dikkate alınması seçeneği değerlendiriliyor.
Bu kapsamda, MKK kayıtlarında 100 bin TL yatırımı bulunan bir yatırımcıya, ana parasına ek olarak belirli bir dönem için hesaplanacak enflasyon farkının da ödenmesi üzerinde duruluyor. Söz konusu uygulamanın hayata geçirilip geçirilmeyeceği ve hesaplamada hangi dönemin esas alınacağı ise henüz netlik kazanmadı.
MKK ve banka kayıtları karşılaştırılıyor
Ödeme sürecinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için yatırımcılara ait kayıtların doğrulanmasına yönelik çalışmalar da sürüyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri ile bankaların elindeki kayıtların eşleştirilmesiyle yatırımcıların net alacak tutarlarının belirlenmesi amaçlanıyor.
Kayıtların karşılaştırılması ve hesaplamaların tamamlanmasının ardından ödeme sürecine ilişkin ayrıntıların kesinleştirilmesi bekleniyor. Fon Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısında da Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararları çerçevesinde net yatırım tutarının hesaplanması, ikincil düzenlemeler ve ödeme takvimi üzerinde duruldu.
Yüz binlerce yatırımcının parasına erişemediği fon krizinde, ekim ayı için dile getirilen ödeme planının resmi takvimle kesinleşmesi bekleniyor.
(Ekonomi Servisi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et