Almanya’da kitlesel protestolar: Sosyal yıkıma karşı direniş ve dayanışma
Bosch işçileri, tren istasyonu karşısında toplanarak “İşten atmalara hayır” sloganlarıyla alana girdiler. Mercedes işçileri her zaman olduğu gibi kararlı duruşları ve “Greve hazırız” pankartıyla binlerce katılımcının gönlünü kazandılar.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Ali Çarman
[email protected]
Stuttgart — Almanya’nın birçok kentinde on binler sosyal haklara yönelik yeni saldırı hazırlığına karşı cumartesi günü sokaklara çıktı. Stuttgart da bu kentlerden biri oldu. Şehir merkezinde, binlerce kişi protesto gösterisi düzenledi. Birkaç gün öncesinde sendikalar üzerinden kayıt yaptırarak eyleme katılacakların sayısı 12 bine ulaşmıştı.
Güneşli güzel bir havada güzel insanlar otobüs ve trenlerle Stuttgart’a geldiler. Şehir bir uçtan diğer uca kadar güzel bir gelecek için mücadele etmek isteyenlerle doldu. Her yerde sendikanın bayrağını sallayan işçiler vardı.
Bosch işçileri, tren istasyonu karşısında toplanarak kendi talepleriyle “İşten atmalara hayır!” sloganlarıyla alana girdiler. Untertürkheim Mercedes işçileri her zaman olduğu gibi kararlı ve coşkulu duruşları, “Greve hazırız” pankartı ve kendilerinin hazırlamış olduğu dövizlerle binlerce katılımcının gönlünü kazandılar.
Hastane çalışanları da miting alanına yakın bir yerde toplanarak hazırlıklı geldiklerini gösterdiler. Ulm, Mannheim, Heilbronn, Geislingen, Ludwigsburg, Esslingen ve Stuttgart çevresindeki diğer şehirlerden sendikalı işçi ve emekçilerin katılımı da beklenenin üzerinde oldu.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Mitingin başlamasında kısa bir süre sonra katılım 16 binden fazla açıklaması yapıldı. Herkesin yüzü gülüyor. Gençlerin katılımı ve oluşturulan gençlik bloku eylem boyunca susmak bilmiyor.
Sahneden konuşma yapan bütün sendikacılar da söz birliği etmişcesine, hükümeti ve patronları uyararak ve kemer sıkma politikalarını sert bir dille eleştirerek, mücadelenin, dayanışmanın ve birlikte hareket etmenin altını çizdiler. Sınıf mücadelesinde söz edenler de oldu. Bu durum daha önceleri çok sık görülen bir tablo değildi.
Patronlar ve hükümet ‘reformlar’dan vazgeçmiyor
Daha beş gün önce, 20 Eylül günü 175 bin metal işçisi alanlara çıkmıştı. Peşinde on binlerce genç silahlanma ve zorunlu askerliğe karşı öğrenci grevi eylemlerini gerçekleştirdi. Cumartesi günü ise 15 ayrı şehirde yapılan yürüyüş ve mitinglere yine 175 bin katılım oldu.
Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel
Stuttgart şehir merkezinde yapılan yürüyüşün ardında binler tekrar alanda buluştu. Burada son söz sendikaların gençlik temsilcilerine verildi. Geleceklerine sahip çıkacağını belirten gençler, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” çağrısıyla noktaladılar.
Yapılan kitlesel eylemlere rağmen patron temsilcileri reformların hızla uygulanmasını talep ediyor. Ve bunun ülkenin ve teknolojinin geleceği için istediklerine dair yalanlarıyla gerekçelendirmekteler.
Baden-Württemberg İşverenler Birliği (UBW) Başkanı Thomas Bürkle, Almanya’da gerekli reformların tutarlı ve hızlı bir şekilde uygulanması çağrısında bulundu. “Ne yazık ki, sendikalar hâlâ çağın işaretlerini fark etmedi. Ne yazık ki, işçi temsilcileri gerçeği kabul etmeyi reddediyor ve ülkemizdeki gerekli değişikliklere sürekli olarak direniyorlar” şeklindeki açıklaması mücadelenin devam edeceğinin gösteriyor.
Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et