Fransa’da 29 Eylül’de kamu grevi: Daha fazla kamu hizmeti ve daha fazla ücret
Fransa’da kamu işçilerinin ve memurların örgütlü olduğu 8 sendika, 29 Eylül’de ülke genelinde grev ve eylem çağrısı yaptı. Çağrıda ücretlerin artırılması, alım gücünün korunması ve kamu hizmetlerine daha fazla kaynak ayrılması talepleri öne çıktı.
Fotoğraf: CGT
Ali Rıza Yıldırım
Strasbourg – Fransa’da ülkenin en büyük sendikal konfederasyonu olan Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) yanı sıra FO, CFDT, UNSA, FSU, Solidaires, CFE-CGC ve FA-FP gibi sendikaların kamu işçilerine ve memurlara yaptığı grev ve eylem çağrısı, hükümetin 2027 bütçe tasarısını hazırladığı dönemde geldi. Sendikalar, ücretlerin enflasyon karşısında eridiğini, kamu hizmetlerinde personel ve kaynak yetersizliğinin derinleştiğini belirtiyor. Bu nedenle 29 Eylül’de grev ve protesto yürüyüşleri kararı alındı.
Ücret artışı ve bütçe talebi
Sendikaların ortak açıklamasında, kamuda çalışan emekçilerin maaşlarının hesaplanmasında kullanılan maaş göstergesi puanının (point d’indice) artırılması, maaş kademelerinin yeniden düzenlenmesi, alım gücü kayıplarını telafi eden GIPA isimli uygulamasının yeniden yürürlüğe konulması, hastalık izninde ücret kesintilerinin kaldırılması, kadınlarla erkekler arasındaki ücret eşitsizliğinin giderilmesi ve kamu hizmetlerine ek kaynak ayrılması istendi.
Sendikalara göre 2026 yılında yaklaşık 862 bin kamu çalışanının temel maaşı, asgari ücret düzeyinde bulunuyor.
Gösterge puanı yeniden donduruluyor
Başbakan Sébastien Lecornu’nun kamu çalışanlarının maaşlarının hesaplanmasında kullanılan gösterge puanında artış öngörmediklerini açıklaması sendikaların tepkisine yol açtı. Sendikalar, gösterge puanının üst üste dört yıl dondurulması, kamu emekçilerinin alım gücündeki kaybı büyüteceğini ifade ediyor.
Kamu hizmetlerinde ülke çapındaki son kitlesel eylem aralık 2024’te gerçekleştirilmiş, sendikalara göre yaklaşık 200 bin kişi gösterilere katılmıştı.
İstihdam kurumu France Travail’de ortak grev
Öte yandan Fransa’nın kamu istihdam kurumu France Travail’de de 2018’den bu yana ilk kez tüm sendikalar ortak grev çağrısı yaptı. Eski adı Pôle Emploi olan kurum, işsizlerin kayıt işlemlerini, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerini ve işsizlik ödeneği süreçlerini yürütüyor.
Sendikalar, yıllardır devam eden yeniden yapılanmaların çalışma koşullarını ağırlaştırdığını, işsizler üzerindeki denetim baskısını artırdığını ve bütçede planlanan tasarrufların hizmetleri olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
Paris Ulaşım kurumu RATP’de süresiz grev çağrısı
Paris ve çevresinde metro, otobüs, tramvay ve bazı banliyö trenlerini işleten kamu ulaşım kurumu RATP’de örgütlü CGT sendikası da 28 Eylül saat 19.00’dan itibaren süresiz grev çağrısı yaptı.
Sendika, 600 avroluk yakıt desteği, gece ve vardiyalı çalışanlara yönelik ulaşım yardımının artırılması ve yıllık ücret görüşmelerinin yeniden başlatılmasını talep ediyor.
Grev nedeniyle metro hatları, RER A ve B banliyö trenleri ile bazı otobüs hatlarında aksamalar bekleniyor.
Denizcilik iş kolunda 48 saatlik grev
Akdeniz’de Korsika ile Fransa ana karası ve Kuzey Afrika arasında yolcu ve yük taşımacılığı yapan Corsica Linea şirketinde örgütlü CGT sendikası, 29 Eylül sabahından itibaren 48 saatlik grev kararı aldı. Grevin uzatılabileceği de belirtildi.
Sendika, şirket ortakları arasında planlanan bir anlaşmanın her yıl bir geminin hizmet dışına çıkarılmasına ve mürettebat kadrolarında iş kayıplarına yol açacağını belirtiyor. Sendikaya göre bu durum, Marsilya ile Korsika arasındaki kamu hizmeti yükümlülüğü kapsamındaki bazı hatları da tehlikeye sokacak.
İtfaiyeciler de katılacak
CGT SDIS kolektifinin sorumlularından Sébastien Delavoux, 25 Eylül’de yaptığı açıklamada 8 bin itfaiyecinin 27-29 Eylül tarihlerinde Paris’e gelmesinin planlandığını söyledi. İtfaiyeciler 28 Eylül’de Maliye Bakanlığı’na yürüyecek, 29 Eylül’de ise kamu emekçilerinin grev ve eylem kortejine katılacak.
İtfaiyeciler, yerel itfaiye ve kurtarma hizmetlerine daha fazla kaynak ayrılmasını talep ediyor.
Ülke genelinde 155 eylem
Sendikalar, Fransa genelinde 155 miting ve yürüyüş düzenleneceğini açıkladı. Paris’te iki ayrı kortej Nation Meydanı’nda birleşecek.
Kendi sitesinde de 29 Eylül grevini, “Daha fazla kamu hizmeti ve daha fazla ücret” talebiyle duyuran CGT Genel Sekreteri Natacha Pommet, ortak basın toplantısında “Öfkemizi ifade etmek istiyoruz” dedi. FO (İşçi Gücü) ise kamu çalışanlarının giderek yoksullaştığını ve çok sayıda kamu görevlisinin kariyeri boyunca asgari ücret düzeyinde gelir elde etmek zorunda bırakıldığını belirtti.
Bu eylem, hükümetin bütçe yasa tasarısını sunmasına birkaç gün kala gerçekleşiyor. Akaryakıt fiyatlarının 2.5 avrodan 3 avroya çıkabileceği tartışılırken hükümet, emeklilerin gelirlerini, konut yardımlarını, kamu hizmetleri kısıtlamayı ve sağlık hizmetlerinde hastaların ödediği katkı paylarını artırmayı hedefleyen bütçenin hazırlığını sürdürüyor.
Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et