26.09.2026 09:39

Yemen'de hükümet güçlerine seferberlik çağrısı

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Rashad el-Alimi, Husilere karşı savaşın yeniden tırmandığı ülkede halka ordu ve güvenlik güçlerine katılma çağrısı yaptı.

Yemen'de hükümet güçlerine seferberlik çağrısı

Fotoğraf: Henry Ridgwell (VOA)/Wikimedia Commons Public domain

Yemen’de hükümet güçleri ile Husiler arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlenirken, Başkanlık Konseyi Başkanı Rashad el-Alimi ülkede “genel seferberlik” ilan edilmesi çağrısında bulundu. El-Alimi, Yemenlileri ordu ve güvenlik güçlerine katılmaya çağırırken, Husilerden ayrılarak silahlı mücadeleyi bırakanlara ileride kapsamlı af uygulanacağını açıkladı.

El-Alimi, 26 Eylül Devrimi’nin 64. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada Yemenlilere “genel ve ulusal seferberlik” çağrısı yaptı. Başkanlık Konseyi Başkanı, halktan silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerinin yanında yer almasını ve resmi kanallar üzerinden bu güçlere katılmasını istedi.

El-Alimi, seferberliğin hedefini devlet kurumlarının yeniden tesis edilmesi ve devletin ülke topraklarının tamamındaki egemenliğinin yeniden sağlanması olarak açıkladı. Bu kapsamda Husilerin 2014’ten bu yana kontrolünde tuttuğu başkent Sana da hükümetin hedefleri arasında gösterildi.

Husilerden ayrılanlara af

El-Alimi konuşmasında Husilere bağlı savaşçılara ve örgüt için çalışanlara da çağrıda bulundu. 25 Eylül’den itibaren Husilerden ayrılan, çatışmalara katılmayı veya örgüt adına çalışmayı bırakanların daha sonra çıkarılacak kapsamlı bir af kapsamında değerlendirileceğini söyledi.

Af uygulamasının anayasal ve yasal prosedürler çerçevesinde gerçekleştirileceği belirtildi. Husilerden ayrılan ordu ve güvenlik personelinin statüsünün de yasal olarak kazanılmış çalışma hakları korunarak düzenleneceği ifade edildi.

Çatışmalar yeniden tırmanıyor

Çağrı, Yemen’de yıllardır süren savaşın son haftalarda yeniden yoğunlaşmasının ardından geldi. Husilerin temmuz ayından itibaren Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını artırdığı, Suudi hedeflerine yönelik füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlediği ve deniz ablukası ilan ettiği bildiriliyor.

Çatışmaların yoğunlaşması, Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb Boğazı çevresindeki güvenlik tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi. Yemen hükümeti, son dönemde Husilere karşı uluslararası destek arayışını artırdı.

Suudi Arabistan’a askeri destek görüşmesi

El-Alimi’nin açıklamasıyla aynı gün Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan genelkurmay başkanlarının Riyad’a yönelik saldırılar ve Yemen’deki gelişmeler konusunda görüşmeler gerçekleştirdiği bildirildi. Görüşmelerde Suudi Arabistan’a verilebilecek destek ele alındı.

El-Alimi ayrıca Yemen hükümetine ve silahlı güçlerine destek verilmesi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun desteklenmesi çağrısında bulundu. Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı, devlet kurumlarının yeniden kurulmasının yalnızca Yemen açısından değil, bölgesel ve Kızıldeniz güvenliği açısından da önemli olduğunu savundu.

Yemen’de savaş, Husilerin 2014’te başkent Sana’nın kontrolünü ele geçirmesinin ardından derinleşmiş, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon 2015’te hükümete destek amacıyla savaşa dahil olmuştu. 2022’de başlayan ateşkes süreci çatışmaların büyük ölçüde azalmasını sağlamış ancak taraflar arasında kalıcı bir siyasi çözüm sağlanamamıştı. Son dönemde bölgesel savaşın etkisiyle çatışmalar yeniden yoğunlaştı.

(Dış Haberler)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
26.09.2026 00:03

İsrail, Lübnan'ın güneyini fosforlu mühimmat ve topçu atışıyla vurdu

İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye el-Favka beldesini fosforlu mühimmatla, bölgedeki bazı beldeleri ise topçu atışlarıyla vurduğu bildirildi.

İsrail, Lübnan'ın güneyini fosforlu mühimmat ve topçu atışıyla vurdu

Fotoğraf: ANKA

26.09.2026 08:00

2023’te Erdoğan lehine çekilmişti: Erbakan’dan cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklaması

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını açıkladı. 2023’te Erdoğan lehine çekildiğini hatırlatan Erbakan, başka bir isim lehine yeniden çekilmeyecekleri söyledi.

2023’te Erdoğan lehine çekilmişti: Erbakan’dan cumhurbaşkanlığı adaylığı açıklaması

Fotoğraf: DHA

26.09.2026 09:23

İran'dan ABD'ye Hürmüz için 7 günlük plan öneri sunmuştu: Trump planı reddetti, seçim sonrası için bombardımana hazırlanıyor

İran’ın çatışmaları durdurmak, Hürmüz Boğazı'nı trafiğe açmak ve kapsamlı nükleer müzakerelere başlamak üzere ABD’ye sunduğu 7 günlük planı Trump’ın reddettiği ve seçim sonrası bombardımana başlamayı planladığı iddia edildi.

İran'dan ABD'ye Hürmüz için 7 günlük plan öneri sunmuştu: Trump planı reddetti, seçim sonrası için bombardımana hazırlanıyor

Fotoğraf: DHA

25.09.2026 22:48

Karabük Üniversitesi'nde 3'üncü kattan düşen öğrenci yaralandı

Karabük Üniversitesi'nde 3'üncü kattaki pencereden havalandırma borularının üzerine düşen öğrenci M.Ş. yaralandı. Öğrencinin hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Karabük Üniversitesi'nde 3'üncü kattan düşen öğrenci yaralandı

Fotoğraf: DHA

25.09.2026 23:36

Avrupa Boks Şampiyonası: Türkiye kadınlarda şampiyon, genel klasmanda ikinci oldu

Türkiye, kadınlarda 3 altın, 1 gümüş, 3 bronz madalya ile Avrupa şampiyonu oldu. Genel klasmanda ise 4 altın, 1 gümüş, 5 bronz madalya kazanarak Avrupa ikinciliği elde etti. Busenaz Sürmeneli en iyi kadın boksör seçildi.

Avrupa Boks Şampiyonası: Türkiye kadınlarda şampiyon, genel klasmanda ikinci oldu

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!