25.09.2026 17:17

ABD basınından İran iddiası: ABD ile savaşı sona erdirmek için 7 günlük bir plan önerdiler

İran'ın, ABD ile yaşanan savaşı sonlandırmak amacıyla ABD’ye Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasını ve nükleer müzakerelerin yeniden başlatılmasını içeren 7 günlük bir plan sunduğu bildirildi.

ABD basınından  İran iddiası: ABD ile savaşı sona erdirmek için 7 günlük bir plan önerdiler

Fotoğraf: ANKA

New York Times gazetesinin haberine göre, Birleşmiş Milletler (BM) 81. Genel Kurulu marjında basın toplantısı düzenleyen İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Tahran yönetiminin çatışmaları durdurmak, Hürmüz Boğazı'nı trafiğe açmak ve ardından kapsamlı nükleer müzakerelere başlamak üzere Washington'a yedi günlük bir plan önerdiğini söyledi.

Erakçi, söz konusu teklifin, haziran ayında ABD ile İran arasında varılan ancak kısa sürede çöken mutabakat zaptındaki taahhütlerle büyük benzerlik taşıdığını ve Washington'un kabul etmesi durumunda derhal uygulamaya konulmaya hazır olduğunu ifade ederek, şunları aktardı: "Arabulucular aracılığıyla ABD'ye, belirli koşullar yerine getirildiği takdirde Hürmüz Boğazı'nın yedinci günün sonunda açılacağı ve görüşmelerin yeniden başlayacağı yönünde bir plan sunduk."

Son olarak Erakçi, anlaşmanın ABD ara seçimlerinden önce sağlanmasının daha iyi olacağını sözlerine ekledi.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan Amerikalı bir yetkili, yönetimin arabulucular aracılığıyla olumlu ve yapıcı temaslar yürüttüğünü ancak ABD'nin bir anlaşma için acele etmeyeceğini savundu.

İran'ın dondurulan fonlarının serbest bırakılmasını istediği öne sürüldü

Haberde, İran'ın bu önerisinin, ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın BM kürsüsünden karşılıklı sert mesajlar verdiği bir süreçte gündeme geldiğine işaret edildi.

Gazetenin haberinde, Trump'ın anlaşma olmaması halinde İran'ı "yok etmekle" tehdit ettiği, Pezeşkiyan'ın ise ülkesine zorbalık yapılamayacağını söylediği anımsatıldı.

Plana ilişkin şartlar kapsamında; yedi gün boyunca Lübnan dahil tüm çatışmaların durması, ABD'nin İran'a ait en az 12 milyar dolar olduğu tahmin edilen dondurulmuş fonları serbest bırakması, İran petrolü üzerindeki yaptırımları kaldırması ve deniz ablukasına son vermesi gerektiği iddia edildi.

Haberde, bu adımların ardından son gün Hürmüz Boğazı'nın açılacağı ve derhal nükleer müzakerelere başlanacağı öne sürüldü.

Trump'ın ise birincil hedefinin İran'ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek olduğunu, bunu ya diplomatik bir uzlaşıyla ya da yeni saldırılarla sağlayacağını söylediği aktarıldı.

Haberde, iki ülkenin yaklaşık yedi aydır savaş halinde olduğuna işaret edildi. Savaşın şubat ayı sonlarında ABD ve İsrail'in İran'ın dini lideri Ali Hamaney ve askeri komuta kademesini öldüren hava saldırılarıyla başladığı, Trump'ın ilk etapta savaşın birkaç hafta süreceğini söylediği ancak savaşın küresel düzeyde petrol, enerji ve gıda fiyatları üzerinde geniş çaplı etkiler oluşturduğu hatırlatıldı.

Diplomatik temaslara ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Katar arabuluculuğunda gerçekleştirilen üç saatlik toplantının bir uzlaşıyla sonuçlanmadığını bildirmişti.

Buna karşın, temaslarını 28 Eylül'e kadar New York'ta sürdürecek olan İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, 22 Eylül'de ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Jared Kushner ile Katar üzerinden mesaj teatisi gerçekleştirmişti. Görüşmeyi "verimli" olarak nitelendiren Erakçi'nin ardından, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi de yeni temasların kapıda olduğunu açıklamıştı.

"Akıllıca hamle" vurgusu

Haberde; yaptırımlar, temel gıdada artan enflasyon, ilaç sıkıntısı ve ticari aksamalar nedeniyle İran ekonomisinin ağır bir baskı altında olduğuna dikkat çekildi.

Analistlere göre Trump, ara seçimler öncesinde savaşı sonlandırmanın getireceği siyasi kazanım ile Tahran üzerindeki ekonomik baskıyı korumak arasında bir denge kurmak zorunda.

Crisis Group İran Projesi Direktörü ve Başkan Danışmanı Ali Vaez, teklifi "akıllıca bir hamle" olarak nitelendirdi.

Vaez, planın kamuoyunda destek bulmayan bir savaşı sonlandırıp ara seçimler öncesi enerji fiyatlarını düşüreceği için Trump açısından cazip olduğunu, aynı zamanda İran'ın lehine olan şartları geri getirdiğini vurguladı.

Vaez ayrıca, nükleer müzakerelere giden takvimin daraltılmasının Trump için çekici bir seçenek sunduğunu kaydetti.

(AA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
25.09.2026 10:03

Kademeli emeklilik 2026 son durum: Kademeli emeklilik çıkacak mı, ne zaman?

“Kademeli emeklilik çıkacak mı, ne zaman çıkacak, yaş ve prim şartları belli oldu mu?” soruları gündemde. TBMM kayıtlarında konuya ilişkin tekliflerin yasalaşmadığı görülürken, yürürlükte yeni bir kademeli emeklilik tablosu bulunmuyor.

Kademeli emeklilik 2026 son durum: Kademeli emeklilik çıkacak mı, ne zaman?

Fotoğraf: ANKA

25.09.2026 05:56

BM'de boş koltuklara konuşan Netanyahu'ya Filistinli milletvekilinden ironi: Salondan gönüllü göç

Filistin asıllı milletvekili Ahmet Tibi, BM Genel Kurulunda neredeyse boş koltuklara konuşan Netanyahu'yu "Salondan gönüllü göç, Netanyahu için bir uluslararası başarı daha" sözleriyle tiye aldı.

BM'de boş koltuklara konuşan Netanyahu'ya Filistinli milletvekilinden ironi: Salondan gönüllü göç

Fotoğraf: Mehmet Eser/AA

25.09.2026 11:15 / Güncelleme: 11:26

EMEP’li Bayhan’dan iktidara BM tepkisi: 'Kürsüde hamaset, arka kapıda ticaret'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM konuşmasını Meclis gündemine taşıyan EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, BM kürsüsündeki Filistin söylemlerine karşın İsrail’e petrol sevkiyatının, ABD ile trilyonluk anlaşmaların devam etmesini eleştirdi.

EMEP’li Bayhan’dan iktidara BM tepkisi: “Kürsüde hamaset, arka kapıda ticaret"
25.09.2026 09:36

Mersin Limanı işçilerinin direnişi 267’nci gününde: Mahkeme işe iade dedi, işçiler hâlâ işbaşı yapamadı

Mersin Limanı’nda işten çıkarılan 185 işçinin direnişi sürerken, 4 iş mahkemesinden işe iade ve tazminat kararları çıktı. TÜMTİS Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan, “Mahkeme kararlarına uyulsun, işçiler derhal işbaşı yaptırılsın” dedi.

Mersin Limanı işçilerinin direnişi 267’nci gününde: Mahkeme işe iade dedi, işçiler hâlâ işbaşı yapamadı

Fotoğraf: MA

25.09.2026 14:43

Espressolab’ın yüzde 70'i Abu Dabi merkezli Mair Group’a

Türkiye’de kurulan ve yurt dışında hızla büyüyen Espressolab’ın sahibi Eslab’ın yüzde 70’inin Abu Dabi merkezli Mair Group'a satılması için anlaşma imzalandı. İşlemin tamamlanmasıyla şirketin kontrolü Mair Group'a geçecek.

Espressolab’ın yüzde 70'i Abu Dabi merkezli Mair Group’a

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!