24.09.2026 13:16

Uzmanlardan Urfa depremi yorumu: Artçılara ve bölgedeki ikincil tehlikelere dikkat edilmeli

Urfa’da meydana gelen depremin ardından konuşan uzmanlar, bölgenin DAF’a ve Bozova fayına çok yakın olduğunu vurguladı. Ayrıca bölgede Atatürk Barajı gibi ikinci risklere de dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Uzmanlardan Urfa depremi yorumu: Artçılara ve bölgedeki ikincil tehlikelere dikkat edilmeli

Ekran görüntüsü: AA

Urfa’da bugün 10.40’da meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depreme ilişkin uzmanlar konuştu. Prof. Dr. Naci Görür, 2023’teki depremi ve ardından yapılan uyarıları hatırlatırken, Doç. Dr. Savaş Karabulut ise, Atatürk Barajı’na dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

“Bölge DAF’a çok yakın”

Sosyal Medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Şanlıurfa-Pınarbaşı-Urfa’da 5,8 deprem oldu. Buralarda daha önce olacağını söylemiştim. Sebebi Şubat 2023 depremleri ve DAF’ın kırılması. Güneydoğu bindirme kuşağı ve Arap Levhası (Levha Kenarı) enerji biriktiriyor. Bölge DAF’a ve Bozova fayına çok yakın” bilgisi verdikten sonra geçmiş olsun dileklerini iletti.

“İkincil tehlikelere hazırlıksız olmak, yıkımın boyutunu artırır”

Urfa’daki depremin ardından ikinci bir tehlike kaynağı olarak Atatürk Barajı’nı işaret eden Doç. Dr. Savaş Karabulut da, “Baraj tetiklemeli depremler nedeniyle daha önce üzerine çok konuşulan Samsat bölgesindeki deprem aktiviteleri dışında; barajın 6.6-7.6 büyüklükleri arasında bir depremde hazırlıksız olması Nepal'de son yaşanan büyük taşkını yaşatır. Bu bölgede heyelan, kaya düşmesi veya çığ gibi topoğrafyaya bağlı değişime göre de kentin planlanması gerekmektedir. Depremin kendisi dışında ikincil tehlikelere karşı da hazırlıksız olmak; sadece yıkımın boyutunu arttırır. Ancak bu kader değildir! Alınmayan önlemlerin sorumlusu almayanlardır” ifadelerini kullandı.

“Kötü yapılmış binalarda hasara yol açmış olabilir”

Ayrıca Habertürk yayınında konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, “Hasar yaratmasını beklemediğimiz bir deprem. Çünkü ülkemizdeki depremlerde genellikle yıkıcılık 6.5 büyüklüğünden sonra başlıyor. Ancak sığ bir deprem yüzeyde şiddetli hissedileceği anlamına geliyor. Çok kötü yapılmış binalarda belki hafif hasara yol açmış olabilir. Özellikle o tür hasarların olabileceği yerlerden artçıların da olabileceğini düşünerek bu yapılara yetkililer tarafından incelendikten ve sağlamlık raporu verildikten sonra girilmesi en doğru davranış olacaktır” dedi.

Depremin olduğu bölgenin Bozova Fayı adıyla bilinen, 6 Şubat depremini yaratan faylardan farklı ve onlara belli mesafedeki bir fay sistemi olduğu bilgisini veren Tüzsüz, “6 Şubat’tan bağımsız, elbette ki o bölgede yarattığı bir sıkışıklık var, onun etkisi mutlaka vardır. 6 Şubat depremlerini oluşturan faylardan farklı, Bozova Fayı üzerinde meydana gelen bir deprem. Bozova Fayı en azından 60-70 kilometrelik bir kısmı aktif olan ve geçmişte de deprem üretmiş ama bir bütün olarak düşünüldüğü zaman oldukça daha uzun, 100 kilometrenin üzerine çıkan bir fay sistemi. Tabi böyle bir fayın büyük bir deprem yaratması beklenir. Ancak bunun bugün yarın olacağı diye bir şey yok. Depremin ardından da 4,5’a varabilecek artçıların olması mümkün” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
24.09.2026 01:36

Gazze'de kış öncesi insani felaket uyarısı: 'Çadırların yüzde 60'ı kullanılamaz durumda

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi, İsrail'in soykırım saldırıları ve yıkımları nedeniyle evsiz kalarak çadırlara sığınan yüz binlerce Filistinlinin kış mevsiminin yaklaşmasıyla büyük bir insanlık felaketiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Gazze'de kış öncesi insani felaket uyarısı: "Çadırların yüzde 60'ı kullanılamaz durumda

Fotoğraf: AA

24.09.2026 10:23

USS Abraham Lincoln uçak gemisindeki 8 denizcinin intihar girişiminde bulunduğu iddia edildi

ABD Donanma Sekreter Vekili Hung Cao, USS Abraham Lincoln uçak gemisine bağlı sekiz mürettebat üyesinin uzun süren görevleri sırasında intihar girişiminde bulunduğunu söyledi.

USS Abraham Lincoln uçak gemisindeki 8 denizcinin intihar girişiminde bulunduğu iddia edildi

Fotoğraf: ABD ordusu

24.09.2026 07:51

Motorine indirim: Litre fiyatı 5,57 TL düştü

Motorinin litre fiyatına 5 lira 57 kuruş indirim yapıldı. Gece yarısı pompalara yansıyan indirimin ardından İstanbul, Ankara ve İzmir'de güncel fiyatlar netleşti.

Motorine indirim: Litre fiyatı 5,57 TL düştü

Fotoğraf: Engin Akyurt/Pexels

24.09.2026 11:47 / Güncelleme: 11:50

Pakistan, Afganistan’da 10 noktayı vurduğunu açıkladı

Pakistan, Afganistan’dan havalanan insansız hava araçlarının (İHA) ülkeye girmeye çalıştığını öne sürerek Afganistan’da 10 noktaya İHA saldırısı düzenlediğini açıkladı. Afganistan yönetimi ise saldırılarda 4 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Pakistan, Afganistan’da 10 noktayı vurduğunu açıkladı

Fotoğraf: Kolaj

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!