22.09.2026 12:00

Serhat Eren, İlayda Alkaş cinayetini Meclis’e taşıdı: Kadına yönelik şiddet sistematik hak ihlaline dönüştü

Diyarbakır’da 2025 yılında şiddete maruz kaldıktan sonra katledilen İlayda Alkaş’ın ölümünü Meclis gündemine taşıyan DEM Partili Serhat Eren, kadınların şiddetten korunacağı mekanizmaların yetersizliğine dikkat çekti.

Serhat Eren, İlayda Alkaş cinayetini Meclis’e taşıdı: Kadına yönelik şiddet sistematik hak ihlaline dönüştü İlayda Alkaş | Fotoğraf: DHA

Elif Turgut
[email protected]


Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 15 Temmuz 2025 tarihinde 22 yaşındaki İlayda Alkaş’ın katledilmesi Meclis gündemine taşındı. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, önleyici mekanizmaların etkin işletilmemesi ve cezasızlık politikaları nedeniyle sistematik bir yaşam hakkı ihlaline dönüşmüştür” dedi.

Eren, bu tablonun örneklerinden birinin de İlayda Alkaş’ın, sistematik şiddete maruz bırakılması, şiddet nedeniyle düşük yapması ve nihayetinde ateşli silahla 12 kurşunla katledilmesi olduğunu vurguladı.

Karar duruşması 19 Ekim’de

Failin cinayetin ardından 5 ay boyunca firari kalabildiğini, koruyucu ve önleyici tedbirlerin yetersizliğini, kolluk ve yargı mekanizmalarındaki zafiyetleri açıkça ortaya koyduğuna dikkat çeken Eren, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 19 Ekim’de karar duruşmasının görüleceğini hatırlattı.

Diyarbakır’da kadınların şiddete maruz kaldıklarında başvurabilecekleri acil yardım, sığınma ve hukuki destek mekanizmalarına erişimde ciddi bariyerler bulunduğunu ifade eden DEM Partili Eren, “Bu örnekte de görüldüğü gibi bir kadın şiddete maruz kaldığında ona güvenli bir yaşam olanağı sunulmadığında yeniden şiddet döngüsünün içine dönmektedir. İlayda Alkaş’ın yaşadığı şiddete rağmen güvenliğinin resmi makamlarca sağlanmaması yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Kadınların hakları konusunda farkındalık, başvuru ve destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gibi pek çok konuda ve esasen 6284 sayılı Kanun'un etkin uygulanmasına dair Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmaların yapılması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Aile Bakanı’na sorular

DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:

  1. Diyarbakır il ve ilçelerinde son 5 yılda kolluk kuvvetlerine ve bakanlığınıza bağlı birimlere şiddet gerekçesiyle başvuran kadın sayısı kaçtır? Bu kadınların kaçı hakkında 6284 sayılı Kanun kapsamında koruma kararı alınmıştır?
  2. İlayda Alkaş’ın katledilmeden önce uğradığı sistematik şiddet ve darp kaynaklı düşük yaptığı adli kayıtlara geçmiş midir? Alkaş’ın cinayet öncesinde bakanlığınıza, kolluğa veya ŞÖNİM’e herhangi bir şikayeti veya sığınma talebi olmuş mudur? Eğer var ise, yaşam hakkını korumaya yönelik neden etkin tedbir alınmamıştır?
  3. Diyarbakır genelinde şiddete uğrayan kadınların doğrudan ve bürokratik engellere takılmadan ulaşabileceği resmi başvuru, destek ve sığınma mekanizmalarının sayısı ve kapasitesi nedir? Bakanlığınızın bölgede yeni sığınma evleri ve danışma merkezleri açmaya yönelik somut bir planlaması var mıdır?
  4. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un Diyarbakır’da etkin şekilde uygulanması, kolluk kuvvetleri ile yargı mensuplarının bu kanun çerçevesinde eğitilmesi amacıyla bakanlığınız tarafından yürütülen güncel çalışmalar nelerdir?
  5. İlayda Alkaş davası başta olmak üzere, Diyarbakır’da süregelen kadın cinayeti davalarına Bakanlığınız müdahil olmuş mudur?

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
22.09.2026 10:28

'Uyandığımda Sesim Yoktu' 7. sezonunu Kolombiya’da açıyor

Tamer Levent’in rejisiyle sahnelenen “Uyandığımda Sesim Yoktu”, 7. sezonunu 25 Eylül’de Kolombiya’da açacak. Oyun, Bogotá’daki Movimiento Continuo 2026 kapsamında üç gösterim gerçekleştirecek.

“Uyandığımda Sesim Yoktu” 7. sezonunu Kolombiya’da açıyor

Uyandığımda Sesim Yoktu adlı oyundan bir sahne.

22.09.2026 11:26 / Güncelleme: 11:43

ABD, Grönland'daki askeri varlığını artırıyor: Soğuk Savaş dönemine ait üs yeniden açılacak

ABD, Danimarka ve Grönland ile yapılacak yeni anlaşmayla adadaki askeri varlığını genişleterek Soğuk Savaş’tan kalma bir üste yeniden konuşlanmaya hazırlanıyor. İmzaların BM Genel Kurulu'nda atılması bekleniyor.

ABD, Grönland'daki askeri varlığını artırıyor: Soğuk Savaş dönemine ait üs yeniden açılacak

Fotoğraf: AA

22.09.2026 01:44

Bursa’da kaybolan 10 yaşındaki Kerim için arama çalışması başlatıldı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, öğle saatlerinde evinden ayrılan ve bir daha haber alınamayan 10 yaşındaki Kerim Demir için arama çalışması başlatıldı.

Bursa’da kaybolan 10 yaşındaki Kerim için arama çalışması başlatıldı

Fotoğraf: DHA

22.09.2026 01:18

New York'ta Trump-Mamdani görüşmesi: Ana gündem barınma

ABD Başkanı Trump, BM Genel Kurulu için geldiği New York'ta kentin belediye başkanı Zohran Mamdani ile görüştü. İkili verimli bir toplantı yaptıklarını söyledi.

New York'ta Trump-Mamdani görüşmesi: Ana gündem barınma

Fotoğraflar: Beyaz Saray ve Wikimedia Commons | Kolaj: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!