22.09.2026 11:24 / Güncelleme: 13:34

Almanya genelinde 175 bin metal işçisi patronları uyardı

Almanya’da “Yıkım değil gelecek!” sloganı altında ülke genelinde yaklaşık 175 bin metal işçisi, otomotiv sektöründeki çalışma koşulları ve işten atma planlarına karşı fabrikalarda eylemler yaptı, sokaklara çıktı.

Almanya genelinde 175 bin metal işçisi patronları uyardı

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Ali Çarman
[email protected]


Almanya’nın Stuttgart ve çevresinde eşine az rastlanır ve coşkulu geçen işçi eylemlerine tanıklık edildi. Zira son dönemlerde işten atmalar, patronların tehditleri aralıksız olarak devam ediyor. Özellikle otomobil sektörüne bağlı üretim yapan irili ufaklı onlarca fabrikada binlerce işçinin işten atılma planları bir bir gerçeğe dönüşüyor. Bunlar yetmezmiş gibi bu defa çalışma saatlerinin artırılması, emeklilik yaşının 67-70’e çıkarılması, kazanılmış hakların budanması gündemde.

Avrupa’nın en büyük sendikası olan IG Metall bunun üzerine Almanya genelinde 280 yerde “Yıkım yerine gelecek - Dayanışma en güçlü yanımızdır” çağrısıyla protesto eylemleri düzenleme kararı aldı. Günlerdir fabrika içinde eylemlere hazırlık yapılırken, şehirlerin değişik yerlerine büyük panolara ilanlar verilerek katılım çağrısında bulunuldu. Medya ülkedeki seçimleri gün be gün tartışırken işçilerin sorunlarına ve eylemlerine çok fazla ilgi duymadı.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Mercedes fabrikasının kalbi Sindelfingen

Eylemlerin en dikkat çekenleri arasında Stuttgart ilk sıralarda yer aldı. Pazartesi sabahı Sindelfingen Mercedes fabrikasının 7 no’lu kapısının önünde ilk eylem gerçekleşti. Binlerce işçi üç ayrı koldan gürül gürül alana akmaya başladı.

Mitingin başlama saati geldiğinde koca alan baştan sona dolmuştu. Mercedes işyeri işçi temsilciliği başkanı sahneden sayımız 20 bini geçti demesi sevinçle karşılandı. Konuşması sık sık kesilen Ergün Limali, “Bizim kavgamız daha iyi çalışma koşulları ve gelecek kavgasıdır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

IG Metall Baden-Württemberg başkanı Barbara Resch ise işverenlere net mesajlarla seslenerek, duymak istemeyen, görmek istemeyenler çalışanların gücünü görsün. Otomotiv sektöründeki krizin sorumlusu çalışanlar değil. Almanya’da sanayi gücü ve iyi iş sağlamak istiyorsanız işten atmalar yerine ürünlere ve insanlara yatırım yapılmalıdır, dedi.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Mücadele, direniş ve dayanışma

Sindelfingen eyleminin yanı sıra Feuerbach Bosch, MAHLE, Porsche ve Untertürkheim Mercedes fabrikası önünde de mitingler yapıldı.

Untertürkheim Mercedes mitingine doğru yola çıktık. Mercedes fabrikasının bu bölümü öteden beri mücadeleci geleneğiyle tanınmış, eylemleri bütün bölgede en başından itibaren heyecan yaratan bir iş. Sahne Mercedes müzesi yakınındaki alana kuruluyor.

Kameralar ve gazeteciler fabrika kapısında gelecek sese kulak vermişler. En önde siyah bir Mercedes sendika bayraklarıyla süslenmiş, peşinde “Grev olmadan değişim olmaz” pankartı ve binlerce Mercedes işçisi Direniş - Grev, Direniş - Grev diye sloganlar atarak alana geldiler.

Mettingen Mercedes ve değişik iş kollarında toplanan başka bir yürüyüş kolu ise “STREIKBEREIT - Greve Hazırız” pankartı ve trampet sesleriyle en coşkulu kol olarak dikkat çektiler. Cannstatt Mercedes kolunun gelmesi ile birlikte miting alanı doldu.

Buradaki mitingde yapılan konuşmalarda “Mücadele, direniş ve dayanışma” sözleri öne çıktı. Binlerce işçi hep birlikte “Direniş, direniş” diye tempo tuttu. IG Metall sendikasının çağrısıyla gerçekleşen eylemlere Baden-Württemberg eyaleti genelinde 48 bin işçi katıldı.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Toplu pazarlıkların ilk turu 7 Ekim’de başlıyor

Yaklaşan TİS sürecinde gerçekleşen ve coşkulu geçen işçi eylemleri patronları önemli bir uyarı niteliği taşıyor. İşçiler hangi nedenle olursa olsun “Artık yeter” diyor.

Metal ve elektrik sektöründe yaklaşan toplu pazarlık turu için, sendika Baden-Württemberg taleplerine 22 Eylül'de karar vermek istiyor. İlk duruşma 7 Ekim’de Ludwigsburg’da yapılacak. TİS 31 Ekim'de sona erecek. O zaman sözde “barış yükümlülüğü” de sona erecek, ardından sendika uyarı grevleri çağrısı yapabilir.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
22.09.2026 06:21

Sel ve su baskını alarmı: Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok kente sağanak uyarısı

Yurt genelinde parçalı ve çok bulutlu hava etkisini artırıyor. İstanbul, Bursa, Tekirdağ ve Düzce çevrelerinde akşam saatlerinden itibaren kuvvetli sağanak bekleniyor.

Sel ve su baskını alarmı: Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok kente sağanak uyarısı

Fotoğraf: Binnur Ege Gürün Koçak/AA

22.09.2026 06:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam ile görüştü

BM 81'inci Genel Kurulu dolayısıyla New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam ile bir araya geldi. Görüşmede Ticaret Bakanı Ömer Bolat da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam ile görüştü

Fotoğraf: AA

22.09.2026 11:26

İki işçi sıfır inek: SPK zahmet etmiş

Gazeteci Bahadır Özgür'ün yazısına göre üretimi durdurup kadrosunu 2 kişiye düşüren Gündoğdu Gıda'nın hisseleri ralli yaparak sanayi devlerini geride bıraktı. Yazıda, Pusula Portföy'ün 745 milyar liralık büyüklüğe nasıl ulaştığı gözler önüne serildi.

İki işçi sıfır inek: SPK zahmet etmiş

Muhammet Yarız ve Serdar Turhan (sağda) | Turhan'ın fotoğrafı: Pusula Holdingin sitesi

22.09.2026 05:43

Amasya'da yolcu otobüsü şarampole uçtu: 2'si ağır, 24 yaralı

İstanbul-Ağrı seferini yapan yolcu otobüsü Amasya'nın Merzifon ilçesinde bariyerlere çarparak şarampole devrildi. İlk belirlemelere göre kazada 2'si ağır, 24 kişi yaralandı.

Amasya'da yolcu otobüsü şarampole uçtu: 2'si ağır, 24 yaralı

Fotoğraf: DHA

22.09.2026 11:05

Hakan Çalhanoğlu için Juventus ihtimali: Gözler Inter’le yapılacak görüşmede

Gelecek sezonun kadro planlamasına başlayan Juventus’un, Inter forması giyen milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu’nun durumunu yakından takip ettiği öne sürüldü.

Hakan Çalhanoğlu için Juventus ihtimali: Gözler Inter’le yapılacak görüşmede

Fotoğraf: AA

22.09.2026 10:53

Sermaye piyasası soruşturmasında 14 gözaltı

Katılımevim Tasarruf Finansman, Destek Holding ve Hedef Holding paylarındaki işlemlere ilişkin yürütülen piyasa dolandırıcılığı soruşturmasında 14 kişi gözaltına alındı.

Sermaye piyasası soruşturmasında 14 gözaltı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!