Haber-Sen: PTT’de personel açığının faturası pazar mesaisine kesiliyor
Haber-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Yaşar Polat, PTT'deki personel açığının pazar mesaileri ve tutanak tehditleriyle kapatılmaya çalışılmasına tepki gösterdi. Polat, kurumun dinlenme hakkını gasbetmek yerine yeni personel alması gerektiğini belirtti.
Fotoğraf: Evrensel
Elif Turgut
[email protected]
Haber-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Yaşar Polat, PTT’de personel eksikliği nedeniyle çalışanların pazar günleri de mesaiye çağrılmasına tepki gösterdi. Polat, personel açığının giderilmesi yerine mevcut çalışanlara daha fazla mesai yaptırılarak kapatılmaya çalışıldığını belirtti.
PTT’de personel eksikliğinin artık gizlenemeyecek noktaya geldiğini ifade eden Polat, "Kurumdan ayrılmak isteyen, başka kurumlara geçiş yollarını arayan çalışanların sayısı artıyor. Eksik personel nedeniyle çeşitli birimlerde iş yükü mevcut çalışanların omuzlarına bırakılıyor. Üstelik bununla da yetinilmiyor" dedi.
Polat, hafta içinde tamamlanamayan işlerin pazar günlerine bırakıldığını belirterek, “Hafta içinde yetişmeyen işlerin faturası şimdi pazar günlerine kesiliyor” ifadelerini kullandı.
“Gelmezseniz tutanak tutulacaktır”
Çalışanların pazar mesaisine çoğu zaman telefon ve WhatsApp üzerinden çağrıldığını belirten Polat, "Personel, kimi zaman telefonla aranarak, kimi zaman WhatsApp üzerinden mesaj gönderilerek, önceden doğru düzgün planlama yapılmadan, hatta bazı durumlarda resmi duyuru bile yapılmadan pazar günü mesaiye çağrılıyor" dedi.
Polat, çalışanlara yönelik baskılara da dikkat çekerek, "Daha da vahimi, çalışanlara ‘Gelmezseniz tutanak tutulacaktır’ denilerek baskı yapıldığı ifade ediliyor. Bir tarafta ‘mesai ücreti ödenecek’ deniliyor, diğer tarafta ise gelmeyen personele tutanak tehdidi yöneltiliyor" ifadelerini kullandı.
“İnsan yalnızca çalışmak için yaşamaz”
Çalışanların dinlenme hakkının ücret karşılığında ortadan kaldırılamayacağını belirten Polat, "Her şeyi parayla ölçen bir yönetim anlayışı, insan emeğinin en temel gerçeğini unutuyor: İnsan yalnızca çalışmak için yaşamaz" dedi.
Bir çalışanın hafta boyunca verdiği emeğin ardından pazar gününü ailesiyle geçirmek istemesinin doğal bir hak olduğunu ifade eden Polat, "Bir çalışanın hafta boyunca verdiği emeğin ardından pazar günü ailesiyle geçireceği birkaç saat de hayatın kendisidir. Çocuğuyla vakit geçirmek, eşiyle oturmak, yaşlı anne-babasını görmek, biraz uyumak, dinlenmek, kendine zaman ayırmak da bir insan hakkıdır" ifadelerini kullandı.
“Personel gidiyor, yük kalanların sırtına biniyor”
Personel eksikliğinin yalnızca bugünün değil, PTT’nin geleceğinin de sorunu olduğunu belirten Polat, "Bugün başka kurumlara henüz gitmemiş olan personeli bile pazar günü çalıştırarak ayakta durmaya çalışan bir PTT düşünün. Peki bu çalışanlar da yarın başka kurumlara giderse ne olacak? PTT o zaman nasıl çalışacak?" dedi.
Polat, "Personel eksikliğini sürekli fazla mesaiyle kapatmaya çalışmak çözüm değildir. Bu, yalnızca sorunu geleceğe ertelemektir" ifadelerini kullandı.
“PTT’nin ihtiyacı daha fazla mesai değil, daha fazla personel”
PTT’nin personel açığının çalışanların daha fazla çalıştırılmasıyla çözülemeyeceğini vurgulayan Polat, "PTT’nin bugün ihtiyacı olan şey daha fazla mesai değil, daha fazla personel ve daha insanca çalışma düzenidir. Çalışanı sürekli fedakârlığa zorlayarak bir kurum yönetilemez. Çalışanın dinlenme hakkını yok sayarak verimlilik sağlanamaz. İnsanın hayatını sadece ‘mesai ücreti’ üzerinden hesaplayarak çalışma barışı kurulamaz" dedi.
Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et