Düziçi’nde çimento fabrikasına karşı ortak ses: 'Toprağımızı, suyumuzu ve havamızı koruyacağız'
Osmaniye’de yapılması planlanan çimento fabrikasının tarım alanları, zeytinlikler ve su kaynakları açısından tehdit oluşturduğunu belirten halk eylem yaparak tepki gösterdi.
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yapılması planlanan çimento fabrikası ve çöplerin yakılarak enerji elde edilmesi projesine karşı halk eylem yaptı. Düziçi Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneğinin çağrısıyla düzenlenen eyleme çok sayıda yurttaşın yanı sıra çeşitli siyasi parti ve emek örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Eylemde konuşan Düziçi Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ökkeş Dursun Donbaloğlu, projenin tarım alanları, zeytinlikler, su kaynakları ve yerleşim alanları açısından tehdit oluşturduğunu söyledi.
Çimento fabrikasının kurulmak istendiği bölgenin Düziçi Ovası’na, zeytinliklere ve TOKİ konutlarına yakın olduğunu belirten Donbaloğlu, “Düziçi’mizin toprağı, suyu ve havası tehdit altında” dedi. Bölgede önce kırma-eleme tesisi, ardından çimento fabrikası kurulmasının ve tesisin enerjisinin çöp atıklarının yakılmasıyla karşılanmasının planlandığını ifade etti.
“Yatırıma değil, kirletici tesise karşıyız”
Düziçi halkının yatırıma ve istihdama karşı olmadığını vurgulayan Donbaloğlu, “Buraya tekstilcisi gelsin, imalatçısı gelsin, teknoloji şirketleri gelsin. Elbette ilçede istihdam artsın. Biz havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirletecek, Düziçi’ni yaşanılmaz hale getirecek çimento fabrikasına ve çöp atıklarının yakılarak enerji elde edilmesine karşıyız” diye konuştu.
Düziçi Ovası’nın Büyük Ova Koruma Alanı statüsünde olduğunu ve bölgede yılda üç ürün alınabildiğini belirten Donbaloğlu, verimli tarım topraklarının sanayi tesislerine açılmasına tepki gösterdi. İlçede bir milyonu aşkın genç zeytin ağacı bulunduğunu söyleyen Donbaloğlu, çimento fabrikasının tarım ve hayvancılığın yanı sıra yeni yatırımların da önünü kapatacağını savundu.
Fabrikanın yerleşim alanlarına ve deprem konutlarına yakınlığına da dikkat çeken Donbaloğlu, çocukların ve bölge halkının sağlığının gözetilmesini istedi.
Daha önce Kesmeburun’da kurulması planlanan fabrikanın halkın tepkisi nedeniyle hayata geçirilemediğini söyleyen Donbaloğlu, “Bu fabrikayı halkın tepkisi nedeniyle Kesmeburun’a kuramadınız. Şimdi geldiniz Düziçi’nin tam göbeğine kurmaya kalkıyorsunuz” dedi.
Donbaloğlu, projenin hayata geçirilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Düziçimizde çimento fabrikası ve çöp atıklarının yakılmasını istemiyoruz. Bu mücadele burada bitmeyecek. Bu daha başlangıç. Sonuç alıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
(Evrensel)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et