19.09.2026 07:40 / Güncelleme: 10:12

Avrupa Konseyi'nden Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için 'derhal tahliye' çağrısı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM'in Selahattin Demirtaş kararının uygulanmasının denetlenmesi kapsamında yaptığı 1569'uncu toplantısında, Türkiye'ye Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın “derhal serbest bırakılmasını” sağlama çağrısını yineledi.

Avrupa Konseyi'nden Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için 'derhal tahliye' çağrısı

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 15-16 Eylül 2026 tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantıda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasına ilişkin kararlar kabul edildi. Komite, AİHM’nin kararlarına atıfta bulunarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46’ncı maddesi uyarınca üye devletlerin mahkemenin kesinleşmiş kararlarına uyma yükümlülüğü bulunduğunu hatırlattı.

“Derhal serbest bırakılmalarını sağlayın”

Komite, süreçle ilgili Meclis'ten geçen "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi” yasasına da değindi. Yasanın, gerekli koşullarının gerçekleşmesi halinde PKK/KCK ile bağlantılı bazı yargılamalara ilişkin soruşturmaların ertelenmesi ve verilen cezaların infazının ertelenmesine imkan tanıyacağını belirtti. Komite, Türkiye makamlarından, Demirtaş dosyasındaki tüm başvurucuların söz konusu yasanın kapsamına girip girmediğini açıklamasını; yasanın uygulanmasına ilişkin usul, öngörülen sonuçlar ve yürürlüğe girme süreci hakkında bilgi vermesini istedi.

Kararda, “yetkililere bir kez daha” Demirtaş ve HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın mevcut tüm imkanlar kullanılarak, söz konusu yasanın uygulanması da dahil olmak üzere derhal serbest bırakılmalarını sağlama çağrısı yapıldı.

Tüm muhalefet siyasetçilerine koruma çağrısı

Komite, dosya kapsamındaki diğer başvurucuların serbest bırakıldığını belirterek, devam eden iç hukuk süreçlerinin sonuçları hakkında bilgi verilmesini istedi. Burcu Çelik Özkan ve Aysel Tuğluk hakkında kesinleşen mahkumiyetlere ilişkin ise yetkililerden, söz konusu ceza yargılamalarının sonuçlarını ortadan kaldırmak için alınabilecek bireysel tedbirler konusunda bilgi talep edildi. Genel tedbirler kapsamında da Türkiye makamlarına, milletvekillerinin siyasi ifadelerine ilişkin anayasal güvencelerin AİHS ile uyumlu şekilde uygulanmasını sağlamak üzere gerekli tüm tedbirleri alma çağrısı yapıldı. Kararda, Anayasa’nın 83’üncü maddesindeki özel korumanın yanı sıra milletvekillerinin demokratik süreçteki özgün rol ve statülerinin sistematik biçimde dikkate alınması istendi.

Komite ayrıca, siyasi tartışma ve çoğulculuğun korunmasının güçlendirilmesini ve muhalefet siyasetçilerinin siyasi ifadelerine yönelik korumanın artırılmasını istedi. Türkiye’den, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis’e gönderilen fezlekelerin sayısına ilişkin istatistiki bilgi de talep edildi. Bu kapsamda, fezlekelerin ne kadarının muhalefet milletvekillerini ilgilendirdiğinin açıklanması istendi.

Komite, bireysel tedbirleri Aralık 2026’da yapılacak 1577’nci toplantısında, genel tedbirleri ise Mart 2027’deki toplantısında yeniden ele alma kararı aldı.

(MA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
18.09.2026 22:35

Gürlek: Uyuşturucudan tutuklananlar tahliyeden önce rehabilite edilecek

Adalet Bakanı Akın Gürlek, "uyuşturucu" suçundan tutuklu veya hükümlü kişilerin tahliyeden önce rehabilitasyon sürecine alınmasının amaçlandığını söyledi.

Gürlek: Uyuşturucudan tutuklananlar tahliyeden önce rehabilite edilecek

Adalet Bakanlığı

19.09.2026 07:13 / Güncelleme: 09:05

Kırıkkale'de boş arazide ceset bulundu: 2 kişi gözaltına alındı

Kırıkkale'de boş arazide hareketsiz halde bulunan 25 yaşındaki Erkan Düz'ün hayatını kaybettiği belirlendi. Olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

Kırıkkale'de boş arazide ceset bulundu: 2 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: DHA

18.09.2026 23:17

Atakum Belediyesi işçileri ücretleri için direniyor: 'Söz değil, ödeme istiyoruz'

Tez Koop-İş Samsun Şubesi, beş aydır ücretlerini alamayan Atakum Belediyesi işçileri için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, işçilerin tüm alacakları hesaplarına yatana kadar direnişin süreceği belirtildi.

Atakum Belediyesi işçileri ücretleri için direniyor: “Söz değil, ödeme istiyoruz”

Fotoğraf: Evrensel

18.09.2026 23:40 / Güncelleme: 19.09.2026 00:22

HSK'nin görevden uzaklaştırdığı savcı Türkşad Kunthan Uçuk hakkında gözaltı kararı

HSK tarafından üç ay süreyle görevden uzaklaştırılan Bozova Cumhuriyet Savcısı Türkşad Kunthan Uçuk hakkında “kamu görevlisine hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında gözaltı talimatı verildi.

HSK'nin görevden uzaklaştırdığı savcı Türkşad Kunthan Uçuk hakkında gözaltı kararı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!