17.09.2026 12:16 / Güncelleme: 12:18

Almanya'da gizli ABD-İsrail-Körfez buluşması: İran'a karşı askeri toplantı

ABD, Arap ülkeleri ve İsrail'den askeri liderlerin İran'a karşı askeri iş birliğini görüşmek üzere Almanya'da gizlice buluştukları ortaya çıktı.

Almanya'da gizli ABD-İsrail-Körfez buluşması: İran'a karşı askeri toplantı

Fotoğraf: ANKA

İsrail, ABD-İsrail-Arap ülkeleri arasında Almanya’da yapılan gizli bir askeri toplantının ayrıntılarını sızdırdı. Buna göre toplantı geçen hafta Almanya’da ABD, İsrail ve bazı Arap devletlerinin askeri komutanları arasında gerçekleştirildi.

Eski İsrailli istihbarat subayı ve şu anda gazeteci olan Barak Ravid’in Axios için hazırladığı habere göre, bu “özel toplantı” ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Amiral Brad Cooper tarafından düzenlendi.

CENTCOM toplantıyı doğruladı

Ravid, ismi açıklanmayan iki İsrailli yetkiliye atıfta bulunarak, toplantıya İsrail, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Ürdün ve Mısır’ın genelkurmay başkanlarının katıldığını bildirdi. CENTCOM, yaptığı açıklamada “Almanya’da planlanmış bir konferans sırasında sekiz ülkeden üst düzey askeri liderleri ağırladığını” belirterek toplantıyı doğrulasa da, bölgedeki hiçbir ülke toplantıyı kamuoyuna doğrulamadı. Açıklamada “Liderler, Ortadoğu’da güvenlik iş birliğini güçlendirme imkanlarını ele aldılar” denildi.

Toplantı sırasında Cooper’ın, İran’ın ABD üslerine yönelik saldırılarına rağmen Washington’un bölgedeki kuvvetlerini geri çekmeyeceğini bölge ülkelerine ilettiği bildirildi. İran’ın saldırıları, bölge genelinde en az 15 ABD askeri tesisine zarar vermiş, yüzlerce binayı ve askeri teçhizatı tahrip etmiş veya hasar vermiş durumda. Kuveyt, Bahreyn, Katar, BAE, Suudi Arabistan, Irak, Umman ve Ürdün’deki ABD üsleri saldırıya uğradı ve birçoğu kullanılamaz hale geldi. Washington Post’un uydu analizleri, 15 ayrı ABD tesisinde hasar tespit etti. Bazı mevziler neredeyse kullanılamaz hale gelirken, Bahreyn’deki ABD Donanması Beşinci Filo karargahında meydana gelen büyük çaplı hasar, CENTCOM’u bölgesel lojistik rotalarını yeniden belirlemeye zorladı.

ABD’nin ‘Hürmüz planı’

CENTCOM komutanının ayrıca ABD’nin Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğini artırmaya yönelik bir “planı” olduğunu söylediği bildirildi.

Ravid’e konuşan bir İsrailli yetkili, İsrail Genelkurmay Başkanı General Eyal Zamir’in katılımcılara bölgedeki İsrail askeri operasyonları hakkında bilgi verdiğini söyledi. (Dış Haberler)

(Dış Haberler)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
17.09.2026 09:18

Gebze'den OVP'ye tepki: Emeğin ortak mücadelesini büyütelim

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, OVP'ye karşı Gebze Kent Meydanı'nda açıklama yaptı. Açıklamada, “İnsanca yaşamaya yetecek ücret, adil vergi sistemi, halk için bütçe, güvenceli iş ve güvenli bir gelecek için omuz omuza verelim” çağrısı yapıldı.

Gebze'den OVP'ye tepki: Emeğin ortak mücadelesini büyütelim

Fotoğraf: Evrensel

17.09.2026 09:22

AKP'ye geçen Foça Belediye Başkanı Fıçı, kırmızı kartla protesto edildi

AKP’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı’ya tepkiler sürüyor. Foçalılar Uluslararası Voleybol Turnuvası açılışında Fıçı’yı kırmızı kartla protesto etti.

AKP'ye geçen Foça Belediye Başkanı Fıçı, kırmızı kartla protesto edildi

Fotoğraf: Evrensel

17.09.2026 11:30

Borsada çifte müdahale: Varlık Fonu alımlara başladı, Emlak Katılım iki şirketi devralıyor

Pusula ve Tera Portföy fonlarının temerrüde düşmesiyle derinleşen likidite krizine karşı Türkiye Varlık Fonu hisse alımlarına başlarken, kamu iştiraki Emlak Katılım krizin odağındaki Katılımevim ve Birevim'i satın almak için görüşmelere başladı.

Borsada çifte müdahale: Varlık Fonu alımlara başladı, Emlak Katılım iki şirketi devralıyor
17.09.2026 12:06

Kozinoğlu soruşturmasında hakkında gözaltı kararı verilen Hasan Atilla Uğur kimdir?

Emekli Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur hakkında, 2011’de Silivri Cezaevi’nde yaşamını yitiren eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin yeniden açılan soruşturma kapsamında gözaltı kararı verildi.

Kozinoğlu soruşturmasında hakkında gözaltı kararı verilen Hasan Atilla Uğur kimdir?

Hasan Atilla Uğur

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!