16.09.2026 21:44

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu: 'Bir öğün ücretsiz yemek tüm çocukların hakkı'

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek verilmesini, kantin denetimlerinin artırılmasını ve çocukların temiz içme suyuna ücretsiz erişiminin sağlanmasını istedi.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu: “Bir öğün ücretsiz yemek tüm çocukların hakkı”

İzel Gözde Meydan
[email protected]


TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri, yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte çocukların beslenme ve gıda güvenliği sorunlarına dikkat çekti. Yapılan açıklamada okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek verilmesi, kantin denetimlerinin artırılması ve çocukların temiz içme suyuna ücretsiz erişiminin sağlanması istendi.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri bugün Sabri Yalım Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Niyazi Temizkan, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sema Kopal, Makina Mühendisleri Odası önceki dönem Başkanı Mehmet Ali Elma, Eğitim Sen Kocaeli 1 No’lu Şube Başkanı Metin Temel, Emek Partisi Kocaeli Şube Başkanı İlhami Şahbaz ve çok sayıda oda üyeleri katıldı.

“Yetersiz beslenme gelişimlerini olumsuz etkiliyor”

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sema Kopal, “Geçtiğimiz günlerde, Türkiye’nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye ülkeler arasında yüzde 22.4 ile çocuk yoksulluğunda en yüksek ikinci ülke olduğu açıklandı. OECD’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’deki 15 yaş grubundaki öğrencilerin yüzde 19.3’ü, paraları olmadığı için haftada en az bir kez yemek yiyemediğini bildirdi. Başka bir ifadeyle yaklaşık her beş öğrenciden biri ekonomik nedenlerle haftada en az bir kez öğün atlıyor” dedi.

Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) verilerine göre çocukların yüzde 5.5’i yetersiz beslenme nedeniyle bodurluk yani gelişim geriliği sorunu yaşadığını aktaran Kopal, “Yetersiz beslenme mental gelişimlerini de olumsuz etkiliyor. Okula aç giden çocuk, okuldaki eğitimden de verim alamıyor, derslerine konsantre olamıyor. Okulların açılmasıyla birlikte okul kantinlerinde satılan ürünlere de zam yapıldı. 90 lira olan tost 100 lira, simit 30 lira, açma ve poğaça 35 lira, tavuk döner 145 lira oldu. Yemekhanesi olan okullar için üç çeşit yemeğin fiyatı 245 lira olarak belirlendi. Her gün sadece tost ayran yiyen bir öğrencinin okuldaki haftalık gıda harcaması 650 lira olacak. Tost ayran ile bir öğün yapan çocuğun yeterince beslenmesi, fiziksel ve zihinsel gelişimi için gerekli besinleri alması mümkün değil. Bu çocuklar sadece karnını doyurmuş, açlığını bastırmış oluyor, beslenmiş olmuyor” ifadelerini kullandı.

“Her seferinde reddedildi”

Buna rağmen günde en az bir öğün ücretsiz okul yemeği talebinin 2022, 2024 ve 2025 yıllarında Meclise taşındığını ancak her seferinde reddedildiğini dile getiren Kopal, “TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri olarak çocuklarımızda geri dönülmez fiziksel ve mental sorunlar ortaya çıkmadan okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi başta olmak üzere, okul kantinlerinde gıda güvenliğinin sağlanması, çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek ürünlerin satışının engellenmesi, okul kantinlerinde etkin ve yeter sayıda denetim yapılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumları göreve çağırıyoruz” dedi.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.09.2026 14:36 / Güncelleme: 14:53

Yeni sezonun dizileri reytinglerde karşı karşıya geldi: Tuzlu Kahve mi Haysiyet mi?

15 Eylül 2026 Salı günü televizyon ekranlarında yayınlanan yapımların reyting sonuçları belli oldu. Tuzlu Kahve, Total, AB ve ABC1 kategorilerinin tamamında ilk sırada yer aldı.

Yeni sezonun dizileri reytinglerde karşı karşıya geldi: Tuzlu Kahve mi Haysiyet mi?
16.09.2026 13:49 / Güncelleme: 16:16

İZENERJİ işçilerinin eylemi ikinci gününde: 'Tek istediğimiz işimize ve ekmeğimize geri dönmek'

İzBB'ye ait İZENERJİ'de sağlık raporları gerekçe gösterilerek işten çıkarılan işçiler, Kültürpark'taki belediye binası önünde eylemlerini sürdürdü: “Biz kimseden bir şey dilenmiyoruz, işimizi geri istiyoruz.”

16.09.2026 15:45

Tutuklanan gazeteci Tuğba Tekerek: 'Ben gazeteciyim, çeşitli konularda haberler yaparım'

Ankara merkezli operasyonda tutuklanan gazeteci Tuğba Tekerek hakimlikteki ifadesinde, Kaos GL ile ilişkisinin yalnızca telifli haberle sınırlı olduğunu vurgulayarak, "Ben gazeteciyim, çeşitli konularda haberler yaparım" dedi.

Tutuklanan gazeteci Tuğba Tekerek: 'Ben gazeteciyim, çeşitli konularda haberler yaparım'

Fotoğraf: ANKA

16.09.2026 11:41 / Güncelleme: 12:17

Beşiktaş, Olimpik Marsilya maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

UEFA Avrupa Ligi'nin ilk haftasında Beşiktaş Fransız ekibi Olimpik Marsilya'yı konuk edecek. Tüpraş Stadı'nda oynanacak karşılaşma, saat 22.00'de başlayacak. İtalyan hakem Andrea Colombo'nun yöneteceği karşılaşma, TRT 1'den canlı yayınlanacak.

Beşiktaş, Olimpik Marsilya maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Fotoğraf: AA

16.09.2026 11:29

ABD, Suudi Arabistan için seyahat uyarısını yükseltti

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’dan gelebilecek füze ve İHA saldırıları ile Husilerin saldırı tehdidini gerekçe göstererek Suudi Arabistan için seyahat uyarısını “Seviye 3: Seyahati Yeniden Değerlendirin” düzeyine çıkardı.

ABD, Suudi Arabistan için seyahat uyarısını yükseltti

Fotoğraf: ANKA

16.09.2026 16:33 / Güncelleme: 17:10

BirGün: Muhabirimiz Sarya Toprak'ın gözaltına alınması basın özgürlüğüne saldırıdır

BirGün gazetesi, LGBTİ hak kurumlarına yönelik operasyonları protesto etmek için 15 Eylül’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen eylemlerde gazeteci Sarya Toprak’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

BirGün: Muhabirimiz Sarya Toprak'ın gözaltına alınması basın özgürlüğüne saldırıdır

Fotoğraf: BirGün

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!