16.09.2026 16:41 / Güncelleme: 16:44

Suudi Arabistan, Husilere karşı destek arıyor: ‘Mekke'ye saldırdılar’ iddiası

Suudi Arabistan, Yemen’in önemli bir bölümünü yöneten Husilere (Ensarullah) ait bir İHA’nın Mekke’nin güneyinde düşürüldüğünü iddia etti. Husiler ise iddiayı “bayat bir yalan” olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan, Husilere karşı destek arıyor: ‘Mekke'ye saldırdılar’ iddiası

Temsili görsel | Fotoğraf: Unsplash

Suudi Arabistan ordusu, Husilere ait bir insansız hava aracının (İHA) Mekke yakınlarında düşürüldüğünü duyurdu. Açıklamada, söz konusu İHA’nın şehrin güneyinde imha edildiği bildirildi. Suudi Arabistan liderliğinde Husilere karşı kurulan askeri ittifakın sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki de, X hesabından paylaştığı mesajda, saldırıyı “utanç verici bir eylem” olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan’dan oluşan üç üyeli Mekke İttifakı’nın nükleer gücü Pakistan, Husiler tarafından gerçekleştirildiği belirtilen saldırıyı kınadı. Başbakan Şehbaz Şerif, X hesabından yayınladığı mesajında, “bu alçakça ve iğrenç” saldırıyı “olabildiğince sert bir şekilde kınadığını” dile getirerek, “Pakistan halkı bu rezil eylemden dolayı üzüntü ve endişe duymaktadır” dedi.

Mekke İttifakı ülkeleri, yapılan anlaşma gereği, ortaklardan birinin saldırıya uğraması ve yardım talep etmesi halinde, saldırgana karşı harekete geçmekle yükümlüdür.

Husiler reddetti: Bayat bir yalan

Husilerin Siyasi Büro Üyesi Hizam el-Esad ise, Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamanın doğru olmadığını açıkladı. Esad, X mesajında, “Mekke’nin hedef olduğu iddiası daha önce de yayılan ve artık kimseyi kandıramayan bayat bir yalan” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Husilerin sözcüsü Yahya Seri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri’ne ait F-15 tipi bir savaş uçağını düşürdüklerini duyurdu. Seri, uçağın Yemen’in Ma’rib vilayeti hava sahasında “düşman operasyonu” yürütürken “düşürüldüğünü” bildirdi. Son bir hafta içinde Yemen’in Taiz, Lahic, Cevf, Hacce, Marib, Sada ve Beyda vilayetlerine Suudi Arabistan’a ait “F-15” ve “Typhoon” tipi uçaklarla 450’den fazla hava saldırısı düzenlendiğini söyleyen Seri, Yemen semalarının her türlü ihlal ve saldırıya karşı kapalı olacağını ifade etti.

Rusya’dan gerilimin azaltılması çağrısı

Bu arada Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya da Rusya’nın “sivil gemilere yönelik saldırıları kınadığını” belirtti. Nebenzya, “Kızıldeniz ve Babülmendeb Boğazı’ndaki seyrüsefer sorunu, Yemen’in kendi içindeki gelişmelerden ayrı değerlendirilemez” ifadesini kullanarak, Yemen’de ve çevresinde mümkün olan en kısa sürede gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

(Dış Haberler)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.09.2026 12:12

Okul kantinlerinde hangi ürünler yasaklandı? Yeni fiyat tarifesi belli oldu

2026-2027 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla okul kantinlerinde yeni dönem kuralları yürürlüğe girdi. Cips, asitli içecek, yağda kızartılmış yiyecek ve bazı paketli ürünlerin satışına izin verilmeyecek

Okul kantinlerinde hangi ürünler yasaklandı? Yeni fiyat tarifesi belli oldu

Fotoğraf: DHA

16.09.2026 12:47

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırıda biri çocuk, 2 kişi hayatını kaybetti

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısında yer alan Mevasi bölgesinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırlara İsrail tarafından düzenlenen saldırıda biri çocuk, 2 Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırıda biri çocuk, 2 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AA

16.09.2026 10:49

EMEP'li Karaca, Oğuzeli Devlet Hastanesi'ni Meclis gündeminde: 'Eksiklikler hayati riskler doğuruyor ve sağlık hakkına erişimi engelliyor'

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, yeni yapılan Oğuzeli Devlet Hastanesi’nde ameliyathane, yoğun bakım ve doğumhanenin hizmete açılmamasını Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Memişoğlu'na tepki gösterdi.

EMEP'li Karaca, Oğuzeli Devlet Hastanesi'ni Meclis gündeminde: 'Eksiklikler hayati riskler doğuruyor ve sağlık hakkına erişimi engelliyor'
16.09.2026 15:47

Çorum’da kadın cinayeti: Çalıştığı markette evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

Çorum’un Osmancık ilçesinde Yasemin Balcı, evli olduğu erkek İsmail Balcı tarafından çalıştığı markette tabancayla vurularak öldürüldü. İsmail Balcı, cinayet sonrası intihar etti.

Çorum’da kadın cinayeti: Çalıştığı markette evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

Fotoğraf: DHA

16.09.2026 13:47

Emek Partisi: Bursa'da ulaşım zammı geri çekilsin

Bursa’da toplu ulaşıma yapılan yüzde 25’lik zam tepki çekti. Emek Partisi Bursa İl Örgütü, ulaşım zamlarının geri alınmasını isterken “Ekonomik krizin faturası işçi ve emekçilere kesilemez” dedi.

Emek Partisi: Bursa'da ulaşım zammı geri çekilsin

Fotoğraf: Zach1055/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!