16.09.2026 08:19

Yazılım şirketine yasa dışı veri sorgulama operasyonu: 5 kişi gözaltına alındı

Sendikalara yazılım hizmeti sağlayan Ankara merkezli Aydo Yazılım’a operasyon düzenlendi. Operasyonda şirket sahibi ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.

Yazılım şirketine yasa dışı veri sorgulama operasyonu: 5 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: DHA

 

MİT’in yürüttüğü istihbari çalışmalar kapsamında, Aydo Yazılım tarafından geliştirilen bazı sendika yazılımlarına, sendika üyesi olmayan kişilerin bilgilerine erişim sağlayan özel bir sorgu arayüzü eklendiği tespit edildi.

Yapılan incelemelerde, geçmiş dönemlerde çeşitli kaynaklardan internet ortamına sızdırılan veri setlerinin bu sistem üzerinden sorgulanabildiği belirlendi. T.C. kimlik numarası üzerinden yapılan sorgulamalarda kişilere ait kimlik ve nüfus bilgilerine ulaşılabildiği, sistemin arka planındaki veri tabanlarında ise daha kapsamlı kişisel verilerin bulunduğu saptandı.

Sorgu sisteminin, sendikalara üye eklenmesi sırasında üyelik bilgilerinin tamamlanması amacıyla kullanıldığı belirlenirken, veri tabanlarında 18 yaşından küçük kişilere ait kayıtların da bulunduğu ortaya çıkarıldı.

Sistem kayıtlarında ‘NVİ’ ibaresi

Sunucular üzerinde yapılan incelemelerde, kişisel bilgilerin tutulduğu sistem kayıtlarında ‘NVİ’ ibaresinin sistematik olarak kullanıldığı belirlendi. Bu kullanımın, verilerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) kaynaklı olduğu izlenimi oluşturduğu ancak teknik incelemelerde söz konusu verilerin doğrudan NVİ sistemlerinden temin edilmediğinin tespit edildiği öğrenildi.

Soruşturma kapsamında, Aydo Yazılım’ın ‘Clock&Wise’ adı altında kurum ve kuruluşlara Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında danışmanlık hizmeti verdiği de belirlendi.

Ankara merkezli düzenlenen operasyonda şirket sahibi ile çalışanlarından oluşan 5 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde gerçekleştirilen aramalarda çok sayıda bilgisayar, cep telefonu ve dijital materyale el konuldu. Sistemin hangi sendikalar tarafından ne ölçüde kullanıldığı ve elde edilen verilerin hangi amaçlarla işlendiğine ilişkin incelemenin sürdüğü bildirildi. Dijital materyallerden elde edilecek yeni bulgular doğrultusunda soruşturmanın genişletilebileceği kaydedildi. 

(DHA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
15.09.2026 20:42

Manchester United'ın genç yıldız adayı JJ Gabriel ayrılmak istiyor

Manchester United’ın büyük umutlar bağladığı 15 yaşındaki golcü JJ Gabriel’in kulüpteki geleceği belirsizliğe girdi. Ailesiyle yönetim arasında yaşanan anlaşmazlık, genç oyuncuyu ayrılık noktasına getirdi.

Manchester United'ın genç yıldız adayı JJ Gabriel ayrılmak istiyor
15.09.2026 23:59

Özgür Özel: Telefon katlanıyor ama millet bu vergi soygununa katlanamıyor

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 112 bin değerindeki katlanabilir iPhone modelinin vergisinin 117 bin olduğuna dikkat çekerek "Bu kara düzen, ürünün kendisinden daha pahalı vergiyi icat etti" dedi.

Özgür Özel: Telefon katlanıyor ama millet bu vergi soygununa katlanamıyor

Fotoğraf: ANKA

15.09.2026 22:16

Şırnak Kumçatı'da 24 saattir elektrikler kesik: Hastaların durumu ağırlaştı, su pompaları çalışmıyor

Şırnak'ın Kumçatı beldesinde 24 saattir süren elektrik kesintisi protesto edildi. DEDAŞ beldede 4 gün önce de 30 saatlik elektrik kesintisi uygulamıştı.

Şırnak Kumçatı'da 24 saattir elektrikler kesik: Hastaların durumu ağırlaştı, su pompaları çalışmıyor

Mezopotamya Haber Ajansı

15.09.2026 21:43

Amedspor İstişare Kurulu’nun yeni başkanı Nesih Aktepe oldu

Amedspor İstişare Kurulu’nda başkanlık değişti. Metin Kılavuz’un görevinden ayrılmasının ardından yapılan seçimde Nesih Aktepe kurulun yeni başkanı oldu.

Amedspor İstişare Kurulu’nun yeni başkanı Nesih Aktepe oldu
15.09.2026 22:54 / Güncelleme: 22:59

İzmit’te metro çalışmaları nedeniyle 6 katlı bina boşaltıldı

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde metro çalışmaları nedeniyle 6 katlı Gözde Apartmanı boşaltıldı. Apartman sakinleri Kartepe’deki bir otele yerleştirilirken, bölgede çalışmalarına başlandı.

İzmit’te metro çalışmaları nedeniyle 6 katlı bina boşaltıldı

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!