48 ilde 'yeni nesil çete' operasyonu: 1008 kişi hakkında gözaltı kararı
İçişleri Bakanlığı, yeni nesil çetelere yönelik 48 ilde operasyon düzenlendiğini ve 1008 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi. Operasyonların, çetelerin sosyal medya ve iletişim platformları ayağına odaklandığı açıklandı.
Fotoğraf: Burcu Yıldırım / Evrensel
İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, yeni nesil çetelerin sosyal medya ve iletişim platformları yapılanmalarına yönelik 48 ilde operasyonlar düzenlendiğini ve 1008 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi.
Açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı ve başsavcılıklar koordinesinde, Milli İstihbarat Teşkilatı, EGM İstihbarat Başkanlığı ve Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yeni nesil çetelerin sosyal medya ve iletişim platformlarındaki yapılanmalarına yönelik ortak çalışma yürütüldüğü belirtildi.
Yöneltilen suçlamalar
Çalışmanın talimatının İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi tarafından verildiği aktarılırken, hakkında gözaltı kararı verilenlerin faaliyetlerine de değinildi. Söz konusu kişilerin "iletişim platformlarında oluşturulan gruplar üzerinden tetikçi temin etmeye veya tetikçilik yapmaya yönelik paylaşımlarda bulundukları", "sosyal medya hesapları üzerinden suç ve suçluyu övücü, tehdit, hakaret ve örgüt propagandası içerikli paylaşımlar yaptıkları", "örgütsel faaliyetlerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalıştıkları", "suç örgütleri arasındaki husumet ve rekabeti sosyal medyaya taşıdıkları", "suç faaliyetlerinin normal olduğu algısını oluşturmaya ve sosyal medyayı kullanarak örgütlere yeni eleman kazandırmaya çalıştıkları" öne sürüldü.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi de operasyonlara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sosyal medyayı suçun vitrini sananların hesabını bozuyoruz" ifadesini kullandı.
Ankara'da 74 gözaltı
Operasyon düzenlenen illerden biri de başkent oldu. Ankara Başsavcılığı koordinesinde, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen operasyonda 74 kişi gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında, yeni nesil çetelerle irtibatlı olduğu ve TikTok, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında bu suç örgütlerinin 'eylem tiplerine uygun şekilde propaganda yaptığı' öne sürülen 114 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Düzenlenen baskınlarda 74 kişi gözaltına alınırken, 1 kişinin cezaevinde olduğu tespit edildi.
Ayrıca yapılan aramalarda, 9 adet tabanca ve bu tabancalara ait şarjörler, 3 adet pompalı tüfek, 2 adet 'sallama' olarak bilinen kesici alet ile bir miktar uyuşturucu hap ele geçirildiği bildirildi.
(Haber Merkezi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et