Pezeşkiyan: ABD saldırıları ve ablukayı durdurursa Hürmüz açılır
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Hürmüz Boğazı’nın ABD’nin deniz ablukasını ve saldırılarını durdurması halinde yeniden açılacağını söyledi. Pezeşkiyan, ABD’nin savaş yoluyla hedeflerine ulaşamadığını ve ekonomik baskıya başvurduğunu belirtti.
Fotoğraf: khamenei.ir/Wikimedia Commons CC BY 4.0
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Hindistan merkezli India Today televizyonuna verdiği röportajda ABD ile savaş, ekonomik baskılar ve Hürmüz Boğazı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ABD’nin İran’a yönelik politikalarını eleştiren Pezeşkiyan, Washington’un savaş yoluyla hedeflerine ulaşamadığını, bunun ardından ekonomik baskıya yöneldiğini söyledi.
Pezeşkiyan, “Savaş yoluyla hedeflerine ulaşamadılar ve bu yüzden ekonomik baskılara yöneldiler ancak biz durmayacağız” dedi.
“Deniz yoluna bağımlı değiliz”
ABD’nin İran’a yönelik deniz ablukasına da değinen Pezeşkiyan, Tahran’ın bu baskılar karşısında geri adım atmayacağını savundu.
Pezeşkiyan, “Elbette deniz yolu hayatımızın bağlı olduğu bir yol değil ve bu şekilde de hedeflerine ulaşamayacaklar.” ifadelerini kullandı.
Hürmüz için ABD’nin saldırıları durdurması şartı
Pezeşkiyan, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasının ABD’nin tutumuna bağlı olduğunu söyledi.
İran Cumhurbaşkanı, ABD’nin deniz ablukasını ve İran’a yönelik saldırılarını durdurması halinde Hürmüz Boğazı’nın açılacağını belirtti.
Umman’da Hürmüz görüşmesi
Pezeşkiyan ayrıca Umman ile İran arasında Hürmüz Boğazı’na ilişkin yürütülen görüşmelere de değindi.
İran Cumhurbaşkanı, Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının pazartesi günü Umman’ın başkenti Maskat’ta bir araya geleceğini söyledi. Pezeşkiyan’a göre toplantıda, Umman ile İran arasında Hürmüz Boğazı üzerinden ortak bir güzergah oluşturulmasına ilişkin anlaşmanın imzalanması ve anlaşmanın Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne duyurulması gündemde.
Pezeşkiyan, ABD tarafından toprakları üzerinden İran’a saldırı gerçekleştirilen ülkelerin de toplantıda yer alacağını ifade etti.
(Dış Haberler)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et