10.09.2026 12:03 / Güncelleme: 19:56

EMEP milletvekillerinden Erdoğan ve Yılmaz'a iki soruluk OVP önergesi: Kimin refahı artıyor, işçi temsilcileriyle görüştünüz mü?

EMEP Milletvekili İskender Bayhan ve Sevda Karaca, yeni OVP'yi Meclis gündemine taşıdı. Vekiller, "Kimle görüştünüz? İşçilerin temsilcileri de masada var mıydı?" diye sordu.

EMEP milletvekillerinden Erdoğan ve Yılmaz'a iki soruluk OVP önergesi: Kimin refahı artıyor, işçi temsilcileriyle görüştünüz mü?

Fotoğraf: Sevda Karaca, İskender Bayhan

Zeliha Irmak
[email protected]


Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, 2027-2029 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Önergesinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın OVP sunumu ve sonrasındaki açıklamalarında "fiyat istikrarı", "2,1 milyon ilave istihdam", "25 bin dolar kişi başı gelir" ve "toplumsal refahın artırılması" vaatlerine dikkat çeken vekiller, geçmiş OVP hedeflerinin kısa süre içinde yukarı yönlü revize edildiğini hatırlattı.

"Ücret artışlarında düşük resmi tahminler referans alındı"

Enflasyon hedeflerinin tutmamasına rağmen ücret artışlarında düşük resmi tahminlerin referans alındığını vurgulayan vekiller, işçi, kamu emekçisi ve emeklilerin satın alma gücünün sistematik olarak geriletildiğine işaret etti. Buna karşın sermaye kesimine yönelik teşviklerin hız kesmediğini belirten vekiller, imalat sanayisine 250 milyar TL ilave kredi, sanayi yatırımlarına 750 milyar TL'lik YİTAK kredisi, ihracatçıya düşük faizli reeskont kredisi ile sanayide elektrik ve doğal gaz sübvansiyonlarının sürdürüleceğine ilişkin resmi taahhütlerin altını çizdi.

Programın "katılımcılık" ve "ortak akıl" iddiasıyla hazırlandığının öne sürülmesine de tepki gösteren vekiller, sermaye örgütleriyle kurulan yakın temasın işçi ve emekçi sendikalarıyla kurulmadığına dikkat çekerek Cevdet Yılmaz'a şu soruları yöneltti:

"Neden somut ve bağlayıcı bir hedef açıklanmamıştır?"

6 Eylül 2026 tarihli açıklamanızda büyümenin toplumun tüm kesimlerine daha güçlü biçimde yansıtılacağını ve toplumsal refahın artırılacağını ifade ettiniz. Cumhurbaşkanı da 7 Eylül 2026 tarihinde “milletimizin refahını artıracak” adımların atılacağını belirtmiştir. Sermaye kesimine sağlanacak yüz milyarlarca liralık kredi ve destekler somut tutarlarıyla açıklanırken; işçilerin, kamu emekçilerinin ve emeklilerin reel ücret ve aylıklarının ne kadar artırılacağına, geçmiş enflasyon kayıplarının nasıl telafi edileceğine ve millî gelirden alacakları payın nasıl yükseltileceğine ilişkin neden somut ve bağlayıcı bir hedef açıklanmamıştır? Sözünü ettiğiniz refah artışı, işçi ve emekçiler açısından hangi somut gelir, ücret, vergi ve sosyal hak artışlarıyla gerçekleşecektir?

"Sermaye sınıfının talepleri yansımıştır"

6 Eylül 2026 tarihli basın açıklamanızda OVP’nin “ortak aklı ve katılımcılığı esas alan” bir anlayışla hazırlandığını, “özel sektör ve meslek kuruluşlarının görüş ve değerlendirmelerinin alındığını” ve “ilgili tüm taraflarla” istişare edildiğini ifade ettiniz. Sözünü ettiğiniz “ilgili tüm taraflar” kimlerdir? OVP hazırlanırken TOBB, TİSK, TÜSİAD, MÜSİAD, İTO, İSO ve diğer sermaye örgütleriyle yapılan görüşmeler ile sermaye sınıfının talepleri basına yansımıştır. Bu örgütlerin hangi talepleri programa yansıtılmıştır?

"Sendikalarla görüşme yapılmış mıdır?"

Aynı süreçte TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, KESK ve diğer işçi ve kamu emekçisi sendika ve konfederasyonlarıyla ücret, vergi adaleti, güvenceli çalışma, emeklilik ve sosyal haklara ilişkin görüşme yapılmış mıdır? Görüşme yapıldıysa emek örgütlerin hangi talepleri programa alınmıştır? Sermaye örgütleriyle defalarca toplantı yapılmış olmasına rağmen işçi ve emekçilerin örgütlü temsilcileriyle bir istişare yürütülmemişse bunun nedeni nedir? Bu durumda OVP’nin “ortak akıl” ve “katılımcılık”, “ilgili tüm taraflarla istişare edildiği” anlayışıyla hazırlandığını hangi gerekçeyle ifade etmektesiniz?

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
10.09.2026 16:17

'Bir taraf için 143 saat, diğerinde...': Yeni iPhone'u almak için kaç saat çalışmak gerekiyor?

Apple'ın yeni iPhone Duo modeli ABD'de 2 bin dolardan satışa sunulurken Türkiye fiyatı 230 bin TL olarak açıklandı. Yaklaşık 97 bin TL'lik maliyetin üzerine 100 bin 500 TL'lik vergi yükü geliyor.

"Bir taraf için 143 saat, diğerinde...": Yeni iPhone'u almak için kaç saat çalışmak gerekiyor?

Fotoğraf: Onur Binay/Unsplash

10.09.2026 10:19 / Güncelleme: 10:22

Süper Lig'de 5. haftanın perdesi yarın açılacak: Açılış maçında Beşiktaş, Erzurumspor FK'yi konuk edecek

Süper Lig'de 5. hafta yarın İstanbul'da oynanacak Beşiktaş, Erzurumspor FK maçıyla başlayacak.

Süper Lig'de 5. haftanın perdesi yarın açılacak: Açılış maçında Beşiktaş, Erzurumspor FK'yi konuk edecek

Fotoğraf: AA

10.09.2026 11:01

AKP Kilis il başkanı hakkında ses kaydı iddiası: Eski görevine dönmek isteyen kadına 'Beni nasıl ikna edeceksin?' sorusu

Kilis'te hastanedeki eski görevine dönmek isteyen bir kadının talebi üzerine gerçekleştiği iddia edilen ses kaydı kayıt gündem oldu. AKP İl Başkanı Diyarbakırlı "montaj" diyerek iddiaları reddetti ve hukuki süreç başlattığını açıkladı.

AKP Kilis il başkanı hakkında ses kaydı iddiası: Eski görevine dönmek isteyen kadına 'Beni nasıl ikna edeceksin?' sorusu

Fotoğraf: Zihni Serhan Diyarbakırlı'nın Facebook hesabından alınmıştır

10.09.2026 16:05 / Güncelleme: 16:14

İşçinin cebinden 1.8 trilyon TL uçtu

DİSK-AR’ın Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, 17 milyonu aşkın sigortalı işçinin enflasyon ile vergi kesintileri nedeniyle yılın ilk 8 ayındaki toplam ücret kaybı 1 trilyon 863 milyar TL’ye ulaştı.

İşçinin cebinden 1.8 trilyon TL uçtu

Fotoğraf: Evrensel

10.09.2026 16:58

Derneklerden 10 Eylül İntiharı Önleme Günü açıklaması: 'İntiharı önlemek kamusal sorumluluktur'

TPD ve İntiharı Önleme Derneği, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’nde ortak açıklama yaptı. İntiharın kamusal bir sorun olduğunu vurgulayan dernekler, ekonomik güçlükler, ağır sömürü ve güvencesizliğin riski tırmandırdığına dikkat çekti.

Derneklerden 10 Eylül İntiharı Önleme Günü açıklaması: “İntiharı önlemek kamusal sorumluluktur"

Fotoğraf: Kampus Production/Pexels

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!