Yeni Partili Aşkın Genç’ten OVP hesabı: 166 lira denilen sepet 243 liraya çıktı
Yeni Partili Aşkın Genç, yeni Orta Vadeli Programı önceki OVP’lerle karşılaştırdı. Genç, “Üç yılda 2026 enflasyon hedefi yüzde 8,5’ten yüzde 28,4’e çıktı. OVP artık ekonominin önünü göstermiyor, gerçekleşmelerin arkasından hedef değiştiriyor” dedi.
Fotoğraf: ANKA
Mehmet Özer
[email protected]
Yeni Parti Kayseri Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Aşkın Genç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2027-2029 dönemi Orta Vadeli Programı (OVP), önceki programlarla karşılaştırarak değerlendirdi.
2026 yılı için üç yıl önce yüzde 8,5 olarak açıklanan enflasyon hedefinin bugün yüzde 28,4’e yükseldiğine dikkati çeken Genç, aynı yıl için yüzde 5 olan büyüme hedefinin de yüzde 3,3’e indirildiğini belirtti.
Genç, “Yıl değişmedi, değişen iktidarın hedefi. Enflasyon hedefi yukarı, büyüme hedefi aşağı gidiyor” dedi.
100 liralık sepet 166 lira değil, 243 lira
OVP’deki hedef sapmasını vatandaşın cebine yansıyan bir hesapla anlatan Genç, şöyle konuştu:
“2023 sonunda 100 lira olan sepet için vatandaşa çizilen üç yıllık patika yaklaşık 166 liraydı. Bugün gerçekleşmeleri ve iktidarın kendi 2026 tahminini hesaba kattığımızda aynı sepet yaklaşık 243 liraya çıkıyor. Aradaki 77 liraya ekonomi yönetimi ‘revizyon’ diyebilir, vatandaşın cebindeki adı ise ilave faturadır.”
2026 tahmini üç yılda 8,5’ten 28,4’e çıktı
Genç, 2026 yılı enflasyon tahmininin birbirini izleyen OVP’lerde sürekli yukarı çekildiğine dikkati çekti.
2023’te yüzde 8,5 olan tahmin, 2024’te yüzde 9,7’ye, 2025’te yüzde 16’ya, yeni programda ise yüzde 28,4’e yükseldi. Böylece 2026 tahmini üç yıl içinde yaklaşık 3,3 katına çıktı. Yalnızca son bir yıldaki artış 12,4 puan, yani yüzde 77,5 oldu.
Genç, “OVP’nin görevi her eylülde eski rakamı silip yenisini yazmak değildir. Bir yıllık ömrü olan üç yıllık programa güven oluşmaz. Vatandaş da yatırımcı da önünü görebilmek için bu belgelere bakıyor” ifadelerini kullandı.
Genç, aynı dönemde 2026 büyüme hedefinin yüzde 5’ten yüzde 3,3’e düşürülmesine de dikkat çekerek, “Üç yılda daha yüksek enflasyon, daha düşük büyüme tablosuyla karşı karşıyayız” dedi.
Tek haneli enflasyon iki yıl ötelendi
Geçen yılki OVP’de 2027 yılı enflasyonu yüzde 9 olarak öngörülürken yeni programda bu oran yüzde 21’e yükseltildi. Tek haneli enflasyon hedefi ise 2027’den 2029’a taşındı.
2024 yılında açıklanan OVP’de 2027 enflasyonunun yüzde 7 olarak öngörüldüğünü hatırlatan Genç, şunları söyledi:
“2027 için iki yıl önce yüzde 7, geçen yıl yüzde 9 denildi, bugün yüzde 21 deniliyor. Aynı yılın tahmini iki yılda üç katına çıktı. Takvimde bir yıl ilerledik, tek hane hedefinde iki yıl geriye gittik. Böyle bir tabloda vatandaş hangi hedefe güvenecek?”
Merkez Bankası 15, OVP 21 diyor
Genç, Merkez Bankası ile yeni OVP’nin enflasyon tahminleri arasındaki farkı da gündeme getirdi.
TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın 13 Ağustos’ta 2027 yılı için yüzde 15, 2028 için yüzde 9 enflasyon tahmini açıkladığını hatırlatan Genç, yeni OVP’de aynı yıllar için yüzde 21 ve yüzde 13,5 öngörüldüğünü belirtti.
Genç, “Daha birkaç hafta önce Merkez Bankası 2027 için yüzde 15 dedi, bugün OVP yüzde 21 diyor. Arada 6 puan var. İşçi ücretini, işveren maliyetini, yatırımcı hesabını hangi resmi tahmine göre yapacak? Ekonomi yönetimi önce kendi rakamları arasındaki bu farkı açıklamalıdır” dedi.
“İlk sınav 2029’da değil, dört ay sonra”
Ağustos sonu itibarıyla tüketici fiyatlarının yılbaşına göre yüzde 22,07 arttığına işaret eden Genç, 2026 sonunda yüzde 28,4 tahmininin tutması için eylül-aralık dönemindeki toplam fiyat artışının yaklaşık yüzde 5,2’de kalması gerektiğini söyledi.
Bunun kalan dört ayda aylık ortalama yaklaşık yüzde 1,27 enflasyona karşılık geldiğini belirten Genç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yeni OVP’nin ilk sınavı 2029’da değil, 31 Aralık 2026’da. Yıl sonunda yüzde 28,4’ün tutup tutmadığını göreceğiz. Sonra kimse bu hedefi bir sonraki OVP’ye kadar unutturmasın. Ekonomide güven her yıl yeni rakam açıklamakla değil, önceki rakamın hesabını verebilmekle kurulur. Üç yılda 2026 enflasyon hedefini yüzde 8,5’ten yüzde 28,4’e çıkarıp vatandaştan yeni üç yıllık hedeflere sorgusuz güvenmesini bekleyemezsiniz. OVP’nin görevi enflasyonun arkasından koşmak değil, ekonominin önünü göstermektir.”
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et