BES Samsun Şubesi: Çocukların haklarına uzanan hiçbir gerici anlayışı kabul etmiyoruz!
BES Samsun Şubesi Kadın Sekreteri Emine Boyraz, Prof. Dr. Orhan Çeker'in “Nikâh akdinin yaşı olmaz” sözlerine tepki göstererek, “Çocukların haklarına uzanan hiçbir gerici anlayışı kabul etmiyoruz” dedi.
Fotoğraf: BES
Samsun - Büro Emekçileri Sendikası (BES) Samsun Şubesi Kadın Sekreteri Emine Boyraz sendika binasında yaptığı basın açıklamasıyla Prof. Dr. Orhan Çeker'in “Nikâh akdinin yaşı olmaz” sözlerine tepki gösterdi. Boyraz açıklamasında “Çocukların haklarına uzanan hiçbir gerici anlayışı kabul etmiyoruz” dedi.
Samsun Büro Emekçileri Sendikası olarak okullar açılırken çocukların çocukluklarını, haklarını ve geleceklerini hedef alan hiçbir anlayışın karşısında sessiz kalmayacaklarını belirten Boyraz; “Kendini din âlimi olarak tanımlayan Prof. Dr. Orhan Çeker'in çocuk yaşta nikâh akdini meşrulaştırmaya çalışan ve buna itiraz edenleri "fitne çıkarmakla" suçlayan açıklamaları kabul edilemez. Bu açıklamalar Atatürk'ün bıraktığı cumhuriyetin ruhuna, çocuk haklarına ve evrensel hukuka açıkça aykırıdır” dedi.
Açıkça söylüyoruz: Çocuk çocuktur!
Bir çocuğun geleceği üzerinde onun yerine karar vermenin, çocukluğu yok saymanın ve çocuk yaşta evlilik ya da nikâhı meşrulaştıracak anlayışlara zemin hazırlamanın hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın çocuk haklarına yönelik ciddi bir tehdit olduğunun altını çizen Boyraz; “Bugün çocukların eğitime, sağlığa, güvenli bir yaşama ve özgür bir geleceğe ihtiyacı vardır. Çocukları eğitimden koparan, erken yaşta evliliği ve nikâhı tartışmanın konusu haline getiren gerici anlayışların ihtiyacı ise toplumun geleceği üzerinde baskı ve tahakküm kurmaktır” ifadelerini kullandı.
“Çocukların haklarını savunmak fitne değildir”
Esas fitneni çocukların yaşamını, geleceğini ve özgürlüğünü yetişkinlerin ideolojik ve gerici tartışmalarına malzeme etmek olduğunu vurgulayan Boyraz şunları söyledi; “Atatürk bu ülkeye laikliği, bilimsel eğitimi ve çocuk haklarını güvence olarak bıraktı. Bu güvenceler pazarlık konusu değildir. Sendikal mücadelemizin temel ilkelerinden biri de çocukların her türlü sömürüye, istismara ve gerici dayatmaya karşı korunmasıdır.
Çocukların yeri nikâh masaları değil okul sıralarıdır!
Çocukların yeri evlilik sorumluluğu değil güvenli ve özgür bir çocukluktur!
Atatürk'ün bıraktığı cumhuriyeti, çocuk haklarını, laikliği ve bilimi sonuna kadar savunacağız!”
(Evrensel)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et