03.09.2026 01:04

İspanya'da sağ ve aşırı sağ partilerden iktidar ve göçmen karşıtı miting

İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Sebte'ye 70 bin göçmenin girişinden iktidarı sorumlu tutan sağ ve aşırı sağ partiler, düzenledikleri göçmen karşıtı miting ile hükümeti istifaya çağırdı.

İspanya'da sağ ve aşırı sağ partilerden iktidar ve göçmen karşıtı miting

Fotoğraf: AA

Madrid - İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Sebte'ye (Ceuta) 30-31 Temmuz'da Fas'tan yaklaşık 70 bin göçmenin girişinden sol görüşlü hükümeti sorumlu tutan muhalefetteki sağ ve aşırı sağcı partiler, ülke genelinde göçmen karşıtı gösteriler düzenledi.

Sebte'nin İspanya'nın egemenliği altında olmasına atfen her yıl 2 Eylül'de kutlanan "Sebte Günü", bu yıl ülke genelinde göçmen karşıtılığı ve hükümeti protesto gösterilerine dönüştü.

Belediyeler Federasyonu'nun çağrısıyla başta başkent Madrid olmak üzere ülke genelindeki tüm büyük kentlerde yapılan gösterilere ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox da destek verdi.

Göçmen krizinin yaklaşık bir ay sonrasına denk gelen gösterilerde binlerce kişi, Sebte'nin İspanya egemenliği altında olmasına destek verirken, kentteki göçmen krizine çözüm talep etti ve azınlık sol koalisyon hükümetini protesto etti.

Ellerinde İspanyol bayrakları taşıyan göstericiler, meydanlarda "hükümet istifa" sloganları attı.

Muhalefetten hükümete istifa ve erken seçim baskısı

Bu arada PP lideri Alberto Nunez Feijoo, basına yaptığı açıklamalarda Başbakan Pedro Sanchez'i, ülkenin güvenliğini sağlayamamakla ve İspanya'nın toprak bütünlüğünü savunmakta başarısız olmakla suçladı.

Sebte'deki göçmen akınının "Fas kaynaklı yürütüldüğünü, tüm göstergelerin operasyonun bu ülke tarafından koordine edildiğini gösterdiğini" savunan ana muhalefet lideri, bu zamana kadar Fas'ı koruyan açıklamalar yapan İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska'nın istifa etmesini ve Başbakan Sanchez'in ülkeyi hemen erken seçime götürmesini talep etti.

Aşırı sağcı Vox partisinin lideri Santiago Abascal da Madrid'de destek verdiği eylem sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Sanchez için "tehlikeli bir psikopat" ifadesini kullanarak, "bir uşak gibi Fas rejiminin hizmetinde olmakla" suçladı.

Şimdiye kadar Fas yönetimini savunan İspanya hükümetini zora sokan bir polis raporu ortaya çıktı

Diğer yandan sağ görüşlü "El Espanol" gazetesinin, olaylar öncesinde, Ulusal Göç ve Sınır Merkezi (CENIF) aracılığıyla Emniyet Müdürlüğünün hazırladığı, 30 Temmuz'da on binlerce göçmenin Sebte'ye kitlesel giriş riskine karşı uyarıda bulunan ve Fas güvenlik güçlerinin bunu organize ettiğini ima eden raporu yayımlaması, ülkenin bugünkü ana gündemini oluşturdu.

Başbakan Sanchez ve koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi'nden (PSOE) olan bakanlar bu zamana kadar yaptıkları tüm açıklamalarda, Sebte'deki düzensiz göçmen akını öncesinde istihbarat yetkililerince herhangi bir uyarı almadıklarını ve olayların arkasında Fas yönetiminin olduğuna dair hiçbir belirti bulunmadığını söylese de gerek CENIF tarafından hazırlanan rapor gerekse sosyal medyada yayımlanan bazı görüntülerde Fas güvenlik güçlerinin göçmenleri organize ettiğinin görülmesi hükümeti zora soktu.

Muhalefetten gelen "istifa" baskılarının sonrasında Emniyet Genel Müdürü Francisco Pardo, 30 ve 31 Temmuz tarihlerinde Sebte'de yaşanan olayların planlanmasını veya gerçekleştirilmesini Fas güvenlik güçlerine isnat eden herhangi bir polis raporunun bulunmadığını açıklasa da bu muhalefetten gelen tepkileri azaltmaya yetmedi.

Başbakan Sanchez, yarın Meclis Genel Kurulu'nda Sebte'de yaşanan olaylarla ilgili konuşacak.

Ne olmuştu?

Fas'taki Fenidek kentinin kıyılarından İspanya'nın Kuzey Afrika'daki Sebte kentine, 30-31 Temmuz tarihlerinde yaklaşık 70 bin göçmen yüzerek geçmişti.

Olaya ilişkin İspanya hükümetinin mevcut tüm kaynaklarının seferber edildiği bildirilmişti.

İspanya hükümeti, Sebte'ye yönelik göç girişimlerinin artması üzerine güvenliğin sağlanması amacıyla silahlı kuvvetlerin bölgeye konuşlandırılmasına karar vermişti.

Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışırken hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı 88 olarak açıklanmıştı.

(AA)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
02.09.2026 13:25 / Güncelleme: 13:43

Erdoğan'dan 'süreç' açıklaması: 'Bir takvim ortaya koymak mümkün değil'

Bişkek dönüşü uçakta basının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sürecin ne kadar bir zamanda tamamlanması gerekir" sorusuna, "“Terörsüz Türkiye” sürecini bir takvim meselesinden öte bir hedef meselesi olarak görüyoruz" yanını verdi.

Erdoğan'dan 'süreç' açıklaması: 'Bir takvim ortaya koymak mümkün değil'

Fotoğraf: TCCB

02.09.2026 13:54 / Güncelleme: 14:15

Amedspor-Trabzonspor maçında yaşananlar Meclis gündeminde

Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Amedspor-Trabzonspor maçı öncesi ve sonrası kentte ve stadyumda yaşanan nefret söylemleri ile gözaltıları TBMM gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'ye sorular yöneltti.

Amedspor-Trabzonspor maçında yaşananlar Meclis gündeminde
02.09.2026 16:22 / Güncelleme: 17:07

Üsküdar Belediyesi soruşturması: Başkan Yardımcıları Çelik ve Özdemir gözaltına alındı

Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın tutuklandığı Üsküdar Belediyesi soruşturması kapsamında Belediye Başkan Yardımcıları Amine Cansu Çelik ile Mithat Özdemir gözaltına alındı.

Üsküdar Belediyesi soruşturması: Başkan Yardımcıları Çelik ve Özdemir gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!