Volkswagen, İsrailli şirketle ortaklık masasında
Volkswagen, Osnabrück fabrikasını İsrail merkezli savunma şirketi Rafael ile askeri teçhizat üretimine açma aşamasına gelirken, proje, Nazi dönemindeki askeri üretimi ve Gazze saldırıları gerekçesiyle yoğun tartışmaların hedefi oldu.
Fotoğraf: Bruno Kussler Marques/Flickr (CC BY 2.0)
Alman otomotiv şirketi Volkswagen AG’nin, Almanya'daki Osnabrück üretim tesisinde savunma sanayisine yönelik teçhizat üretimi gerçekleştirmek amacıyla İsrail merkezli savunma şirketi Rafael Advanced Defense Systems ile anlaşma aşamasına geldiği bildirildi.
Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bilgilere göre, Rafael’in tesisi devralması ya da üretim sürecine dahil olması amacıyla yürütülen müzakerelerde sona yaklaşıldı. Önümüzdeki haftalarda resmiyet kazanması beklenen ortaklık için görüşmeler devam ederken, henüz nihai bir imzaya varılmış değil.
Demir Kubbe bileşenleri üretilecek
Plan kapsamında söz konusu fabrikada, Rafael tarafından geliştirilen "Demir Kubbe" (Iron Dome) hava savunma sistemine ait fırlatma rampaları ve jeneratörleri taşıyacak ağır vasıta askeri kamyonlar gibi donanımların üretilmesi hedefleniyor.
Almanya Federal Hükümeti ile Volkswagen'de yüzde 20 hissesi bulunan Aşağı Saksonya eyaletinin desteklediği proje, halkının, savaş karşıtı kesimler ve Katar'ın tepkisini çekmişti. Katar’ın itirazlarını aşmak için Volkswagen’in fabrikanın ilgili kısımlarını doğrudan Aşağı Saksonya eyaletine devretmesi, eyaletin ise İsrailli Rafael ile ortak girişim kurması formülü üzerinde duruluyor. Bu yöntemle Volkswagen'in doğrudan askeri bir anlaşmanın tarafı olmaktan kaçınması planlanıyor.
Volkswagen’in krizi
Yaklaşık 2 bin 300 işçinin istihdam edildiği ve halihazırda binek araç modellerinin üretildiği Osnabrück tesisi, Volkswagen’in yaşadığı derin yapısal krizin merkezinde yer alıyor. Çin kaynaklı yoğun rekabet, yüksek maliyetler ve kapasite sorunları nedeniyle 50 bin kişilik istihdam kesintisi ile 5 fabrikayı kapatma planlarını gündemine alan şirket yönetiminin, 4 Eylül’de toplanacak Denetim Kurulu'nda tesisin geleceğini karara bağlaması bekleniyor.
Sendikalar fabrika kapatma ve tensikat kararlarına sert tepki gösterirken, CEO Oliver Blume maliyet tasarrufu ve yeniden yapılanma adımlarından geri adım atılmayacağını vurguluyor.
Tarihsel geçmiş
Otomotiv sektöründeki kan kaybını Avrupa’nın artan savunma harcamaları ve askeri üretimle telafi etme arayışı, Almanya’da ciddi etik tartışmaları da beraberinde getiriyor. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi yönetimi adına askeri araç üreten ve zorla işçi çalıştıran Volkswagen’in yeniden askeri üretime yönelmesi tarihsel geçmiş nedeniyle eleştiriliyor. Bunun yanı sıra, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken İsrailli bir savunma şirketiyle kurulacak iş birliği, projenin siyasi ve hukuki açıdan yoğun bir baskıyla karşılaşmasına neden oluyor.
(Ekonomi Servisi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et