25.08.2026 17:03

Yeni Partili Bakırlıoğlu, Saruhanlı'da üzüm üreticileriyle görüştü: 'Geçen yıl 120 liraya satılan üzüm bugün 80 liraya alınıyor'

Manisa’da üzüm üreticileriyle bir araya gelen Yeni Parti Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, artan maliyetlere rağmen kuru üzüm fiyatlarının 120 liradan 75 liraya düştüğünü belirterek TMO’ya acil çağrıda bulundu.

Yeni Partili Bakırlıoğlu, Saruhanlı'da üzüm üreticileriyle görüştü: “Geçen yıl 120 liraya satılan üzüm bugün 80 liraya alınıyor”

Fotoğraf: CHP

Yeni Parti Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, geçen yıl 120 liraya kadar çıkan kuru üzüm fiyatının bu yıl 75-85 lira seviyesine gerilediğine dikkati çekerek, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) bir an önce müdahale etmesi ve en az 150 lira fiyat açıklaması çağrısında bulundu.

Bakırlıoğlu, Saruhanlı ilçesine bağlı Hacırahmanlı Mahallesi’nde üzüm üreticileriyle bir araya geldi. Partisinin ilçe yöneticileri ve mahalle muhtarıyla birlikte üzüm sergilerini gezen Bakırlıoğlu, hasadın başladığını ve bazı üreticilerin ürünlerini kaldırarak satmaya başladığını belirtti.

Bakırlıoğlu, geçen yıl Manisa’da üzümün 100-120 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını, bu yıl ise üreticilerin ürünlerini 75-85 lira arasında satmak zorunda kaldığını ifade ederek, “Yarın ne olacağı da belli değil. TMO’nun bir an önce fiyat açıklaması gerekiyor. Bu saatten sonra fiyat açıklaması ve alıma geçilmesi bile çok geç kalındığını gösteriyor” dedi.

TMO’nun eylül sonunda alıma başlaması halinde üreticinin elindeki ürünün büyük bölümünü çoktan satmış olacağını belirten Bakırlıoğlu, “Eylül sonuna kadar bu sergilerde üzüm kalmayacak. Bu insanları tüccarların insafına mahkûm etmeyin. Bir an önce fiyat açıklayın. Üreticilerin talebi belli ve net. Kuru üzümün en az 150 lira olması lazım. 150 lira olsun ki buradaki üreticilerimiz bağına, bahçesine bakabilsin, üretim devam edebilsin, borçlarını ödeyebilsin, evlerine ekmek götürebilsin” diye konuştu.

“Fiyatı tüccarlar belirliyor”

Bakırlıoğlu’nun görüştüğü bir üretici üzümünü 83 liradan satabildiğini belirtti. Piyasanın henüz netleşmediğini ve alıcıların ürün için avans verdiğini anlatan üretici, ürünün en az 150 liradan alınması gerektiğini ifade etti.

Üretici, geçen yıl üzümün 120 lira civarında satıldığını hatırlatarak bu yıl maliyetler artmasına rağmen fiyatların gerilediğine dikkati çekti.

Bakırlıoğlu ise üreticinin talebinin en az 150 lira olduğunu belirterek, geçen yılki fiyatlarla mevcut fiyatlar arasındaki farkın maliyet artışlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Üreticiler, TMO’nun devreye girmemesi nedeniyle piyasada fiyatın tüccarlar tarafından belirlendiğini aktararak, TMO’nun açıklama yapmakta geç kaldığını dile getirdi.

“Bereket var ama umut yok”

Üreticilerden biri, yaklaşık 35 yıldır bağcılıkla uğraştığını belirterek, bu yıl ürün bol olmasına rağmen üreticide umut kalmadığını söyledi.

“Bereket var ama umut yok” diyen üretici, geçmiş yıllarda tarlada veya dalında kalan ürünlere yönelik kaygıların bu yıl üzümde de yaşanmaya başladığını ifade etti. Üretici, hasat döneminin yıl boyunca beklendiğini, üreticinin hasatla birlikte borçlarını ödemeyi, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamayı ve yeniden üretim için hazırlık yapmayı umduğunu ancak mevcut fiyatların bu beklentileri karşılamadığını söyledi.

“Umut kalmadı” diyen üretici, bu yıl banka ve diğer borçların ödenmesinde ciddi sıkıntı yaşanacağını dile getirdi.

“Çiftçi bu işin içinden nasıl çıkacak?”

Bakırlıoğlu'nun üretcilerle görüşmesinde tarımsal kredilerde takip ve icra süreçlerine ilişkin artışlara da dikkat çekildi. Bakırlıoğlu, üreticilerin borç yükünün giderek ağırlaştığını belirterek maliyetlerle ürün fiyatı arasındaki makasın açıldığını söyledi.

Bakırlıoğlu, “Bütün masraflara yüzde 50 zam geldi. Benim ürünüm yüzde 50 geri geldi. Bu çiftçi bu işin içinden nasıl çıkacak?” diyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

İşçilik, sigorta ve diğer tarımsal giderlerin yükseldiğine işaret eden Bakırlıoğlu, üreticinin gelirinin ise aynı oranda artmadığını söyledi.

Bakırlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı’nın beraberindeki uzmanlarla birlikte Saruhanlı ve Hacırahmanlı’ya gelerek üreticilerle maliyet hesabı yapması çağrısında bulundu ve şunları kaydetti:

“Geçen sene 120 liraya, 130 liraya satmış olduğumuz üzüm bu sene 70 lira, 75 lira, 80 lira. Yüzde 50 azalmış. Geçen sene işçilik 1300-1400 liraydı, şimdi 3 bin lira. Her şey artmış ama benim alacağım para yüzde 50 azalacak. Bu çiftçi evin yolunu nasıl bulacak? Tarım Bakanı’na on puanlık uzman sorusu.”

(ANKA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
25.08.2026 11:43 / Güncelleme: 11:47

Şampiyonlar Ligi için kritik maç: Fenerbahçe- Olympique Lyon maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

İlk maçta Lyon ile 1-1 berabere kalan Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi lig aşamasına kalmak için Fransa'da sahaya çıkacak. Karşılaşmanın saati, yayın kanalı, eksikler ve muhtemel 11 belli oldu.

Şampiyonlar Ligi için kritik maç: Fenerbahçe- Olympique Lyon maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Fotoğraf: AA

25.08.2026 13:19 / Güncelleme: 14:34

Amedspor maçında 'sarı torba' sallayan 5 kişi hakkında gözaltı kararı

Dün akşam Kocaelispor ile Amedspor arasında oynanan maçta, bir grup Kocaelisporlunun ölüm tehdidi anlamına da gelen "sarı torba" sallaması üzerine gelen tepkiler sonucunda soruşturma başlatıldı. 5 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği duyuruldu.

Amedspor maçında 'sarı torba' sallayan 5 kişi hakkında gözaltı kararı

Fotoğraf: Sosyal medya

25.08.2026 10:30 / Güncelleme: 10:34

KYK yurt başvuruları başladı: Nasıl yapılır? Son gün ne zaman?

2026-2027 yurt başvuruları e-Devlet’te başladı. Üniversiteye ilk kez kayıt yaptıran ve ara sınıf öğrencileri için başvurular 29 Ağustos saat 23.59’a kadar sürecek. Başvurular 12 kamu kurumunun ortak değerlendirmesiyle sonuçlandırılacak.

KYK yurt başvuruları başladı: Nasıl yapılır? Son gün ne zaman?

Fotoğraf: ANKA

25.08.2026 11:29 / Güncelleme: 13:25

Madenciler 16 gündür direniyor: Özgür Özel’den 'İşçilerin borçlarını ödeyin' çağrısı

Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçileri, 16 gündür Bakanlık önünde hakları için direniyor. Eyleme destek veren Özgür Özel, Yıldızlar SSS Holding’e kayyım atanması veya kamulaştırma çağrısı yaptı.

Madenciler 16 gündür direniyor: Özgür Özel’den "İşçilerin borçlarını ödeyin” çağrısı

Fotoğraf: Anka

25.08.2026 09:25

İzmir'de IŞİD operasyonu: 26 kişi gözaltına alındı

İzmir'de IŞİD propagandası yaptığı ve geçmişte örgüt adına faaliyet yürüttüğü öne sürülen şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda 26 kişi gözaltına alındı.

İzmir'de IŞİD operasyonu: 26 kişi gözaltına alındı

Fotoğraf: DHA

25.08.2026 14:04

Madenciler Bakanlık görüşmesinden çıktı: 'Şirketle bizi masaya oturtacaklarını söylediler'

Bakanlık yetkilileriyle görüşen Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçileri, bakanlığın Yıldızlar SSS Holding ile kendilerini yeniden masaya oturtmak için çalışma yürüteceğini söylediğini açıkladı.

Madenciler Bakanlık görüşmesinden çıktı: 'Şirketle bizi masaya oturtacaklarını söylediler'

Fotoğraf: Sevim Saylam/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!